18 / 04 / 2024

Levent Akdoğan: Konut almak için doğru zaman!

Levent Akdoğan: Konut almak için doğru zaman!

Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği ve Kayimder Başkanı Levent Akdoğan, konut kredilerinde yaşanan düşüşünün büyük bir fırsat oluşturduğunu söyledi.



Kısa süre önce hayata geçirilen genel kurul ile kısa adı Kayimder olan Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Başkanlığına seçilen Levent Akdoğan konut kredilerinde oluşan düşüşün gözler görülür bir hareketliliğe neden olduğunu söyleyip bu düşüşü yararlanılması gereken büyük bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Kayseri Haber'den Özgür Aydoğdu'nun haberine göre; Akdoğan, “Gerek Kur farkından gerekse imar kanunlarındaki değişikliklerden dolayı sektörde yüzde 40 azalma oldu. Ancak vatandaşların konut alması için en uygun zamandayız. 2020 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarının yüzde 30 artabileceğini tahmin ediyoruz.2018 ilk çeyreğinde başlayan yaklaşık 1,5 senelik süreçte konutlarda yüzde 80 maliyet artmıştır ama şu an sektörün gidişatıyla ilgili bu maliyetler konut fiyatlarına eklenemedi. Şu anda maliyetine ve maliyetin altına satışlar devam etmektedir. 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 30 kadar bu maliyetlere yansıyacaktır diye tahmin ediyorum. Kamu bankaları 0,99 ile diğer bankalarda 1,16´dan başlayarak 1,45´e kadar konut kredileri vermektedir. Tabii bu süreci arz ve talep olarak iyi değerlendirmek lazım. 2018 ve 2019 yılında yüzde 40 düşen proje ve ruhsatlandırma var. Gerek imar kanunlarındaki değişiklikler gerekse kur farkından dolayı sektörün geçen sene ki ruhsat sayısı ile bu sene ki ruhsat sayısı arasında neredeyse 2,5 kat fark var. Tabii bunun yansımasını 2020 yılında karşılaşacağız. Belki de arz talebi karşılamayacak. İnşallah ülke olarak bu ekonomik sıkıntıdan ülke olarak daha hızlı daha kolay ve daha da büyüyerek çıkacağız” açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşüm projelerinin inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için çok büyük önem taşıdığını söyleyen Kayimder Başkanı Akdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Şu an İnşaat Sektörü´nde ki daralma aynı zamanda ‘Kentsel Dönüşüm´ çalışmalarının da yavaşlamasına sebebiyet vermiştir.”dedi ve ekledi…”Türkiye genelini düşünürsek 7 milyon riskli bina var. Bunlardan 1,5 milyonu çok riskli binadır. Bunların bir an önce kentsel dönüşümle çözümlenmesi gerekir. 2012´de çıkan imar kanunuyla ülke genelinde 1 milyon konut kentsel dönüşümle yenilenmiş ve riskli alan statüsünden çıkmıştır. Kayseri´de ki belediyelerimiz de bu işi daha hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışıyorlar. 7 sene de bir milyon riskli bina yenilendi. Yani 49 sene de riskli binalar ortadan kaldırılabilir. Ama 49 sene sonra tekrardan bu riskli yapılar ortaya çıkacaktır. Sanıyorum bu sene çıkacak kentsel dönüşüm yasasıyla daha hızlı ilerleyeceğine inanıyorum. Kayserili hemşerilerimiz ve başkanlardan ricamız yaptıkları çalışmalara hız kesmeden ve daha kapsamlı şekilde yapmalarını rica ediyorum.''


Geri Dön