20 / 04 / 2024

Levent'teki İETT Garajı arazisinin değeri 443 milyon TL'ye mi düştü?

Levent'teki İETT Garajı arazisinin değeri 443 milyon TL'ye mi düştü?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin 16 Ocak tarihindeki oturumunda, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, yeşil alan kararından sonra "Değeri 2.3 milyar TL olan arazi, 443 milyon liraya düştü" dedi...



Geçtiğimiz aylarda AK Parti grubunun önergeleri ile Levent’teki İETT garajı arazisinin de bulunduğu İBB’ye ait parsellerin yeşil alan ilan edilmesi ve bazı parsellerin de AKP’li ilçe belediyelerine tahsisi yönündeki kararları veto eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis direnmesiyle karşılaştı. AKP’nin çoğunlukta olduğu komisyonlarda kararlar değiştirilmeden onaylandı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB Meclisi'nin 16 Ocak tarihindeki oturumunda, İBB'ye ait parsellerin yeşil alan edilmesi yönündeki kararlar oy çoğunluğuyla kabul edildi. 
 
17 Ocak'ta görevini bırakacağını açıklayan İBB Meclisi 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın son kez yönettiği meclis oturumunda veto tartışması yaşandı.

Geçtiğimiz aylarda aralarında bir zamanlar Dubai Şeyhi'nin gökdelen dikmek istediği 83 dönümlük Levent İETT garajı arazisinin de bulunduğu Şişli, Güngören, Sultangazi, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Bağcılar, Esenler, Kağıthane, Başakşehir ve Beşiktaş'ta İBB ile şirketlerine ait yaklaşık 295 bin metrekarelik arazi usule aykırı şekilde AKP grubunun önergesi ile imarı değiştirilerek yeşil alan ve park olarak açıklanmıştı.

Bazı parseller AKP'li ilçe belediyelerine bedelsiz tahsis edilmişti. Kararlar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Kasım ayında veto edilerek yeniden görüşülmek üzere ilgili komisyonlara iletildi.

Komisyonlar kararlarında ısrar edip görüşlerini değiştirmeden aynı raporları İBB Meclisi'nin 16 Ocak tarihli oturumunda tekrar tartışmaya açtılar.

“YETKİ GASPI”

3 ayrı maddede oylamayaa sunulan raporlara CHP grubu muhalefet şerhi düştü. Şerhte; belediye meclisinin, belediye başkanının yerine geçerek ilgili birimlerin talepleri olmaksızın kendiliğinden belediyeye ait bir taşınmazın satışına veya tahsisine karar veremeyeceğine dikkat çekildi.

Bu yönde bir kararın yetki gaspı anlamına geldiği belirtildi. Önerge ile plan değişikliği yapılmasının da usule uygun olmadığı ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmadığından imar planı niteliği kazanamayacağına vurgulandı. Bu yöndeki kararın da hukuka aykırı olduğu söylendi. 

Levent teki İETT Garajı arazisinin değeri 443 milyon TL ye mi düştü?

ÇALIK: 5 MİLYARLIK DEĞER KAYBI

Oturumda söz alan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık bu kararların mali bilançosunu aktardı. Levent'teki İETT Garajı arazisinin şu anki değerinin 2.3 milyar TL olduğunu, bu karar ile 443 milyon liraya düştüğünü ve İBB şirketi açısından 1.9 milyar TL değer kaybı olduğunu söyledi.

Raporlarda yer alan Kağıthane'deki bir arazinin de 624 milyon liralık değerinin 403 milyon lira düştüğünü belirtti. Eyüp Silahtarağa'da 116 milyonluk arazinin 24 milyona düşerek 92 milyonluk değer kaybı oluştuğunu da aktardı.

Bu kararlar ile İBB'nin yaklaşık 5 milyar TL değer kaybına uğradığını vurgulayan Çalık “Bu rakamla İstanbul'a 2 bin kreş kazandırırdınız. Buralarda kamu-özel ortaklığı ile projeler geliştirilip ciddi değerler yaratılabilirdi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 3 rapor da “salt çoğunlukla ısrar kararı” olarak mecliste onaylandı.

Levent İETT Garajı park yapılsın talebi!


Geri Dön