25 / 04 / 2024

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur? 

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur? 

Emlak vergisi 2019 son ödeme tarihi vatandaşlar tarafından da oldukça merak ediliyor. Gayrimenkul sahibi olup muafiyet şartlarını taşımayan herkesin emlak vergisi ödemek zorunda olduğu da biliniyor. Peki emlak vergisi muafiyeti nasıl olur? 



Vatandaşlar emlak vergisinin son ödeme tarihini ve emlak vergisi sorgulamanın nasıl yapıldığını merak ediyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, gayrimenkul sahibi olan vatandaşlar emlak vergisinin birinci taksit ödemelerine 1 Mart tarihinde başlamıştı. Emlak vergisi ödemelerinin ilçe belediyelerinde gerçekleştirilebildiği de biliniyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı şekilde hesaplanıyor. Peki, “Emlak vergisi 2019 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?” İşte merak edilen tüm detaylar...

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri 1 Mart tarihinde başladı. Emlak vergisi birinci taksit son ödeme günü ise 31 Mayıs 2019 olarak açıklandı. 

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinde yapılabiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının da yazılması halinde yapılabiliyor. Emlak vergisi ödemeleri ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR ÖDENECEK?

Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı şekilde hesaplanıyor. 
Konutların vergi oranı büyükşehir sınırları dahilinde binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oranından hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirlerde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranı üzerinden tahsil ediliyor. 

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı ise binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranıyla tahsil ediliyor. 

EMLAK VERGİSİ CEZASI VAR MI?

Gayrimenkul sahibi olup muafiyet şartlarını taşımayan vatandaşlar emlak vergisi ödemek zorunda. Emlak vergisinin ilk ve ikinci taksit ödemelerinin belirtilen tarihler arasında yapılması gerekli. Emlak vergisinin geciktirilmesi halinde yüzde 1.40 oranında faiz uygulaması yapılıyor. 

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?

200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olanlar, kışlık evin yanı sıra yazlık eve sahip olmayanlar, tek meskenin sahibi olup, bir başka evde hisseye sahip olmayanlar, ev hanımları, dul ve yetimler, engelliler, gazi şehit yakınları ve emekliler emlak vergisinden muaf sayılıyor.

 

Ev sahipleri dikkat! Boşuna ödemeyin!

2019 emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Geri Dön