20 / 04 / 2024

Lüks konut canlılığını koruyor!

Lüks konut canlılığını koruyor!

Kayseri, Türkiye'de gayrimenkul hareketliliğinin en fazla yaşandığı şehirlerin başında geliyor. Bunun en önemli nedenleri arasında nüfus artış hızı, göç alması, artan alım gücü ve yatırımların fazlalığı bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları devam eden kentte, 2008 yılından itibaren konut satışların



Kayseri, bulunduğu konum ve tarihsel özelikleri nedeniyle ticari potansiyelini artırmaya devam ederken sanayi merkezi olma özelliğini de koruyor. Büyükşehir belediye statüsünde bulunan Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi’nin yanı sıra Vakıflar Bankası Bölge Müdürlüğü, İlbank Bölge Müdürlüğü gibi birçok kamu kuruluşunun bölge müdürlükleri yer alıyor. Bu durum bölgeye nüfus çeken önemli bir unsur olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, 2018 yılı ilk çeyreğinde faaliyete geçirilmesi planlanan Bölge Hastanesi önemli bir mega proje olarak nitelendiriliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE

Capital'de yer alan habere göre; Kayseri’de son dönemde, kentsel dönüşüm alanları ile ilgili yapılan çalışmaların gündemde olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Teminat Değerleme Departman Yöneticisi Halil Esendal, şehrin bazı bölgelerinde eski yapıların yoğunluğu nedeniyle yenileme ihtiyacı doğduğunu anlatıyor. Kocasinan İlçesi Sahabiye Mahallesi başta olmak üzere birçok bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı görülüyor.

Ayrıca Melikgazi Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Küçükali, Anbar, Küçük Mustafa, Yeni Mahalle, Karacaoğlu, Battalgazi, Seyitgazi, Kılıçaslan mahallelerinde, Kocasinan Belediyesi sınırları içerisindeki Cırkalan, Ahi Evran, Yunus Emre, Alsancak ve Seyrani mahallelerinde ve Talaş belediyesi sınırları içerisindeki bazı bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

EN ÇOK KONUT NEREDE SATILIYOR?

Konut sektörünün önemli merkezlerinden olan ilde 2008 yılından itibaren konut satışlarında ciddi artış yaşanıyor. Kayseri merkez ilçelerindeki konut satışları incelendiğinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleşen satışların ortalamaları dikkate alındığında, merkez ilçelerdeki satışların yaklaşık yüzde 47’sinin Melikgazi ilçesinde, yaklaşık yüzde 34’nün Kocasinan ilçesinde, yaklaşık yüzde 19’unun ise Talaş ilçesinde gerçekleştiği görülüyor. Satışlarla ilgili Halil Esendal şu bilgileri veriyor:

“İl genelinde orta gelir grubuna hitap eden yapıların yanında, Melikgazi ilçesi ve çevresinde üst gelir grubuna hitap eden lüks yapıların da olduğu görülüyor. Özellikle, Alparaslan, Gültepe ve Köşk mahallelerinde bulunan yüksek katlı lüks sitelerdeki konut değerleri inşaat kalitesi, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor. Bu bölgede genellikle tercih edilen daireler, 4+1 ve 3+1 tipli daireler.”

Erciyes Üniversitesi’nin konumlandığı Talaş ilçesine, öğrenciler ve orta gelir grubu tarafından talebin olduğu görülüyor. Öğrencilere hitap eden konutlar genellikle Mevlana, Yenidoğan ve Bahçelievler mahallelerinde yoğunlaşıyor. Bölgede, öğrenciler tarafından tercih edilen kiralık dairelerin de yoğunlaştığı söylenebilir.

KARMA PROJELER REVAÇTA

Melikgazi ilçesinde iki adet Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. İl, sanayi alanındaki öncülüğüyle de dikkat çekiyor. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen bazı firmalarına ait üretim ve depolama tesisleri de bölgede bulunuyor.

Sanayi ve ticaret alanında ön plana çıkan Kayseri’nin çevre şehirlerle etkileşimi ile birlikte, gayrimenkul sektöründeki gelişmelerin devam edeceği, bu gelişmelere paralel olarak residence, otel, AVM ve bu niteliklerin karma olarak kullanıldığı projelerin de ön plana çıkacağı düşünülüyor.

LÜKS KONUT ONE ÇIKIYOR

Kayseri’de genellikle, markalı konut projelerinden ziyade lüks ve büyük metrajlı site tarzında konut projeleri talep görüyor. YDA inşaat’a ait Kayseri Forum Rezidans, Suat Altın inşaat’ın nitelikli konut projeleri, TKN Yapı, Başyazıcıoğlu Yapı, Kınaş inşaat ve Altınkaynak inşaat gibi firmalara ait konut projeleri bölgede öne çıkıyor.

 “DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR”

YDA Group olarak Anadolu’nun pek çok ilinde prestijli projelere gizli bir talebin olduğunu düşündüklerini söyleyen YDA Group Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mimar Cahit Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Artık buralarda da bir değişime ihtiyaç olduğu ortada. Bu kapsamda da ilk adımımızı; gelir düzeyi yüksek marka şehirlerimizden olan Kayseri’de attık. Elbette Kayseri’de bu yıl hizmete açacağımız Kayseri Şehir Hastanesi projemizin olması ve yine bizim inşa ettiğimiz Forum Kayseri AVM'nin hemen yanı başında şehrin tam merkezinde yatırım için çok uygun bir fırsat yakalamamız da bu kararımızda etkili oldu. Açıkçası; Kayseri’de yapılan konutların inşaat kalitesi de Anadolu’nun birçok iline göre oldukça gelişmiş düzeyde. Diğer illere de yapacağımız yatırımlar açısından da bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Konut sektöründe çıtayı yükseltecek projelere uygun talebi yakaladığımız diğer illerimizde de prestij projelere imza atmayı hedefliyoruz. Özellikle Konya, Manisa ve Şanlıurfa gibi hâlihazırda devam eden farklı projelerimizin olduğu illere öncelik tanımayı planlıyoruz. Çünkü biz grup olarak Anadolu’yu çok önemsiyoruz ve marka projelerin bu bölgelerimizde de karşılık bulacağına inanıyoruz.”
 


Geri Dön