25 / 04 / 2024

Krizin vurduğu Dubai'de emlak fiyatları geriledi

Krizin vurduğu Dubai'de emlak fiyatları geriledi

Krizde umut bağlanan Körfez ülkelerinden de kötü haberler geliyor. Dubai'de emlak fiyatları hızla geriledi.



ABD'den başlayan ve Avrupa'ya sıçrayan finansal krizle baş etmek için Körfez bölgesine yönelmek isteyenleri de Batı'dan farklı bir manzara beklemiyor.
The New York Times gazetesi, ekonomik krizin Dubai ekonomisinde yarattığı tahribata dair geniş bir haber yayımladı. Gazete haberine Dubai'de yaşayan 34 yaşında bir Fransız'ın görüşlerine yer vererek başladı. Haberde, Sofia adındaki kadının Dubai'ye yerleştikten sonra reklam sektöründe çalışmaya başladığı, ekonomik faaliyetler hızla büyüdüğü dönemde kendisine 15 yıllık mortgage ile yaklaşık değeri 300 bin dolar olan lüks bir daire satın aldığı belirtildi.

İşsizlik hızla artıyor
Gazete haberinde, dünya ekonomik krizinin, Dubai'de de etkisini göstermeye başlayınca, ülke de işsizliğin arttığı ifade edildi. Sofia'nın bu ortamda çok sayıda yabancı çalışan gibi işini kaybettiği ifade edildi.The New York Times gazetesi haberinde Sofia'nın ülkeden çıkarılma tehlikesi altında bulunduğunu bu sebeple de yeni bir iş aramakta olduğu belirtildi.
Haberde, Sofia'nın yeni bir ev almış olduğu, eğer borcunu ödeyemesse, hapishaneye düşmekten kortuğu belirtildi. The New York Times, Dubai ekonomisinin serbest düşüşte bulunduğunu belirtti. Gazete haberinde Dubai Havalimanı'nda 3 binin üzerinde fazla arabanın terk edilmiş durumda bulunduğuna dikkat çekti. Yabancı çalışanların büyük borç yükü altında bulunduğuna işaret edilen haberde, borçların ödenememesi halinde bu insanların hapsedilme tehlikesi altında olduğu vurgulandı. Ülke de harcamaların düştüğü, böyle bir ekonomik atmosferde emlak talebinde de ciddi daralmaların görüldüğü ifade edildi. Haberde, Dubai de mağazaların artık boş olduğu, işsiz kalan yabancıların da çalışma vizelerini kaybettikleri belirtildi.
The New York Times, Dubai'nin bir zamanlar Ortadoğu'nun ekonomik süper gücü olduğunu bugün ise `Hayalet kasaba' halini aldığını belirtti. Haberde, Dubai de emlak fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak önemli inşaat projelerinin ya iptal edildiği ya da ertelendiği ifade edildi.
Sonuç olarak bu durumun da güvenin azalmasına ve eknomik faaliyetlerin daha da daralmasına sebep olmadığı belirtildi.

Emlak altı yıldır gözdeydi
Dubai de emlak fiyatları son altı yıl içinde hızla yükselirken, son aylarda eğilimin tam ters yönde hareket ettiği vurgulanıyor. The New York Times gazetesinin haberinde, Dubai'de şehrin bazı bölgelerindeki emlak fiyatlarında ki gerilemenin yüzde 30'u geçtiği belirtildi. Ayrıca geçen hafta içinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Dubai'nin en büyük altı devlet sahipli şirketinin notunun düşürme kararı aldı. Gazete haberinde çok sayıda lüks otomobilin satışa çıkartılmış durumda olduğu belirtildi. Haberde, otomobillerin iki ay öncesine göre yüzde 40 daha düşük fiyattan satıldığı vugulandı. Dubai caddelerinde yılın bu döneminde trafik sıkışıklığı görüldüğü, bu yıl ise caddelerin boş olduğu bilgisine de yer verildi.

Panik halinde iş arıyorlar
Haberin sonunda Sofia'nın görüşlerine tekrar başvurdu. Gazete Sofia'nın, vize süresinin dolmadan hâlâ iş bulma umudunu taşıdığını fakat insanların panik halde iş aradıklarını belirttiği vurgulandı.. Haberde ayrıca, Irak'lı Hamza Thiab'in de görüşlerine yer verdi. 27 yaşındaki Thiab, 2005 yılında Irak'dan Dubai'ye yerleşyor. Fakat kriz Thiab'ı da vuruyor. New York Gazete haberinde mühendislik firmasındaki işini kaybeden Thiab'in şubat ayına kadar iş bulmak zorunda olduğu belirtiliyor.
Bulamadığı takdirde ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Gazete ayrıca, Thiab'in, eskiden dört yıllık çalışma tecrübesine sahip bir inşaat mühendisinin en az alacağı ücretin 15 bin dirhem olduğunu, bugün gelinen nokta da ise en yüksek ücretin ancak 8 bin dirhem (2 bin dolar) olduğu görüşüne yer verdi.

Medyaya haber yasağı
The New York Times haberinde, hükümetin halen taslak halinde bulunan bir medya yasası üzerine çalıştığı belirtildi. Taslak metinde, ülkenin itibarına veya ekonomiye zarar verecek haberlerin yapılamayacağı ifade ediliyor. Eğer yasaya aykırı davranıldığında 272 bin dolara kadar yükselen ceza ödenebileceği belirtiliyor. Dubai de bulunan yerel bir gazetenin ismi açıklanmayan hükümet yetkililerine dayandırılarak yayımlanan haberine göre, Dubai'de her gün 1500 vize iptal edildiği de vurgulandı.

Radikal

Geri Dön