19 / 04 / 2024

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

Kripto para yatırımcılarının 5 milyonu geçtiği Türkiye’de Thodex vurgunu gündemde bomba etkisi yarattı. Uzmanlar bir daha bu gibi mağduriyetlerin oluşmaması amacıyla ilk olarak lisans ve sermaye şartının koyulmasını ayrıca kripto varlıkların saklama koşullarının düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. 



Türk yatırımcıların yeni göz bebeği kripto para  piyasalarında tarihin en büyük dolandırıcılığı gündemde bomba etkisi yarattı. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Türkiye’de işlem yapan ve ‘ilk global lisanslı borsa’ şeklinde tanıtılan Thodex isimli kripto para borsasına 19 Nisan’dan bu yana erişilemiyor. 

MASAK firmayla ilgili incelemelerin başlatıldığına dikkat çekerek, Thodex’in önceki gün itibariyle Türkiye’deki finansal kuruluşlardaki bütün hesaplarının da bloke edildiğini duyurdu. Diğer taraftan hiçbir yasal zorunluluğu ve mevzuatı bulunmayan kripto para borsalarında ilerleyen zamanlarda bu şekilde bir mağduriyetle karşı akrşıya kalınmaması için uzmanlar acil olarak lisans ve sermaye şartı uygulamasının başlatılmasını tavsiye ediyor. 

Türkiye’de merpenaltı denilenler de dahil olmak üzere 40 adet kripto para borsası yer alıyor. Türkiye'de büyük bölümü küçük tasarruf sahibi olan çok sayıda yatırımcı son zamanlarda kripto para borsalarını tercih etti. Sadece Türkiye’de yerleşik borsaları değil yurt dışı yerleşik borsalarda da Türk yatırımcının riskli görüldüğü ifade ediliyor. Türkiye’de son 1 yılda kripto para işlem hacmi 10 katına çıktı. 

Kısa süre önce 2 milyon adet Dogecoin dağıtacağını belirterek kullanıcı sayılarını yükselten Thodex’in CEO’su Özer’in yüzde 30 düşük bedelle, toplamda 489 bin dolarlık Dogecoin sattığı ifade edildi. 

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

Çok katmanlı saklama şartı getirilmeli

Eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı ve BtcTurk Yönetim Kurulu Üyesi Bora Oruç, piyasanın bir an önce regüle edilmesinin şart olduğunu belirtti. Oruç, öncelikle kripto para borsasının kimler tarafından açılabileceğinin tanımlanması gerektiğinin altını çizerek lisanslama ve sermaye şartı koyulması gerektiğine dikkat çekti. Oruç, “En önemli şey de bu kripto varlıkların nasıl saklanacağı. MKK veya Takasbank’ta olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu varlıkların tıpkı dünyada olduğu gibi çok katmanlı güvenlik seviyeleriyle sağlanan kripto varlık saklama kuruluşlarında saklanması lazım. Devletin bunun da nasıl saklanacağını tanımlaması ve devreye girmesi gerekiyor. Tek bir kişide kripto varlıkların anahtarı olamaz. Bu çok tehlikeli bir durum” açıklamasında bulundu. Oruç, kurumların yönetim kurulunda kimlerin olabileceğinden Türkiye’de mukim olmalarına kadar birçok düzenlemenin de devamında yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

15 Nisan’da Musk’ın Twitter paylaşımıyla zirveye çıktı

Kripto para piyasasının işlem hacmi bakımından en büyük 7. kripto para birimi olan ve 2013’te mizah için oluşturulan Dogecoin, Tesla CEO’su Elon Musk gibi ünlü kripto yatırımcılarından gelen paylaşımlarla 2021 yılının rekorlara doymayan kripto para birimlerinden oldu. Yılbaşından beri yüzde 8 binden fazla artan Dogecoin, Şubat ayında 9.8 milyar doların üzerinde işlem hacmine ulaşarak 0.078 dolarla ilk önemli rekorunu gördü. Takip eden 2 ayda ikiye katlandı ve 15 Nisan tarihinde 0.133 dolardan işlem gören Dogecoin, sosyal medyada 20 Nisan’da kullanıcıların #DogeDay ve #Doge420 etiketleriyle paylaşımları ve 50 milyondan fazla takipçisi olan Musk’un ünlü İspanyol sanatçı Joan Miro’nun “Dog Barking At the Moon” (Ay’a Havlayan Köpek) eserini “Doge Barking at the Moon” (Ay’a Havlayan Doge) paylaşımıyla yeniden rekor kırdı. Dogecoin 0.41 dolara kadar çıktı. Dogecoin'in işlem hacminde rekor yaşanan günlerde 50 milyar doların da üzerine yükselirken, dün TSİ 12:40 itibariyle yüzde 20’ye yakın gerileme ile 0.26 dolara düştü. İşlem hacmi ise son 24 saatte yüzde 60’a yakın azalış kaydederek 10 milyar dolara geriledi. 

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

ABD lisanslı olmasına güvendim

Konuyla ilişkin açıklamalarda bulunan bir Thodex mağduru ise 2017'den beri söz konusu kripto para borsasında işlem gerçekleştirdiğini belirtti. Konuyla ilgili bilgi paylaşan mağdur, şunları dile getirdi:

"2017 yılında Thodex yeni açılmıştı ABD’den lisans aldıklarını görünce diğer borsalara güvenemediğim için Thodex’i tercih ettim. 4 bin lira ile Ripple ve Hot gibi kripto paralarına yatırım yaptım. Ve sonrasında başka işlem yapmadım uzun vadeli bir yatırım olarak düşündüm. Bundan 15 gün önce ise kripto paralarda hızlı yükselişi görünce hesabımı kontrol etmek için yeniden Thodex’e girdim. Ve paramın 57 bin liraya kadar yükseldiğini gördüm. Bunun üzerine stoploss koyarak satış emri verdim. Nasıl olsa para aybaşında lazım olacak diye hemen satmayı da düşünmedim. Önceki gece Twitter’da Thodex ile ilgili haberleri görünce hemen hesabıma girmeye çalıştım maalesef başarılı olamadım. Avukatlarımı arıyorum ve hemen savcılığa suç duyurusu yapmayı planlıyorum. Sonuna kadar paramın peşindeyim. Açıkçası 4 yıldır batmamış bir borsaydı hiç aklıma batacağı gelmemişti."

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Yerli kripto borsalarından peş peşe açıklamalar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön