29 / 03 / 2024

Limak Holding çimentoda enerji tasarrufu için ilk krediyi aldı!

Limak Holding çimentoda enerji tasarrufu için ilk krediyi aldı!

Limak Çimento Grubu'na Türkiye Kalkınma Bankası tarafından iki yıl ödemesiz, toplam 12 yıl vadeyle verilen kredi, sektöründe enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere tahsis edilen ilk kredi olma özelliği taşıyor



Limak Çimento, enerji verimliliği yatırımlarında kullanmak üzere Türkiye Kalkınma Bankası AŞ ile 38 milyon 250 bin euro tutarında kredi anlaşması imzaladı. İki yıl ödemesiz, toplam 12 yıl vadeyle verilen kredi, sektöründe enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere tahsis edilen ilk kredi olma özelliği taşıyor. Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı kredi Limak Çimento bünyesindeki  Ankara  ve Trakya tesislerinde enerji verimliliği çalışmaları için kullanılacak. Bu kredinin çimento sektörü için bir ilk teşkil ettiğini ifade eden Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Söz konusu yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji üretimi kadar enerji tasarrufu sağlamış olacağız" dedi

İmza törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliğine ilişkin 2012 yılında önemli adımlar atılmaya başlanıldığını kaydederek bunların en önemlilerinden bir tanesinin Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ile yapılan görüşmenin ardından alınan her bir çimento fabrikasından atık ısılardan enerji elde etmeye yönelik karar olduğunu ifade etti.

'Çevre dostu araca daha az vergi'
Fabrika bacasından yaklaşık 302 derecelik bir buharın çıktığını ve bu buhardan enerji elde edildiğini dile getiren Yıldız, enerjinin fabrikanın enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığını belirtti. Burada kendi kendini finanse eden bir yapının söz konusu olduğunun altını çizen ve Limak'ın öne çektiği bu yatırım anlayışının bundan sonra da devam etmesi temennisinde bulunan Bakan Yıldız, enerji verimliğine yatıran yapacak olan şirketlere bu yatırım biçiminin prestij getireceğini söyledi.

Konuşmasında Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ne de değinen Bakan Yıldız, "Bunların içerisinde özelikle 2011 yılında 54.1 milyar dolar olarak enerji girdisi olarak yapılandırdığımız ithalatın yüzde 20'sine karşılık gelen bu rakam yansından daha fazlasını ulaştırma sektöründe harcıyor. Yani 16 milyon adet aracın harcadığı petrol türevi bizim enerji sektöründe harcadığımız petrol türevinden daha fazla. O zaman çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenin daha çok vergi ödeyeceği bir sistem kurguluyor bu strateji belgesi" diye konuştu.

Türk firmaları daha avantajlı
"En ucuz enerji, verimli kullanılan enerjidir" diyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, cari açığın önemli bir kısmının enerjiden kaynaklandığına dikkat çekerek enerji ile ilgili çok yönlü politikaları olduğunu söyledi. Türk firmalarının Avrupa'daki firmalara göre enerji verimliliği konusunda çok daha iyi durumda olduğunun altını çizen Yılmaz, enerji yoğun sektörlerde enerji verimliliğine dönük projelerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

'Desteklerimiz devam edecek'
Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü Vekili Metin Pehlivan da, anlaşmaya ilişkin "Yapılan işlem başarılı bir kalkınma bankacılığı uygulaması olup, bankamızın bu ölçekteki üçüncü projesidir. Enerji verimliliği projelerinde uzun vadeli uygun kaynak projenin borç ödeme gücü açısından çok önemlidir. Bu çerçevede sağlayacağımız kaynaklar ölçüsünde devam edeceğiz" diye konuştu.


Dünya


Geri Dön