26 / 04 / 2024

Kuyumcukent Gayrimenkul 2019 faaliyet raporu!

Kuyumcukent Gayrimenkul 2019 faaliyet raporu!

Kuyumcukent Gayrimenkul, 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 dönemine ilişkin finansal tablo, faaliyet raporu ve sorumluluk beyanını yayınladı...



Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları Anonim Şirketi, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 dönemine ilişkin finansal tablo, faaliyet raporu ve sorumluluk beyanını yayınladı. 

SORUMLULUK BEYANI

SERMAYE PİYASASI KURULU'NUN "SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ"NİN İKİNCİ BÖLÜMÜNÜN 9. MADDESİ GEREĞİNCE SORUMLULUK BEYANI

a) Şirketimizin 04.03.2019 tarih ve 2019-7 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile kamuya açıklanması uygun bulunan, Sermaye Piyasası Kurulu'nun 11-14.1 sayılı esasları çerçevesinde 01.01.2018 - 31.12.2018 hesap dönemine ait Finansal Tabloların ve eki Dipnotları, Faaliyet Raporu ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun 10.01.2019 tarih, 2/49 sayılı kararı gereğince KAP platformu üzerinden ilgili şablonlar kullanılarak hazırlanan "Kurumsal Yönetim Uyum Raporu (URF)" ve "Kurumsal Yönetim Bilgi Formu (KYBF)"nun tarafımızca incelendiğini,

b) Şirketimizdeki görev ve sorumluluk alanında sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde, Finansal Tablolar,  Faaliyet Raporu ve Kurumsal  Yönetim Uyum Raporu ile Kurumsal   Bilgi  Formu'nun  önemli konularda gerçeğe aykırı bir açıklama ya da açıklamanın yapıldığı tarih itibariyle yanıltıcı olması sonucunu doğurabilecek herhangi bir eksiklik içermediğini,

c) Şirketimizdeki görev ve sorumluluk alanında sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde, yürürlükteki Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanmış Finansal Tabloların, Şirketimizin aktifleri, pasifleri, finansal durumu ve kar-zararı ile ilgili gerçeği dürüst bir biçimde yansıttığını ve Faaliyet Raporu'nun işin gelişimi ve performansını ve finansal durumunu, karşı karşıya olduğu önemli riskler ve belirsizliklerle birlikte, dürüstçe yansıttığını beyan ederiz.

Saygılarımızla,

 

KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI A.Ş. YÖNETİM KURULU'NUN YILLIK FAALİYET RAPORU

Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları Anonim Şirketi Genel Kurulu'na

1) Görüş

Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları Anonim Şirketi'nin ("Şirket") ve bağlı ortaklığının (hep birlikte "Grup" olarak anılacaktır) 01.01.2019-31.12.2019 hesap dönemine ilişkin yıllık faaliyet raporunu denetlemiş bulunuyoruz.

Görüşümüze göre, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgiler ile Yönetim Kurulunun Grup'un durumu hakkında yaptığı irdelemeler, tüm önemli yönleriyle, denetlenen tam set finansal tablolarla ve bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bilgilerle tutarlıdır ve gerçeği yansıtmaktadır.

2) Görüşün Dayanağı

Yaptığımız bağımsız denetim, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartlarının bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartlarına (BDS'lere) uygun olarak yürütülmüştür. Bu Standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Yıllık Faaliyet Raporunun Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Etik Kurallar) ve bağımsız denetimle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Şirketten bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.

3) Tam Set Finansal Tablolara İlişkin Denetçi Görüşümüz

Grup'un 01.01.2019-31.12.2019 hesap dönemine ilişkin tam set finansal tabloları hakkında 9 Mart 2020 tarihli denetçi raporumuzda olumlu görüş bildirmiş bulunuyoruz.

Yönetim Kurulunun Yıllık Faaliyet Raporuna İlişkin Sorumluluğu

Grup yönetimi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) 514 ve 516 ncı maddelerine göre yıllık faaliyet raporuyla ilgili olarak aşağıdakilerden sorumludur:

a) Yıllık faaliyet raporunu bilanço gününü izleyen ilk üç ay içinde hazırlar ve genel kurula sunar.

b) Yıllık faaliyet raporunu; Grup'un o yıla ait faaliyetlerinin akışı ile her yönüyle finansal durumunu doğru, eksiksiz, dolambaçsız, gerçeğe uygun ve dürüst bir şekilde yansıtacak şekilde hazırlar. Bu raporda finansal durum, finansal tablolara göre değerlendirilir. Raporda ayrıca, Grup'un gelişmesine ve karşılaşması muhtemel risklere de açıkça işaret olunur. Bu konulara ilişkin yönetim kurulunun değerlendirmesi de raporda yer alır.

c) Faaliyet raporu ayrıca aşağıdaki hususları da içerir:

- Faaliyet yılının sona ermesinden sonra Grup'un meydana gelen ve özel önem taşıyan olaylar,
- Grup'un araştırma ve geliştirme çalışmaları,

- Yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilere ödenen ücret, prim, ikramiye gibi mali menfaatler, ödenekler, yolculuk, konaklama ve temsil giderleri, ayni ve nakdî imkânlar, sigortalar ve benzeri teminatlar.

Yönetim kurulu, faaliyet raporunu hazırlarken Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ve ilgili kurumların yaptığı ikincil mevzuat düzenlemelerini de dikkate alır.

4) Bağımsız Denetçinin Yıllık Faaliyet Raporunun Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumluluğu

Amacımız, TTK hükümleri çerçevesinde yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgiler ile Yönetim Kurulunun yaptığı irdelemelerin, Grup'un denetlenen finansal tablolarıyla ve bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bilgilerle tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hakkında görüş vermek ve bu görüşümüzü içeren bir rapor düzenlemektir.

Yaptığımız bağımsız denetim, BDS'lere uygun olarak yürütülmüştür. Bu standartlar, etik hükümlere uygunluk sağlanması ile bağımsız denetimin, faaliyet raporunda yer alan finansal bilgiler ve Yönetim Kurulunun yaptığı irdelemelerin finansal tablolarla ve denetim sırasında elde edilen bilgilerle tutarlı olup olmadığına ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığına dair makul güvence elde etmek üzere planlanarak yürütülmesini gerektirir.

Bu bağımsız denetimi yürütüp sonuçlandıran sorumlu denetçi Cüneyt MORGÜL'dir.

 

REPORT BAĞIMSIZ DENETİM ANONİM ŞİRKETİ FİNANSAL RAPOR


Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları Anonim Şirketi Genel Kurulu'na

A) Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi

1) Görüş

Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları Anonim Şirketi'nin ("Şirket") ve bağlı ortaklığının (hep birlikte "Grup" olarak anılacaktır) 31 Aralık 2019 tarihli konsolide finansal durum tablosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynak değişim tablosu ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dâhil olmak üzere konsolide finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.

Görüşümüze göre, ilişikteki konsolide finansal tablolar Grup'un 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla konsolide finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide finansal performansını ve konsolide nakit akışlarını Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS'lere) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.

2) Görüşün Dayanağı

Yaptığımız bağımsız denetim, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartlarının bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartlarına (BDS'lere) uygun olarak yürütülmüştür. Bu Standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Etik Kurallar) ile konsolide finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Topluluktan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.

3) Diğer Hususlar

Önceki Dönem Finansal Tabloların Değişimi

Alacakların geri kazanılabilirliği ve ayrılan değer düşüklüğü karşılığının hesaplaması yönetim tahmin ve varsayımlarını içermesi sebebiyle önem arz etmektedir.

Grup, TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı'nı, ilk uygulama tarihi olan 1 Ocak 2018'den itibaren uygulamaya başlamıştır. Grup, TFRS 9'a uygun muhasebe politikası değişikliği ile birlikte, finansal tablolarda yer alan itfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen alacaklar için beklenen kredi zarar modelini uygulamaya başlamıştır. Bu uygulamayla, Grup, alacaklarını değer düşüklüğüne uğramadığı durumlarda, beklenen kredi zarar karşılığını ömür boyu beklenen kredi zararlarına eşit bir tutardan ölçerek değer düşüklüğü karşılığı ayırmaktadır. Beklenen kredi zararlarının hesaplamasında, geçmiş kredi zararı deneyimleri ile birlikte, Grup'un geleceğe yönelik tahminleri de dikkate alınmıştır.

Grup yönetimi, 1 Ocak 2018'den itibaren ilk kez uygulanan TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı'na göre hesaplamış olduğu 2018 yılı cari ve geçmiş dönem beklenen kredi zararı tutarında, 2018 yılı finansal rapor ilan tarihinden sonra izlenen ekonomik koşullar dikkate alınarak revize yapılmasına karar vermiştir. Dipnot 2.3 ve 2.4'te detaylı olarak açıklandığı üzere, Şirket'in Kuyaş Büyükartı Akalın İş Ortaklığı ve Kuyaş Büyükartı İş Ortaklığı'na, önemli bölümü 2017 yılında verilmiş alacakları için, ülkedeki 2018 sonu ekonomik durum, faiz ve döviz kurundaki hızlı yükseliş ve özellikle de inşaat sektörünün girdiği kriz geçici ve kısa süreli bir durum olarak öngörülmüş ve önceki dönem (2018) finansal raporlamasında kredi zararı hesaplanmamıştır. Ancak 2018 yılı rapor ilan tarihi sonrası devam eden seyir, inşaat sektöründeki krizin devam etmesi ve Şirket'in yeniden kredi yapılandırmaya gitmesi nedenleri ile 2018 dönem sonunda alacak tahsili için yapılan proforma bütçenin gerçekleşmesinin makul olmadığı kanaatine varılmış, bu nedenle 1 Ocak 2018'den itibaren TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı'na göre hesaplamış olduğu beklenen kredi zararı tutarı, Şirket'in Kuyaş Büyükartı Akalın İş Ortaklığı ve Kuyaş Büyükartı İş Ortaklığı'ndan alacakları için yeniden hesaplanmıştır.

Bu hesaplamalara göre 2019 yılı finansal tabloları ile karşılaştırmalı sunulan 2018 yılı finansal tabloları yeniden düzenlenmiştir.

İşletmenin Sürekliliği

Grup'un 2019 yılı faaliyetleri sonucunda önemli tutarda dönem zararı oluşmuştur. Bu zarar sebebi ile Grup özkaynakları bir önceki yıla göre yaklaşık % 36 azalmıştır. Grup 2018 yılı 3. çeyreğinde ödeme takvimine uyamadığı için kredilerinin ilk kez yapılandırmış, 2019 yılı 3. çeyreğinde de ikinci kez kredi yapılandırmasına gitmiştir. Bu yapılandırmalar sonucu kredi ödeme vadeleri ileri tarihlere taşımak ile birlikte faiz yükünde artışa sebebiyet vermiştir. Bu yapılandırma ile kısa vadeli kredi borçları uzun vadeli pozisyona getirilmiştir. Grup, 2020 yılı içinde yıllık ortalama faiz oranını %21,04'den, %16,16'a yapılandırmıştır. Özellikle 2018 yılına kıyasla vade iyileştirmesine gidilmiştir.

Grup'un kredi borçlarının ödeyebilmesi ve işletme sürekliliğinin devamlılığı, Borsa Kule projesi gibi büyük projelerinin satılarak hasılata dönüştürülmesi ve yeni projelerin geliştirilmesine bağlıdır. Bu husus ile ilgili Grup yönetiminin planları Not 2.1'te detaylı olarak açıklanmıştır.

Ertelenmiş Vergi Varlıkları

Ertelenen vergi varlık ve yükümlülüklerinin hesaplanması çeşitli tahminler ve varsayımların kullanılmasını gerektirmektedir. Ertelenen vergi hesaplamasında kullanılan vergi oranları, ertelenen vergi varlıklarının kullanılması için gelecekte yeterli tutarda kar elde edilip edilemeyeceği, geçici farkların kapandığı dönemde kullanılacak vergi indirim ve istisnaları en önemli varsayımlardır. Söz konusu tahminlerin doğru kullanılıp kullanılmadığı diğer husus olarak değerlendirilmiştir.

Grup, 2019 yılı sonu itibariyle 34.222.751 TL (2018: 11.829.487 TL) indirilebilir mali zararları üzerinden 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle 7.529.005 TL (31 Aralık 2018: 2.602.487 TL) tutarında ertelenmiş vergi varlığını, gelir/gider projeksiyonlarını baz alarak gelecek dönemlerde yeterli vergilendirilebilir karın kuvvetle muhtemel oluşacağı öngörüsü ile kayıtlarına almıştır. Gelecek dönemlere ilişkin karlılık, yönetimin 2019 yılından ileriye doğru yaptığı 5 yıllık tahminine göre öngörülmüştür. Ertelenmiş vergi varlığını kullanılabilmesi ilgili kar projeksiyonun gerçekleşmesine bağlıdır.

4) Kilit Denetim Konuları

Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz.

1. dosya için  tıklayın

2. dosya için tıklayın

3. dosya için tıklayın

 


Geri Dön