16 / 04 / 2024

Lojman satışları nasıl olacak?

Lojman satışları nasıl olacak?

Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba Tasarı'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte 10 yılını doldurmuş lojmanlar satılabilecek. Peki, lojman satışları nasıl olacak?



Torba Tasarı'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte 10 yılını doldurmuş lojmanlar satılabilecek. Lojman satışlarına ilişkin her türlü iş ve işlemin yürütülmesinde mahalli idarelere ait konutlar için ilgili idareler, diğerleri için Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

 

Tasarı gereğince yalnız savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılan lojmanlar satışa konu olmayacak. Peki, lojman satışları nasıl olacak?

 

Lojman satışları nasıl olacak?

 

Kat mülkiyeti kurulan kamu konutları bağımsız bölümler halinde satılacak. Üzerinde kat mülkiyeti kurulmamış lojmanlar ise üzerindeki yapılarla birlikte bir bütün olarak ihale yoluyla satılacak. Lojmanda oturanlar, ikamet ettikleri kamu konutunu öncelikli olarak satın alabilecek.


 
İhale bedeli öncelikli alım hakkı sahibi tarafından peşin veya dört yıla kadar kanuni faizi ile birlikte taksitli olarak ödenebilecek. Peşinde yüzde on indirim yapılacak.


 
Yapılan ihale sonucunda oluşan ihale bedeli, öncelikli satın alma hakkı bulunanlara tebliğ edilecek. Öncelikli alım hakkı sahibinin, içerisinde oturduğu kamu konutunu bu bedeli üzerinden satın almak istemesi ve tebligattan itibaren onbeş gün içerisinde ihale bedelini peşin ödemesi veya peşinatı ödeyerek taksitli satış sözleşmesi düzenlemesi halinde bu durum, en yüksek teklif veren istekliye bildirilecek.


 
Lojmandakiler evi satın almak istemezse..


Öncelikli satın alma hakkı sahibinin aynı süre içerisinde kamu konutunu satın almak istemediğini bildirmesi, bu süre içerisinde herhangi bir bildirimde bulunmaması ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, en yüksek teklif veren istekliye tebligat gönderilerek ihale bedelini peşin veya taksitle ödemesi gerektiği bildirilecek. 


 
Oturduğu lojmanı satılanlara tebligat yapılacak. Söz konusu tebligatta konutu iki ay içerisinde tahliye etmesi istenecek ve bu süre içerisinde lojmanın tahliyesi sağlanacak.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön