18 / 04 / 2024

Kuzey Marmara Otoyolu'nun ilk etabında sona gelindi!

Kuzey Marmara Otoyolu'nun ilk etabında sona gelindi!

İstanbul trafiğine nefes aldırması beklenen Kuzey Marmara Otoyolu’nun birinci etabında sona gelindi. 380 kilometrelik projenin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de kapsayan ilk etabının yüzde 80'i tamamlandı.



Tekirdağ Kınalı'dan Sakarya Akyazı'ya kadar uzanan Kuzey Marmara Otoyolu'nun birinci etabında sona gelindi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de kapsayan yüksek standartlı otoyol projesi 380 kilometreden oluşuyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 3 ayrı etap halinde ihale edilen projenin birinci etabı (Odayeri-Paşaköy kesimi/3. Köprü dahil) hizmet vermek için gün sayarken, diğer iki etabın ihalesi geçtiğimiz ay sonuçlandı.




 Kuzey Marmara Otoyolu nun ilk etabında sona gelindi!


FİNANSMAN ÖZELDEN


Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal; Kuzey Marmara Otoyolu'nun sona gelinen birinci etabıyla yeni ihale edilen ikinci ve üçüncü etabının detaylarını Yeni Şafak'a anlattı. Projenin ikinci (Kınalı-Odayeri Kesimi) ile üçüncü (Kurtköy-Akyazı Kesim) etaplarının da Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edildiğine dikkat çeken Genel Müdür İsmail Kartal, “Projenin son iki etabı kamulaştırma harcamaları dışında özel sektör kaynaklarıyla finanse edilmektedir. Kesimlere ayrı ayrı trafik sayısı garantileri verildi. Projenin finansmanı için belli oranlarda hazine garantileri uygulanmakta” dedi.


ANA ETAP BU YIL HİZMETTE


Kartal, projenin yapım ve işletme dönemi sonunda her türlü borçtan arındırılmış haliyle Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredileceğini vurguladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün dâhil olduğu Odayeri-Paşaköy kesiminin yapım çalışmalarının bu yıl bitirilerek trafiğe açılacağını vurgulayan Kartal, ihaleleri yeni sonuçlandırılan Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinin 3 yıllık yapım süreleri içerisinde tamamlanarak 2020 yılına kadar hizmete açılmasının planlandığını ifade etti. İkinci ve üçüncü etap ihalelerinin geciktirildiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Kartal, “İhaleye istekli olan şirketlerden daha iyi teklifler hazırlamak için gelen erteleme talepleri, projenin güzergâhında kamu yararı doğrultusunda yapılan değişiklikler ve ihalelere talebin artması için birkaç defa erteleme kararı alındı. Mayısta sonuçlandırılan bu ihalelere gelen tekliflerin çokluğu da bu kararların doğruluğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.



 Kuzey Marmara Otoyolu nun ilk etabında sona gelindi!


6 MİLYON TON ÜST YAPI İMALATI


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de kapsayan birinci etabının teknik çalışmalarına ilişkin güncel bilgileri bizimle paylaşan Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, şunları kaydetti: “Odayeri-Paşaköy Kesiminde; 85 milyon metreküp kazı, 45 milyon metreküp dolgu, 2,6 milyon metreküp beton, 4,6 milyon ton soğuk, 3,1 milyon ton sıcak karışım olmak üzere 7,7 milyon ton üstyapı imalatı yapmayı kapsıyor. Şu ana kadar 4 milyon ton soğuk, 2,1 milyon ton sıcak olmak üzere 6,1 milyon ton üstyapı imalatı yapıldı.” Bu rakamlar projenin birinci etabınını yüzde 80'inin tamanlandığını gösteriyor.


ENTEGRE OLDUĞUNDA MARMARA RAHATLAR


Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamlanması ile yoğun araç trafiği altında bulunan TEM Otoyolu ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerindeki yükünün hafiflemesi bekleniyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsündeki transit ve ağır vasıta trafiğinin Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile yeni otoyol üzerinden taşınacak olması İstanbul trafiği için hayati öneme sahip. 2018'de hizmete alınması planlanan 3. Havalimanı'nın İstanbul şehir merkezine bağlantısı bu Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden sağlanacak. Projeyle; İstanbul, Kocaeli, Adapazarı-İzmir, İstanbul, Edirne, Tekirdağ - Çanakkale,  İzmir  otoyollarına entegre olarak önemli bir ulaşım ağı oluşturacak.


ÇALIŞAN SAYISI KATLANACAK


Kuzey Marmara Otoyolu; otoyol, köprü, bağlantı yolları, yol bakım tesisleri, ücret toplama ve hizmet tesislerini kapsıyor. Odayeri-Paşaköy kesiminde yıllık ortalama 8 bin işçi çalıştığını belirten Genel Müdür Kartal, ihaleleri yeni tamamlanan Kınalı-Odayeri Kesimi ve Kurtköy - Akyazı Kesimlerinde yapım çalışmalarının başlamasıyla çalışan sayısının katlanarak artacağını kaydetti.


RAKAMLARLA 1. ETAP


1- 2x4 genişliğinde otoyol

2- 2 tünel

3- 20 kavşak

4- 35 viyadük

102 geçit-köprü




Mesude DEMİRHAN/Yeni Şafak


Geri Dön