19 / 04 / 2024

Üst kullanım hakkı nedir?

Üst kullanım hakkı nedir?

İnşaat hakkı olarak da ifade edilen üst kullanım hakkı nedir? Bu hak ne zaman ve nasıl kullanılır? İşte Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen üst kullanım hakkı ile ilgili maddeler...



Üst kullanım hakkı nedir?

Üst kullanım hakkı; "Bir başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkı" olarak tanımlanıyor. Üst kullanım hakkı, inşaat hakkı olarak da ifade ediliyor. Üst (inşaat) hakkı üçe ayrılıyor.


1. Bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı (üst hakkı).

2. Bir arsanın altında inşaat yapma hakkı (alt hakkı)

3. Önceden  yapılmış bir inşaatı yerinde tutma hakkı (ipka-muhafaza- hakkı)


Üst kullanım hakkı ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Medeni Kanunu kapsamında yer veriliyor. Kanunun 726. maddesine göre, üst hakkı, irtifak hakkı arasında yer alıyor; ancak ağaçlar ve ormanlar üst hakkına konu olmuyor.


Üst hakkı

MADDE 726.- Bir üst irtifakına dayalı olarak başkasına ait bir arazinin altında veya üstünde sürekli kalmak üzere inşa edilen yapıların mülkiyeti, irtifak hakkı sahibine ait olur.


Bir binanın başlı başına kullanılmaya elverişli bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması, Kat Mülkiyeti Kanununa tâbidir.

Bağımsız bölümler üzerinde ayrıca üst hakkı kurulamaz.


Araziye dikilen fidanlar

MADDE 729.- Bir kimse başkasının fidanını kendi arazisine ya da kendisinin veya bir üçüncü kişinin fidanını başkasının arazisine dikerse, başkasının malzemesini kullanarak yapılan yapılara veya taşınır yapılara ilişkin hükümler bunlar hakkında da uygulanır.

Ağaçlar ve ormanlar üst hakkına konu olamaz.



Üst hakkı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön