23 / 04 / 2024

Küçük firmalar konut fiyatlarında balon oluşturdu!

Küçük firmalar konut fiyatlarında balon oluşturdu!

Konut fiyatları artacak-düşecek tartışmalarına emlakçılardan farklı bir yorum geldi. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Eş Başkanı Nizamettin Aşa, küçük firmaların büyük markaları örnek göstererek piyasada balon oluşturduğunu öne sürdü



Konut fiyatları artacak-düşecek tartışmalarına emlakçılardan farklı bir yorum geldi. Piyasada yaprak kımıldamadığını belirten İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Eş Başkanı Nizamettin Aşa, küçük firmaların büyük markaları örnek göstererek piyasada balon oluşturduğunu öne sürdü.

Konut fiyatlarıyla ilgili birbiriyle çelişen açıklamalar vatandaşın kafasını karıştırdı. Geçtiğimiz hafta sonu açıklanan bir sektör raporunda, 2001 sonuna doğru konut arzında bir patlama olacağı ve bu durumun konut fiyatlarında indirim getirebileceği belirtirken, marka projelerin sahibi müteahhitler ise inşaat maliyetlerinin arttığını ve bunun konut fiyatlarına yüzde 10-15'lik bir artış getirebileceği görüşünde birleşiyor.

PİYASAYI YANSITMIYOR

"Konut fiyatları artacak mı" sorusunu, daha tarafsız bir konumda bulunan emlakçılara sorduk. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Eş Başkanı Nizamettin Aşa, her iki açıklamanın da doğruluk payı içerdiğini ancak, piyasadaki konutların büyük çoğunluğunu oluşturan bölümün marka olmayan yapılardan oluştuğuna dikkat çekti. Şu anda piyasada yaprak kımıldamadığını belirten Aşa, "Marka projelerin kendine has müşterileri var. Yatırımcıları var. Belli bir gelir seviyesinin üstüne hitap ediyorlar. Onlarda satışlar ve fiyat artabilir ama onların görüşleri gerçek piyasayı yansıtmıyor" dedi.

KÜÇÜKLER BALON YAPTI

Büyük firmaların alt segmentinde yer alan, marka proje üreten ama daha küçük çaplı olan inşaat firmaları olduğuna dikkat çeken Aşa, bu firmaların büyük markaları örnek gösterip piyasada fiyatları yükselterek balon oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Aşa, şunları söyledi: "Küçük çaplı firmalar, büyük firmaların projelerindeki 7 bin -8 bin liralık metrekare fiyatlarını gösterip, daireleri 4 bin liraya satmaya çalışıyor. Normalde o projenin metrekare değeri bin 500-2 bin lirayı geçmez. Hem balon oluşturuyorlar, hem de piyasaya kötü emsal oluyorlar."

Büyüme arz odaklı

İnşaat sektörünün büyüdüğünü ancak arz odaklı büyüdüğünü vurgulayan Aşa, talep oluşturabilen firma sayısının çok az olduğunu ifade etti. Konut kredisi hacmindeki artışa da yorum getiren Aşa şunları söyledi:

"Konut kredisi artıyor ama bu satışın olduğunu göstermiyor. Bu, satışın tamamen krediye endeksli olduğunu gösteriyor. Şu anda krediyle alabilenler konut talebinde bulunabiliyor. Geçzen yıl satışların yüzde 80'i konut kredi yoluyla yapıldı. Bu sene durdum daha da vahim. Peşin parayla konut alanı görmedim, duymadım."
Yeni Şafak/YILMAZ YILDIZ


Geri Dön