24 / 04 / 2024

Kütahya çinisi ev dekorasyonunda kullanılıyor!

Kütahya çinisi ev dekorasyonunda kullanılıyor!

Çini günümüzde ev dekorasyonlarında sıkça kullanılmaya başlandı...



Kütahya’da yaşayan çini ustası İsmail Yiğit, minyatür tezgahıyla İngiltere ve Arap ülkelerinde gösteriler düzenleyerek, Kütahya çinilerini yurt dışında tanıtıyor.

Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın çeşitli müzeleri ve ünlü koleksiyonlarda bulunan çini eserlerini birebir imitasyonla yeniden canlandırdığını, kendisine özgü eserler üreterek bunları da İstanbul ve Bodrum’da bulunan galerilerde sergilediğini söyledi.

Geçen yıl aldığı davet üzerine gittiği İngiltere’deki British Museum’da çini üretimini içeren gösteriler sunduğunu belirten Yiğit, "İngiltere’de menajerliğimi yapan Okan Özsoy birlikte iki şov yaptık. İngiltere’de daha önce Oxford Üniversitesi ve Harold Alışveriş Merkezinin sergi bölümünde de şovlar yapmıştık. Bazı Avrupa ve Arap ülkelerinde de bu tür çalışmalarımız oldu" dedi.

Özellikle İngiltere’deki tanıtım etkinlikleriyle İslam sanatlarında bir ekol olan Osmanlı çinisini yansıtmaya çalıştığını belirten Yiğit, son yıllarda Avrupa ülkelerinde İslam sanatına karşı ilginin arttığını bildirdi.

Yiğit, yurt dışındaki müze ve koleksiyonlarda görülen çinilerin günümüze uyarlanmasıyla söz konusu ilginin fazlalaştığına dikkati çekerek, "Artık İslam’ın terör olmadığını, İslam’ın gerçek anlamının barış olduğunu insanlar biliyor. Mesela Londra’da artık İslam’a inananlar, Kuranı Kerim alanlar artık giderek İslam sanatı ile daha yakından ilgileniyor" diye konuştu.

-"ÇİNİ, EV DEKORASYONLARINDA YAYGINLAŞIYOR"-
Çininin günümüzde ev dekorasyonlarında da sıkça kullanılmaya başlandığını ifade eden Yiğit, şöyle konuştu:

"Artık çini yavaş yavaş evlere dekor anlamında girmeye başladı. Duvarda olsun, kenarlarda olsun kullanılıyor. Önceden sadece camilerde kullanıyorlardı. Daha seri, gruplar halinde çalışmalar başladı. Daha güzel şekilde, daha iyi kalitede yaptığımızı ifade edemiyorduk. Şimdi yurt dışında sergiler oluyor. 1989, çini yılı ilan edilmişti. Zaten o dönemden sonra Kütahya, İznik ve Konya, çinicilikte daha hızlı ilerlemeye başladı. Çinicilik, Türkiye’nin daha önceden yapılmış değişik birimlerinde tekrardan canlanmaya başladı. Bundan sonraki zamanlarda çini mimari durumlarda kullanılmaya başlanıldığında yaygınlaşacaktır. Havuzda bile kullanabilirsiniz, çok dayanıklıdır. Size hiçbir sıkıntı getirmez ve orada kalır."
AA


Geri Dön