26 / 04 / 2024

Kültür ihracatı 54 milyar doları aşacak!

Kültür ihracatı 54 milyar doları aşacak!

Kültür ihracatı alanında Türkiye'de ilk kez bir araştırma düzenlendi. Araştırma Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından yapıldı. Araştırma kültür ürünlerinin ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını ortaya çıkardı...




Türkiye'de ilk kez "Kültür Ekonomisi Araştırması" yapıldı. Araştırma kültür ürünlerinin ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını ortaya çıkardı


Kültür ihracatı alanında Türkiye'de ilk kez bir araştırma düzenlendi. Araştırma Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından yapıldı. TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında bugüne kadar ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür sektörünün, ülke ekonomisine yön verdiğinin ortaya çıktığını söyledi.  Şen, TAVAK'ın yaptığı araştırmada 2014 yılı için kültür ekonomisi ihracatının 54.2 milyar dolar olacağının tespit edildiğini belirtti.


Şen,  Çin'den Avustralya'ya, Avrupa Birliği ülkelerinden ABD'ye kadar birçok ülkede yıllık ölçümü gerçekleştirilen kültür ekonomisinin Türkiye'de şimdiye kadar boyutlarının ölçülmemiş olduğu ve bu konuda yeterli çalışma yapılmadığını belirtti.


Kültüre önem ve ağırlık veriliyor


Kültür ekonomisinin 2011 yılında 30 milyar dolar sınırına güçlükle yaklaşan turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 52'si oranında bir fazlalık oluşturduğunun tespit edildiğini söyleyen Şen, araştırmada Türkiye'de kültür ekonomisinde İstanbul Contemporary başta olmak üzere önemli rol oynayan kuruluşların sayısının artmakta olduğunun saptandığını belirterek,  birçok sponsor kuruluşun kültüre ağırlık vermeye başladığını kaydetti. Şen "Kültürün özellikle, dizilerle başlayan Kültür ekonomisi ürünlerinin dış ülkelere ihracatı ve başarıları diğer alanları da teşvik etmektedir" dedi.  


İhracat oranı yüksek


Şen araştırmada metodolojik olarak 11 ana sektörde belirlenen 47 alt sektörde ölçümleme yapıldığını belirterek, milli gelir formatından yola çıkılarak harcamalara göre kültür ekonomisinin ulusal ekonomi içindeki yerinin öneminin ortaya çıktığını söyledi. Araştırmada, bul ölçümleme kapsamında Türkiye’de 2011 yılı içinde 46 milyar dolarlık bir ekonominin oluştuğunu anlatan Şen, "2011 yılı için kültür ekonomisindeki 46 milyar dolarlık tutarı o yılki ihracatımızı oluşturan 130 milyar dolarla karşılaştırırsak kültür ekonomisinin ihracata orantısının yaklaşık olarak yüzde 38 olduğu ortaya çıkmaktadır. 2012 yılında kültür ekonomisinin ihracata orantısı yüzde 40 olmuştur.


Daha gerçekçi olursak Türkiye'de 2011 yılındaki ihracatımızı ara girdilerini çıkarıp net ihracat olarak düşünürsek bu meblağın 52 milyar dolar civarında olduğunu görürüz. Bu da Türkiye’deki kültür ekonomisindeki dönen meblağını Türkiye'nin net ihracatına ciddi bir şekilde eriştiğini ortaya çıkarır. Türk sanatçıların ürünlerini artık yurtdışında da büyük ilgi görmektedir" dedi.



Dünya


Geri Dön