20 / 04 / 2024

Limak Çimento yatırım hamlesini 2014’te tamamlayacak!

Limak Çimento yatırım hamlesini 2014’te tamamlayacak!

Limak Çimento Grubu, tüm fabrikalarında iyileştirme, kapasite artırımı, modernizasyon, temiz teknoloji ve enerji verimliliği çalışmalarına devam ediyor. 2011 yılında başladığı yatırım hamlesini 2014'te tamamlamayı hedefliyor...




Türkiye’nin üçüncü büyük üretim kapasitesine sahip olan Limak Çimento Grubu, tüm fabrikalarında iyileştirme, kapasite artırımı, modernizasyon, temiz teknoloji ve enerji verimliliği çalışmalarına devam ediyor. 2011 yılında Batı Grubu fabrikalarını aldıktan sonra, bu tesislerde büyük bir yatırım hamlesi başlattıklarını bildiren Limak Çimento Grup CEO’su Gültekin Aksüyek, kademeli olarak devreye girmeye başlayan yatırımların, 2014’ün ikinci yarısında bütünüyle tamamlanacağını açıkladı. Söz konusu yatırımların tamamlanmasının ardından grubun 5.84 milyon ton olan klinker üretim kapasitesinin 7.78 milyon tona, 12.3 milyon ton olan çimento öğütme kapasitesinin 15.9 milyon tona çıkacağını belirten Aksüyek, “Bu paralelde grup cirosunun da 2015 yılında yüzde 25 artmasını bekliyoruz. Yine yatırımlar sonrası, kapasite artışlarının yanında, tesislerimiz enerji verimliliği ve temiz teknoloji alanında da çağın son yenilikleri ile donatılmış olacak” dedi.


Limak Çimento Grubu olarak, 2012 yılında Türkiye toplam çimento üretiminin yüzde11’ini gerçekleştirdiklerine değinen Aksüyek, “Yurtiçi satışlardaki pazar payımız yaklaşık yüzde 12, çimento ihracatındaki payımız ise yüzde 7’dir. Grubumuz toplamda, 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 8’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. 2012 yılı ciromuz ise, bir önceki yıla nazaran yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi” ifadesinde bulundu. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sektör büyümesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Aksüyek, 2014 yılı içinde tamamlanacak yatırımlarla birlikte Türkiye’nin en büyük ikinci klinker ve çimento üreten grubu olarak faaliyetlerine devam edeceklerini dile getirdi.


Çevreye duyarlı ürünü piyasaya sundu


Firmanın ürün yelpazesinin  ağırlıklı olarak,  Genel Çimentolar Standardı’nda yer alan yüksek dayanım sınıfındaki 42.5 tip çimentolardan oluştuğunu aktaran Gültekin Aksüyek, portföyleri arasında arasında, bölgedeki mineral katkıların kullanımları ile gerçekleştirilen farklı dayanım sınıflarında ürünlerin de bulunduğunu söyledi. 2013 yılında, Balıkesir Fabrikası ile Ege Bölgesi’nde patentli ‘CEMPLUS +’ ürününü piyasaya sunduklarını ileten Aksüyek, “Mineral katkı içeriği ile çevreye duyarlı ve yüksek beton performansı ile özel olan bu ürün, kısa sürede bölgede yer edinmeyi başardı. Ürün, katkısız çimento ile eşdeğer dayanıma sahip. Şu sıralar Doğu Anadolu’da sunacağımız yeni bir ürünün de Ar-Ge çalışmalarını tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.


Limak Grubu olarak 2000 yılında Siirt Kurtalan çimento fabrikasını satın alarak çimento sektörüne girdiklerini anlatan Aksüyek, şunları söyledi: “2006 yılında Ergani ve Gaziantep çimento fabrikalarını, 2007 yılında ise Şanlıurfa çimento fabrikasını grup bünyesine dahil ettik. 2008 yılında Bitlis ve 2009 yılında Mardin öğütme-paketleme tesisi yatırımlarımızı tamamlayarak, 2011 yılında Ankara, Balıkesir, Trakya ve Ambarlı’da bulunan dört çimento fabrikasını ve 12 hazır beton tesisini bünyemize katarak büyümemizi sürdürdük. Son olarak Turgutlu Manisa’da bulunan Egeçim çimento öğütme-paketleme tesisini grubumuza dahil ettik.” 2011 yılında Şanlıurfa çimento fabrikasının kapasite artışı ve modernizasyonu projesini tamamladıklarını bildiren Aksüyek, bu yatırım ile tesisin klinker üretim kapasitesinin iki katına çıkarak 1.5 milyon tona, çimento öğütme kapasitesinin ise 2 milyon tona ulaştığını ifade etti.


“2012 yılında ise Ergani Çimento Fabrikamıza yeni nesil ana baca torbalı filtre yatırımı yaptık” diyen Aksüyek, şöyle devam etti:


“Böylece toz emisyonunun yüzde 97.5 azalmasını sağladık. Balıkesir çimento fabrikamıza dik kömür değirmeni yatırımı yaparak enerji verimliliği elde ettik. Bitlis öğütme paketleme tesisine, 2’nci bilyalı çimento değirmeni yatırımı yaparak tesisin satış hacmi ve cirosuna iki katına çıkarttık.”


Türkiye’nin üçüncü büyük üretim kapasitesine sahip olduklarının altını çizen Aksüyek, “Irak, Suriye, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan’a ihracatımız var. Afrika başta olmak üzere potansiyeli yüksek, gelişmekte olan diğer ülke pazarlarıyla da yakından ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.


Türkiye’de hazır beton sektörünün 2013 yılı yüzde 5 büyümesinin beklendiğine işaret eden Aksüyek, şunları söyledi:


“Çimento sektörü için 2011-2012 arası büyüme rakamı yüzde 1.8 civarlarında gerçekleşmişti. Aynı rakamın 2013 için yüzde 4 ‘ün üzerine çıkması bekleniyor. Türkiye’nin 2012 toplam çimento üretimi de 67.5 milyon ton olarak gerçekleşti. 2015 projeksiyonları 90 milyon ton ve üzerini işaret ediyor. Sonuç olarak çimento ve hazır beton sektörlerinin sürdürülebilir büyümeleri önümüzdeki dönemde de devam edecek.” 


Türkiye’nin dünyada çimento ihracatından en fazla pay alan ülkelerden biri olduğunu belirterek gittikçe zorlaşan bu pazarda, gerek maliyet gerekse kaynak planlaması konusunda sektörel çözümlere daha fazla odaklanması gerektiğine dikkat çeken Aksüyek, “sektörün karşı karşıya kaldı önemli sorunlar bulunuyor. Son üç yıl içinde enerji bedellerinde yüzde 60’a varan artış ve enerji kalitesinde istenilen stabilitenin sağlanamaması bu sorunların en önemlilerindendir. Yine Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki istikrarsızlık sebebiyle ihracatın azalması öne çıkan diğer bir sorundur” yorumunda bulundu.


Kobiden


Geri Dön