19 / 04 / 2024

Krizde 50 lüks konut sattı

Krizde 50 lüks konut sattı

Küresel mali kriz sebebiyle inşaat sektöründe yaprak kımıldamıyor.



Müteahhitler, durgunluğu aşmak için yeni yöntemler deniyor. Kimi şirketler büyük çaplı indirim yaparken bazıları da 'ev alana araba' ya da 'iki ev alana bir ev bedava' gibi kampanyalar düzenliyor.

Antalya'da faaliyet gösteren Astek Emlak'ın yetkilileri ise ülke ülke dolaşmaya başladı. İşletmenin sahibi Necip Kırkpantur, iç pazarda işler durgunlaşınca çantasını alıp Avrupa ülkelerinin yolunu tuttu. Müşterileriyle bire bir temasa geçen deneyimli emlakçı, gittiği hiçbir ülkeden eli boş dönmedi. Kırkpantur, kriz ortamında birkaç ay içinde 50 lüks konut birden sattı. Bunlardan 20'sini geçen ay blok halinde Danimarkalılara pazarladı. Kalan 30 konutu da ağırlıklı olarak Rusya ve İskandinav ülkelerinde görüştüğü müşteriler aldı. Firmanın yabancılara sattığı denize sıfır konumdaki evlerin fiyatı 100 ila 500 bin Euro arasında değişiyor. 'Kara kara düşünmek' yerine krizi fırsata çevirmeyi tercih ettiğini dile getiren Kırkpantur, "İç talep durunca elime çantamı alıp yurtdışına çıktım. Fellik fellik dolaşıp müşteri aradım. Emlak fuarlarına sürekli katılarak müşterilerle bire bir temasa geçtim." diye konuşuyor. Bu çabalarının karşılığını kısa sürede aldığını belirtirken, "Konut sattığım yabancılar arasında ilk sırayı Danimarka, Hollanda, Rusya ve Kazaklar alıyor. Ama şu an ağırlıklı olarak Ruslara satış yapıyorum. Rusya'nın Sibirya bölgesinden ciddi sayıda müşterim var." diyor. İskandinav ülkelerindeki emekliler de Astek Emlak'ın en iyi müşterileri arasında. Güven sağlandığı takdirde krizde bile konut satmanın mümkün olduğunu vurgulayan Necip Kırkpantur, "Krizle birlikte yabancıların ilgisi azaldı. Ama benim bireysel çabam olduğu için bunu hissetmiyorum." ifadelerini kullanıyor. Kırkpantur, krizi bahane ederek fiyatlarda indirim yapmadığını, bilakis konutları gerçek değeri üzerinden sattığını aktarıyor.

İsveç, emeklisine Antalya'yı öneriyor

Antalyalı emlakçı Necip Kırkpantur'un verdiği bilgilere göre, Avrupa'daki emeklilik fonlarında biriken paralar kâr getirecek yerlere aktarılıyor. Bu fonlar şu anda en cazip ve kârlı yatırım aracı olarak gayrimenkulü görüyor. Antalya'da fiyatların uygun olması ve bu kentin sıcak ve güneşli iklimi özellikle İskandinav ülkeleri ve Rusya'daki yatırımcıları cezbediyor. Bu ülkelerden gelen yatırımcılar, Antalya'da beğendikleri konut ve villaları blok halinde alıp, daha sonra da kendi ülkelerinde başkalarına satıyor. Kırkpantur, İsveç ve Norveç hükümetinin de emeklilerini yılın 300 günü güneş alan Antalya'ya yerleşmeleri konusunda teşvik ettiğini, piyasayı canlandırmak için bu fırsatın kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Zaman

Geri Dön