25 / 04 / 2024

Kullanım hakkı nedir?

Kullanım hakkı nedir?

Gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması ile son bulan kullanım hakkı nedir? İşte kullanım hakkı ile ilgili Türk Medeni Kanunda yer alan hükümler...



Kullanım hakkı nedir?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı" olarak düzenleniyor.


Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebiliyor.


Kullanım hakkı konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.


İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona ererken; tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebiliyor.


Ev kullanım hakkı nda, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet oluyor. Buna göre evi kullanma, evden yararlanma hakkı intifa hakkı sahibinin oluyor.



İntifa kullanım hakkı!
İntifa hakkı sahibinin hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön