19 / 04 / 2024

Larry Ellison 600 milyar dolara aldığı adayı ne yapacak?

 Larry Ellison 600 milyar dolara aldığı adayı ne yapacak?

Larry Ellison kazanmaya aşık bir adam olarak Bill Gates ile Lana adası için resmen savaşa girdi ve kazanan Ellison oldu. Ellison, 600 milyar dolar verip aldığı Lana adası ile ne yapacağını hala açıklamadı



ABD'li Larry Ellison 68 yaşmda 36 milyar dolarlık bir servete sahip. Dünyanın en zengin 6'ncı adamı. Ünlü veritabanı yazılımı şirketi Oracle'ın kurucusu ve CEO'su. Zengin bir insan deyince aklınıza gelebilecek tüm özellikleri bir arada taşıyor. Her şeyin koleksiyonunu yapıyor. Evler, arabalar, uçaklar, yatlar... 


ABD'de 2008'de başlayan ekonomik krizle emlak fiyatları düştükçe beğendiği evleri çok ucuz fiyatlara toplamaya başlamış. Evlerinin değeri bugün 1 milyar doları geçiyor. Ancak o, Monopoly tahtasındaki tüm evleri alana kadar durmayacağını dile getiriyor.


Pahalı yatlara da hayli düşkün. 2010 yılında sattığı 200 milyon dolarlık dünyanın 8'inci büyük yatı Rising Sun ile Bodrum'a da gelmişti.


Hayatını değiştiren cümle: Seni evlat edindik


12 yaşındayken bir akşam babası yanına gelmiş, "seni evlat edindik" demiş. Ardından da eklemiş: 


Akşam yemekte köfte var.


Larry Ellison bir röportajında "Yıllarca bu cümleyi düşündüm" diyor. İçindeki gelgitler zamanla öyle büyümüş ki kendisini yıllarca babası bildiği adama kanıtlama ihtiyacı duymaya başlamış. İki kez üniversiteye girse de ikisinden de ayrılmış. Kaliforniya'ya yerleşmiş, yazılım şirketi AMPEX'te işe girerek kod yazmaya başlamış. Kısa sürede yıldızı parlamış. CIA'in firmadan talep ettiği programın sorumluluğu Ellison'a verilmiş. Gelen istihbaratlar bu programa yüklenip bu sayede bir veritabanı oluşturulacakmış. 'Oracle v.2' programı bu sayede ortaya çıkmış. Yazdığı ilk programı 1 değil, 2'nci versiyon olarak sunmuş. Çünkü hiç kimse bir yazılımı ilk sürümnü almak istemezmiş.


Bill Gates'in peşine özel dedektifler taktı


Oracle, 1977'de kurduğu şirketinin de ismi olmuş. Şirket her geçen gün büyümüş. 1400 dolar sermayeyle kurulan şirketin net karı yıllık 10 milyar doların üzerinde. Ancak Forbes dergisinin açıkladığı her 'En Zenginler' listesi Lany Ellison için yeni bir hayal kırıklığı olmuş. Zira bu listelerin tepesindeki isim hep Microsoft'un kurucusu Bill Gates' miş. İkili arasındaki savaşa dedektifler bile karışmış. 


Ellison, röportajlarından birinde Microsoft'un kirli işlerini ortaya çıkarmak için özel bir dedektiflik firmasıyla anlaştığını kabul etmiş. Dedektifler Microsoft'un çöplerini karıştırarak yıllarca gizli belgeler toplamaya çalışmış ama birşey bulamamış. 


Ellison ve Gates arasındaki son gerginlik geçen hafta Hawaii'deki bir ada yüzünden yaşandı. Zira Hawaii'deki başlıca 8 adadan biri olan Lana'i satışa çıkınca ikili arasındaki gerilim de tavan yaptı. Lana'i Adası, Bill Gates'in 1994 yılında eşiyle evlendiği adaydı. Hatta adadaki iki otel de Bill Gates'in ortaklarından Four Seasons'a ait. Tüm bu nedenlerle Bill Gates adayı kendisi satın almak istiyordu. Fakat Ellison daha hızlı ve bonkör davrandı.


Dünyanın en pahalı adası ananaslarıyla ünlü


Peki bu aralar bir Hawaii adasının ederi ne? 


Lana'i Adası'nın yüzde 98'ini satın alan Ellison'ın adaya 500- 600 milyon dolar ödediği tahmin ediliyor. Adanın yüzde 2'si ise halen ada sakinlerinin. Eğer tahmin edilen bedel doğruysa bu Lana'i Adası'nın 'en pahalıya satılan ada' yapıyor. 


Bugüne kadar bu ünvan İngiliz Virgin şirketlerinin sahibi Richard Branson'ın 100 milyon dolar vererek satın aldığı Necker Adası’ndaydı. Her daim kazanmaya aşık olduğunu dile getiren Ellison, bu rakamla Branson'a en az 400 milyon dolarlık fark atmış oluyor. Larry Ellison'ın elinde şimdi Maxis'in ünlü Sim City oyunundaki gibi 365 kilometrekarelik bir ada var. Ellison'ın satın aldığı adaya ne yapacağı belli değil. Adada yaşayan 3 bin 200 kişi, yıllardır adanın sahibine bağımlı bir şekilde yaşıyordu. Ellison'dan ise işsizliğe çözüm bulmasını istiyorlar. Zira ada bir dönem dünyanın ananas üretiminin yüzde 75'ini karşılıyordu. Ancak adanın eski sahibi tarım alanlarının büyük kısmını kapatarak otellere vermiş. Halk Ellison'dan bu alanları geri istiyor. Ancak pek çok kişi Ellison'ın önceliğinin turizm olacağına inanıyor. Adada henüz havaalanı ve trafik ışığı bile yok Asfalt yollar sadece 50 km.


Vatan



Geri Dön