25 / 04 / 2024

Kuzey Kıbrıs'ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

Kuzey Kıbrıs'ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

Kovid-19 salgını dönemini en başarılı şekilde yöneten ülkelerden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, günlük sıfıra yakın vaka sayılarıyla virüsten kaçanların gözdesi oldu.



Salgın sebebiyle turizm ve eğitim sektöründe eski günlere dönmeye çalışan Kıbrıs, gayrimenkul sektöründe  dikkat çeken yerlerden oldu. Century 21 Island Yatırım Danışmanı ve Takım Lideri Özge Özler, konuya ilişkin açıklamasında “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Uzak Doğu, Amerika, Almanya, Türkiye ve Rusya gibi pek çok ülkeden yatırımcı KKTC’de gayrimenkul yatırımlarını artırıyor” dedi.

2020'de dünyayı her açıdan etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bu süreci başarılı bir şekilde yürütmesi, uzak bir yaşam arayanların tercihi olmasını sağladı. 2021’de adanın gayrimenkul yatırımcıları için adeta cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Century 21 Island Yatırım Danışmanı ve Takım Lideri Özge Özler, “Ülkemizdeki COVID-19 hasta sayısı hep minimum seviyede tutuldu. Bu da sektöre bir ivme kazandıracak. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Uzak Doğu, Amerika, Almanya, Türkiye ve Rusya gibi birçok yerde, güvenli ve virüsten uzak bir yaşam arayışında olanlar KKTC’de gayrimenkul yatırımlarını artırıyor” şeklinde konuştu.

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

TALEP LÜKS KONUTA YÖNELDİ

Özler, koronavirüs salgınının tüketici davranışlarını büyük oranda etkilediğine vurgu yaptı ve “KKTC’de de müstakil ev, villa veya bahçeli daire tercihleri arttı. Adadan gayrimenkul almak isteyen yerli ve Türk yatırımcıların tercihleri de bu yönde değişti” dedi. Kovid-19 salgınından önce proje satışına odaklıyken şu anda alıcı talebinin tamamen lüks konuta yöneldiğine dikkat çeken Özler, yerel halk haricinde özellikle Türkiye, Almanya, Rusya, Uzak Doğu, Avrupa ve diğer ülkelerden Akdeniz sahillerine gelen talep yoğununluğunun altını çizdi. Özler, benzer şekilde Kuzey Kıbrıs’ta da özellikle Girne ve İskele bölgesine olan talepte arış yaşandığını vurguladı.

BÜYÜK DEĞER ARTIŞI SÜRÜYOR

Değerlemeye göre, sosyo-ekonomik açıdan genç ve dinamik bir nüfusu bulunan KKTC’nin gayrimenkul pazarı sürekli gelişirken, sunduğu fırsatlarla yabancı yatırımcıların da ilgi odağı oluyor. Özler, çevre ülkelere kıyasla KKTC’de ev fiyatlarının daha uygun olmasının yabancı yatırımcıları cezbettiğini vurguluyor.

Özler, "Müstakil evlerde de benzer bir satış grafiğinden söz edilebilir. Bu durum gayrimenkulün değer artışının yanı sıra TL’nin Sterlin karşısındaki kur değerinden de kaynaklandı. Bu nedenle KKTC, Türkiye’deki yatırımcılar için yeni cazibe merkezi” açıklamasında bulundu. 

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ MAKSİMUM 13 YIL 

Kuzey Kıbrıs’ta yatırımda bulunmak isteyenler için pek çok seçenek bulunuyor. Yatırımcılar doğrudan yatırım imkanlarını seçebileceği gibi farklı yatırım imkanlarını da tercih edebilir. 

Özler, yap sat ev seçenekleri ya da inşaat ortaklığının en yaygın yatırım fırsatlarından olduğunu belirtiyor. Gün geçtikçe gelişen Girne, Girne Esentepe Bölgesi, Gaziveren ve İskele Long Beach bölgelerinin yatırım için son zamanlarda en çok tercih edilen alanlardan olduğunun altını çizen Özler, “Bu bölgeler hem yerli hem yabancı yatırımcılar için gözde hale geldi. Kuzey Kıbrıs konut piyasası vade farksız ödeme seçenekleri ve kira garantisi gibi avantajları ile pek çok yatırım fırsatı sunuyor. Yatırımların geri dönüşü 11 ile 13 yıl arasında sağlandığı için de Kuzey Kıbrıs tam bir cazibe merkezi haline geldi” dedii. Ayrıca bölgedeki kira gelirinin de avantajını vurgulayan Özler, şunları kaydetti:

“Emlak vergisi ise makul olduğu için yatırımcıyı zorlamıyor. Yatırım yapanlar Kuzey Kıbrıs’ta rahatlıkla yaşayabilir. Kıbrıs’ta emlak gelirinin sterlin olması da Türk yatırımcıların dikkatini çekiyor. Kuzey Kıbrıs özellikle son yıllarda emlak ve inşaat sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte emlak sektöründe, döviz ve yıllık ortalama bazında yüzde 30 ve üzeri artış gösteriyor.”

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

ÖĞRENCİ VE TURİZM ADASI

Kuzey Kıbrıs’ın gayrimenkul yatırımında öne çıkmasını sağlayan bir diğer önemli etken de adanın üniversite ve aktif öğrenci sayısında yaşanan artış oldu. Kuzey Kıbrıs, uzun süredir eğitim alanında gelişmiş üniversiteleri ve öğrenci sayısı ile eğitim sektörünün kazançlarında çok önemli bir yer teşkil ettiği ülkelerden oldu. Son senelerde yeni açılan üniversitelerle beraber aktif öğretim sunulan üniversite sayısı adada 18’e çıktı. İzinleri tamamlanmış ve yakın zamanda eğitim vermeye başlayacağı öngörülen üniversiteler ile bu sayı 26 olacak. Bugün KKTC’deki aktif öğrenci sayısı ise 100 bini geçti. Yine bu sayı her geçen sene yüzde 12-15 oranında artıyor.

Özler, bu duruma ilişkin, “Bu durum gerek emlak gerekte yatırım alanlarında ciddi fırsatlar doğuruyor ve ülke ekonomisini büyütüyor. Kuzey Kıbrıs’ın lokomotif sektörlerinden biri olan turizm sektörü son yıllarda havaalanı, otel ve turistik tesislerdeki özellikle Türkiye ve yabancı yatırımlar ile giderek büyümekte ve beraberinde emlak talebinde de ciddi artış sağlıyor” açıklamasında bulundu. 

BANKACILIK VE DEĞER KATAN PROJELER

Gayrimenkul yatırımcıları için Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmanın finansman konusunda da cazip olduğuna vurgu yapan Özler, konuyu şu şekilde açıkladı: 

“Kuzey Kıbrıs’ta birçok Türk bankası bulunuyor. Bu bankaların emlak ve yatırım için kredi kullanımında Türkiye için özel uygulamaları var.  Üstelik Kuzey Kıbrıs’ta tüm şehirlerde bu bankaların şubeleri bulunuyor. Gerek finansal işlemler gerekse burada gerçekleştirilecek tüm yatırımlar için özel şartlarda kredi sağlayabiliyorlar. Türkiye’den de bu krediler için başvuru sürecini oldukça kolaylaştırdılar.”

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

Kuzey Kıbrıs’ın tarım ve kullanım açısından en büyük problemi olan su sorununun da Türkiye’nin katkıları ile bitirilen Su Projesi ile çözüme kavuşturulduğunu anımsatan Özler, “Günlük kullanım, tarım ve suyun önemli bir hammadde teşkil ettiği iş kollarında ciddi bir rahatlama sağlandı” dedi. 

Özler, özellikle Girne ve Karpaz bölgesinde yapılan liman ve marina projelerinin de bölgedeki emlak değerlerinı, yatırım imkanlarını ve bölgenin gelişim hızını artırdığını dile getirdi. 

KIBRIS’TAN EV ALMA ŞARTLARI

Peki, Türk vatandaşları için Kuzey Kıbrıs’ta konut alma koşulları nedelr?

-Yasalara göre, KKTC vatandaşları dışında olan herkes adadan 1 arsa ve/veya 1 dönüm ve/veya 1 evden çok taşınmaz mal satın alamıyor. Birden fazla taşınmaz mal ve/veya ev ve/veya 1 dönümden daha büyük mal almak isteniyorsa; yediemin (trustees) kullanmak veya KKTC’de şirket kurması gerekiyor Söz konusu taşınmaz mal üzerinde bulunan inşaat ve/veya ev için inşaat izin ruhsatı alınması gerekir. 

-Satın alınacak gayrimenkulde herhangi bir ipotek bulunmamalı ve/veya engel olmamalı. 

-Satıcı gerçek mal sahibi olmalı. Satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından 21 gün içerisinde tapu dairesinde kayıt yapılmalı. Gayrimenkulün yabancı adına kaydı için KKTC’de Bakanlar Kurulu'na başvuruda bulunularak Bakanlar Kurulu tarafından satın alma izni alınması gerekli. 

Kıbrıs'ta satılık konut fiyatları, şehirden şehre değişiyor. Fakat, KKTC’nin bir ada ülkesi olması nedeniyle, şehirlerin her birinde farklı bir yatırım fırsatı bulunuyor. Sürekli gelişen turizmi, eğitim fırsatları ile Kıbrıs sürekli değer kazanıyor. Ataman da bu sebeple Kıbrıs’ta konut alacaklara fiyatları iyi incelemelerini veya kendilerine en uygun portföy yönetim şirketi ile çalışmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

“SADECE ALMANIZ PARANIZI KORUMANIZ İÇİN YETERLİ”

Özler, son olarak Kıbrıs’ın cazibesini şöyle anlatıyor:

"Kuzey Kıbrıs’ta fiyatlar tamamen İngiliz Sterlini üzerinden olduğundan, yatırımı yaptıktan sonraki 10-20 yıl içinde Türk Lirası ve Sterlin arasındaki fiyat dalgalanmalarından maksimum kârı elde edebilirsiniz. Kısacası evi satın almanız dahi paranızı korumanıza yetiyor. KKTC emlak yatırımı ile kur dalgalanmalarına karşı paranızı koruyabilir, iyi bir yatırım yapmış olabilirsiniz. KKTC’de evini kiraya vermek isteyen, yatırımının amortismanının en yüksek olacağı şehirleri arayan müşterilerimize doğrudan yardımcı oluyoruz. Hem satın alma sürecinde hem sonrasında kira prosedürlerinde bizimle iletişimde kalarak kendilerine sunduğumuz hizmetlerden faydalanabilirler. Kıbrıs özellikle Lefkoşa, Girne ve Mağusa’nın popüler noktalarında sürekli bir kira getirisi sağlayacaktır. Üstelik fiyatların Sterlin üzerinden dönmesi ile birlikte, normalde İstanbul’da yapacağınız emlak yatırımının kendisini 25 yılda amorti etmesi beklenirken, Kıbrıs’ta 10-13 sene aralığında amortisman sağlayabilirsiniz. Burada en önemli koşul, evinizin merkezi bir lokasyonda olması. Aynı zamanda üniversite bölgeleri veya turistik lokasyonlarda satın alacağınız evler, kendisini çok kısa sürelerde amorti edecektir."

Kuzey Kıbrıs ta gayrimenkule Kovid-19 dopingi!

- Kuzey Kıbrıs'ta gayrmenkul yatırımı yapmak isteyenlerin ilk olarak KKTC Bakanlar Kurulu’na başvuruda bulunmaları ve satın alma izni çıkarmaları gerekli. Bu süreç yaklaşık olarak 1-2 ayı buluyor.

- Konut satın aldıktan sonra 90 günlük bir oturma izni süreci bulunuyor. Bu 90 gün 1 seneye uzatılabiliyor. Ayrıca emekli iseniz emekli aylığının gösterilmesi, Kıbrıs’ta oturma izni almak için yeterli oluyor.

- Bunun dışında Kıbrıs’ta bir emlak yönetim şirketi ile çalışarak hem tapu işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabilir, hem gerekli tüm prosedürün onlar tarafından yapılmasının rahatlığını yaşayabilirsiniz. 

- Kıbrıs’ta satın alınacak konut için kredi çekilmek isteniyorsa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye’deki gelirinizi göstererek kolaylıkla kredi alınabilir.
 

Kuzey Kıbrıs'ta arsa yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kıbrıs'ta inşaat sektöründeki gelişmeler hız kesmiyor!


Geri Dön