23 / 04 / 2024

Milli emlak satışları nasıl olur?

 Milli emlak satışları nasıl olur?

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak tanımlanıyor.Bu malların satışı farklı usullerle gerçekleşebiliyor.Peki milli emlak satışları nasıl olur?İşte milli emlak satış işlemleri..



Milli emlak satışları nasıl olur?

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak ifade ediliyor. Yasal düzenlemeler doğrultusunda edinilen ve idare edilen gayrimenkullerin, yine yasal düzenlemelere uygun olarak bedelli veya bedelsiz olarak devir veya terk işlemleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü Bedelsiz Devir dairesince yürütülüyor.


Devletin ya da onu temsil eden kişilerin istediği zaman istediği kişilerden istediği şekilde mal satın almaları söz konusu olamıyor.


Devletin satın alma yolu ile mal edinmesinde gerçek ya da özel hukuk tüzel kişisinin de rızası olması gerekiyor.Zorlamayla satış işlemi yapılamıyor. Devletin mal satın almasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanıyor.


Genel Hükümlere Göre Yapılan Satış İhalelerine katılabilecek kişiler şu şekilde ifade ediliyor:


İhalelere katılacakların;


-Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,


-Tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri,


-Gerçek kişilerce T.C. kimlik numarasını, tüzel kişilerce ise vergi kimlik numarasını bildirmeleri,


-İlanda belirtilen geçici teminat miktarını yatırmış olmaları,


-İşin gereğine göre defterdarlık veya malmüdürlüğünce tespit edilecek diğer belgeleri vermeleri,


-Özel hukuk tüzel kişilerce yukarıda belirtilen şartlardan ayrı olarak, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri meslekî kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekâletnameyi, kamu tüzel kişilerinin ise; yukarıdaki (b), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlardan ayrı olarak tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri gerekiyor.


Satış ihalelerinde açık teklif, kapalı teklif usulü uygulanıyor. Özel kanunlar gereği hak sahiplerine doğrudan satış da yapılabiliyor. Her yıl Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutarı Maliye bakanlığınmın belirlediği tutarı geçmeyen ihaleler açık teklif usulüyle gerçekleştirilebiliyor.Belirlenen tutarı geçen ihaleler ise kapalı teklif usulüyle yapılıyor.



Milli emlak taşınmaz satış şartnamesi!




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön