29 / 03 / 2024

Kültür girişimi belgesi nedir?

Kültür girişimi belgesi nedir?

Kültür girişimi belgesi nedir?: Kanunda tanımlanan ve nitelikleri bu Yönetmelikte belirtilen türler için düzenlenen kültür yatırımı belgesini, kültür girişimi belgesini ve kısmi kültür girişimi belgesine deniyor. Kültür girişimi belgesi nasıl alınır?



Kültür girişimi belgesi nedir?

Kanunda tanımlanan ve nitelikleri bu Yönetmelikte belirtilen türler için düzenlenen kültür yatırımı belgesini, kültür girişimi belgesini ve kısmi kültür girişimi belgesi; kültür girişimi belgesi olarak tanımlanıyor.


Kültür yatırımı belgesi

Kanunda tanımlanan ve nitelikleri bu Yönetmelikte belirtilen yatırımlara Bakanlıkça yatırım aşamasında verilen belge, kültür yatırımı belgesi olarak ifade ediliyor.

             

Kültür girişimi belgesi

Kanunda tanımlanan ve nitelikleri bu Yönetmelikte belirtilen işletmelere Bakanlıkça işletme aşamasında verilen belgeye ise kültür girişimi belgesi deniyor.

             

Kısmi kültür girişimi belgesi

Kanunda tanımlanan ve nitelikleri bu Yönetmelikte belirtilen faaliyeti gösteren, türünün gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Bakanlıkça verilen belge, kısmi kültür girişimi belgesi şeklinde tanımlanıyor. 


Peki kültür girişimi belgesi nasıl alınır?

Kültür girişimi belgesi almak için; kültür yatırım belgesi almak için gerekli olan belgeler Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında şu şekilde sıralanıyor:


Kültür Yatırımı Belgesi İçin Gerekli Olan Belgeler:

Kültür yatırımı belgesi talebi, aşağıda belirtilen belgelerin aslı veya aslını vermeye yetkili merci ya da Bakanlık tarafından onaylanmış örnekleri ile Bakanlığa yapılır:

Başvuru dilekçesi,

Yatırımın yeri, türü, kapasitesi, ada-pafta-parsel bilgileri, adresi ile başvuru sahibinin ve mal sahibinin açık adresi, telefon numarası ve diğer irtibat bilgileri gibi bilgileri içeren yatırımcı tarafından düzenlenen rapor ile bilgileri açıklamaya yardımcı olan mimari fikir projesi,

Tahsisli taşınmazlarda, ilgili kurumun tahsis yazısı,

Kültür, tabiat, çevre, tarihi özellikleri nedenleriyle tescilli yapıda ya da taşınmazda yer alan yatırımlarda ilgili kurumun düzenlediği açıklayıcı yazı,

Şirket tesciline ilişkin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi ile şirkete ait imza sirküleri, isim tescili yapılmış ise tesciline ilişkin belge; talep, vakıf veya dernek adına yapılması halinde vakıf senedi veya dernek tüzüğü ile imza sirküleri.


Kültür Girişim Belgesi İçin Gerekli Olan Belgeler

Kültür girişimi belgesi talebi, belgeli yatırımın tamamlanıp işletmeye hazır hale getirilmesi durumunda, belge sahibi tarafından aşağıda belirtilen belgelerin aslı veya aslını vermeye yetkili merci ya da Bakanlık tarafından onaylanmış örneği ile birlikte yazılı olarak Bakanlığa yapılır:


Başvuru dilekçesi

İlgili kurum tarafından düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatı


Doğrudan Kültür Girişimi Belgesi İçin Gerekli Olan Belgeler

Yatırım belgesi almadan doğrudan girişim belgesi taleplerinde; yatırım ve girişim belgesi talebinde  belirtilen belgelerle birlikte yazılı olarak Bakanlığa başvurulur.



Kültür yatırımlarının ve girişimlerin belgelendirilmesi yönetmeliği!






Geri Dön