29 / 03 / 2024

Limandan gemiye kaçak boruyla akaryakıt getirdiler!

Limandan gemiye kaçak boruyla akaryakıt getirdiler!

Sekiz milyar dolarlık hacme ulaştığı öngörülen kaçak akaryakıt sektöründe akıl almaz yöntemler uygulandığı ortaya çıktı. Gümrük ekipleri her gün tonlarca akaryakıt sevkiyatının yapıldığı Mersin limanında zihni sinir projelere taş çıkartan bir yöntem belir



İhbar üzerine yapılan incelemede gemilerle gelen akaryakıtın deniz altındaki kaçak hatlarla depolara indiren ekipman tespit edildi. Deniz zemini kazılıp by pass borusu inşa edilerek binlerce tonluk yakıtın kaçak olarak ülkeye girdiği tahmin ediliyor.

"TEBDİL-İ KIYA FET DENE TİM"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ihbar geldikten sonra harekete geçtiklerini anlatarak, "İnsan hayal edemiyor. Ancak ben bunu ciddiye aldım" dedi. Tebdil-i kıyafet limana gittiğini aktaran Yazıcı, "Özellikle rafinerilerin, akaryakıt antrepolarının olduğu limanlarda gemi açıkta durur. Getirdiği yakıtı boşaltmak için alttan tahliye kanalı vardır. İnceleme talimatı verdim ve sonuçta orada kaçak bir hat bulduk. Devam ederken bir tane daha çıktı" dedi. Limandaki incelemenin devam ettiğini aktaran Yazıcı, "Hattın ucundaki noktaları araştırmaya devem ediyoruz. Çalışma devam edecek ve gerekli işlemleri yapacağız" diye konuştu. Akaryakıt kaçağını takip edecek özel ekip kuracaklarını belirten Yazıcı, "Türkiye'de otomobillere, karayollarında hareket eden vasıtalara, sanayi tesislerine bakıp tüketim miktarını belirleyeceğiz" dedi. 10 numara yağ sorununa da vergi sistemi ile çözüm getirdiklerini aktaran Yazıcı, "Vergi arttı ama yetersiz. Yeni önlemler alacağız. Örneğin ithalatta EPDK izni şartı geri gelecek" dedi.
Sabah/Mehmet NAYIR


Geri Dön