19 / 04 / 2024

Kuzey Irak petrol boru hattında son testler Silopi’ye kadar tamamlandı!

Kuzey Irak petrol boru hattında son testler Silopi’ye kadar tamamlandı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye’ye ulaştıracak boru hatlarıyla ilgili son testlerin Silopi’ye kadar tamamlandığını söyledi ve ekledi: Artık akış da başlıyor olacaktır...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye’ye ulaştıracak boru hatlarıyla ilgili son testlerin Silopi’ye kadar tamamlandığını söyledi ve ekledi: Artık akış da başlıyor olacaktır. 


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu başkan ve üyelerini kabul eden Yıldız, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı ne zaman?” sorusuna Yıldız, “Kuzey Irak petrolü, önce Silopi’ye kadar hem korozyon hem de test çalışmalarını tamamlamıştır. Şimdi de Ceyhan’a kadar geldi. Bununla alakalı artık akış da başlıyor olacaktır. Bundan sonra, Şehristani’nin açıklamalarını son derece önemli buluyoruz. 


TÜRKİYE ÜZERİNDEN AÇILACAK 


Irak’ın petrolleri, dünyaya Türkiye üzerinden açılabileceğini söyledi ve 3 temel şarttan söz etti. İster kamu ister özel şirketler ile beraber, sözleşmelere derç edilen, sözleşmelerin içinde bulunan notlar olduğunu söylemem lazım. Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tespiti. Bunların paralandırılması aynı zamanda, BM’nin savaş tazminatıyla alakalı, blokajın bulunması. Bunların her birisi yaptığı açıklamaların Irak’ın normalleşmesine ve gelirlerinin artmasına yol açacaktır. O yüzden Sayın Şehristani ile Bağdat’ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde ben petrolün de artık buradan akacağına inanıyorum” karşılığını verdi. 


DÖVİZLE ALIP TL İLE SATIYORUZ


Bakan Yıldız enerji maliyetleriyle ilgili döviz bağımlılığına dikkati çekerek “Enerji maliyetlerimizi dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Fakat  maliyetleri yansıtmamaya, yerli kaynaklara ağırlık vermeye çalışıyoruz” diye konuştu. 


BU ARTIŞ 10 MİLYAR $ MALİYET ARTIŞI GETİRDİ


TANER Yıldız, dolardaki yükselişin enerji fiyatlarına etkisiyle ilgili de şu yorumu yaptı: “Bizim, doların 2.08’den, 2.10’a çıkması 10 milyon dolar maliyet artışı getiriyor. Bu ciddi önemli bir rakam. Şu an 2.09 TL’de olması da bizim için maliyetlerimizi olumsuz etkilemektedir. Ama önemli olan; bu maliyetlerin vatandaşlarımıza yansımamasıdır. Kendi içinde balans edici bir sistem kuruyor olmamızdır. Bizim de gayretimiz budur.” 


Akşam Gazetesi 


Geri Dön