29 / 03 / 2024

Londra'nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!

Londra'nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!

Dünyadaki gökdelen çılgınlığı gittikçe büyüyor. Tasarımları ve yükseklikleriyle Londra'nın çehresini değiştiren gökdelenler, görenleri büyülüyor. İşte Londra'nın silüetini değiştiren 8 gökdelen...



İnşaat halinde olan birçok yeni gökdelen, tasarımları ve yükseklikleriyle Londra'nın çehresini değiştiriyor.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!

 

Gökdelen inşaatlarında rekor kırıldı!

 


BBC'de yer alan habere göre, bir zamanlar St Paul's Katedrali ile dünyanın en yüksek binasına sahip olan Londra, yüksek binalar bakımından son yıllarda ABD, Asya ve artık Orta Doğu'nun gerisinde kaldı. 1884'te Chicago'da ilk gökdelen dikildikten sonra kilise ve katedraller en yüksek binalar listesinden yavaş yavaş düşmeye başladı.


Bugün dünyanın en yüksek binası 828 metre ile Dubai'deki Burç Halife. Londra'daki en yüksek bina ise 310 metre ile The Shard binası. 1954'e kadar Londra'daki binaların yüksekliğini itfaiye araçlarının merpen yüksekliği belirlerken bugün mimarlık büroları sınırları sürekli zorluyor.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


Mart 2016'da Londra'da 20 katı aşkın 436 bina inşa halindeydi. Ancak herkes yüksek bina istemiyor. Skyline Campaign adlı grubun kampanyası sonucu Paddington bölgesinde 72 katlı olması planlanan Piyano kulesi için sadece 14 kat izni alınabildi.


Gökdelen sayısının en fazla olduğu yer Hong Kong. Londra ise New York ve Dubai'ye kıyasla oldukça geride. Ama tasarım ve sürdürülebilirlik bakımından Londra önde gelen şehirler arasında yer alıyor.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


1-) 22 Bishopsgate
Londra'nın silüetini etkileyecek projelerden biri de 278 metre yükseklikte olacak 22 Bishopsgate binası.62 katlı binada 12 bin kişinin çalışabileceği ofisler bulunacak.


PLP mimarlık bürosunun tasarımını yaptığı bina, Shard'ın ardından Londra'daki ikinci en yüksek bina olacak. Ancak yakınındaki 1 Undershaft adlı gökdelenin tamamlanması sonrasında üçüncü sıraya inecek. (Fotoğraf: PLP Architecture)


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


2-) The Scalpel (Neşter)
52 Lime Street adresinde inşaat halinde olan bina 2018 bahar aylarında tamamlanacak. 190 metre uzunluktaki bina katlanmış cam görünümüyle origamiyi andırıyor. Binanın yatık şekli daha fazla günışığı akışı sağlayarak sokaktaki insanı gözetmiş oluyor.


Uzmanlar, Londra'da daha az sayıda gökdelen olduğunu ve bunların daha kaliteli olduğunu söylüyor. Londra'da Peter Rees öncülüğündeki şehir planlama uzmanlarının, gökdelenleri belli bir bölgede toplayarak şehrin geleneksel dokusuna dahil edilmeleri konusunda akıllıca bir strateji geliştirdiği düşünülüyor. (Fotoğraf: WRBC Development UK)


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


3-) 1 Blackfriars
Lüks apartman dairelerinden oluşan ve inşaatı 15 yıldır devam eden bu gökdelen gelecek yıl tamamlandığında 190 metre yükseklikte olacak. SimspsonHaugh mimarlık şirketinden Ian Simpson Thames nehrinin kıyısında yer alan binanın tasarımında nehrin ve caddenin dinamiğinin esas alındığını söylüyor. (Fotoğraf: St George Plc)

Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


Simpson, Londra'nın bir Yeni Dünya kenti olmadığını, gökdelen kültürüne uzak olduğunu söylüyor. Şehrin silüetini korumak için uyulması gereken sıkı yasal düzenlemelerden dolayı başka şehirlere kıyasla inşaat işlemleri daha uzun sürüyor burada. Belli bir noktadan bakıldığında silueti bozuyor diye binanın yüksekliği azaltılmak zorunda kalındı.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


4-) 250 City Road, Principal Tower
Foster+Partners mimarlık şirketi, Gherkin gibi yapılarla Londra'nın siluetinde belirleyici rol oynadı. Bu yeni projeleri, eskiden işyeri olarak kullanılan bir alanda yüksekliği 150 metreyi bulan iki gökdelen inşaatını kapsıyor. Bunlardan biri Amazon'un merkez ofisi olarak kullanılıyor. Konut olarak kullanılacak 50 katlı Principal Tower inşaatının ise 2019'da bitmesi planlanıyor. (Fotoğraf: Hayes Davidson/Foster + Partners)


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


5-) 1 Park Drive
Eski bir elektrik santralini Tate Modern sanat galerisine dönüştüren İsviçreli Herzog & de Meuron, bu inşaatla İngiltere'deki ilk konut projelerini gerçekleştiriyor.


Londra'nın doğusundaki Canary Wharf bölgesindeki gökdelen 58 katlı ve 205 metre olacak ve silindir yapısıyla diğer binalardan ayrılacak. (Fotoğraf: One Park Drive)


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


6-) Centre Point
1965'te Londra'nın merkezinde yapılan bina restore ediliyor. Teras katının 55 milyon sterline satılması bekleniyor. 117 metre yükseklikteki bina bir zamanlar şehrin ikonlarından biriydi. 34 katlı binanın restore edilip ofisten konuta dönüştürülmesiyle gelecek yıl 82 daire iskana açılmış olacak.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


1 Undershaft adıyla da bilinen Trellis Tower'ın inşası konusunda sık sık karar değiştirilmişti. Şimdi inşaatı onaylanan gökdelen tamamlandığında Shard'dan sonra Londra'nın en yüksek binası olacak.


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


7-) Trellis Tower
1 Undershaft adıyla da bilinen Trellis Tower'ın inşası konusunda sık sık karar değiştirilmişti. Şimdi inşaatına kesin karar verilen gökdelen tamamlandığında Shard'dan sonra Londra'nın en yüksek binası olacak.


305 metre yükseklikte, 73 katlı olacak bina ofis amaçlı kullanılacak ve bugün Aviva Tower olarak bilinen binanın yerini alacak. Shard'ın ardından Batı Avrupa'nın ikinci en yüksek binası olacak. Bina ayrıca İngiltere'nin kamuya açık en yüksek izleme terasına sahip olacak. (Fotoğraf: D BOX/Eric Parry Architects)


Londra nın silüetini değiştiren 8 gökdelen!


8-) Spire London
Londra'da inşaat halinde olan birkaç gökdelen Avrupa'nın en yüksek konutları olmaya aday. Şehrin doğusunda West India Quay'de yer alan 235 metre yükseklikteki 67 katlı Spire kulesi de bunlardan biri. Birbirine yapışık birkaç silindir görünümlü binada oturanlar için yüzme havuzu, kütüphane, sinema ve bar da dahil birçok imkan olacak.


Londra'daki diğer önemli gökdelenler arasında 1 Nine Elms (200 metre) ve Newfoundland Quay'de (220 metre) inşa edilen binalar yer alıyor.


Geri Dön