29 / 03 / 2024

Lüks konut, dijital ve tatile vergi geldi!

Lüks konut, dijital ve tatile vergi geldi!

Değerli konut, konaklama ve dijital hizmet vergileri Meclis'te kabul edildi. Yasaya göre, Dijital Hizmet Vergisi yüzde 7.5 oranında, Konaklama Vergisi 2020'de yüzde 1, 2021'de yüzde 2 oranında vergi alınırken, Değerli Konut Vergisi'nde ise aşamalandırma sistemi ile oran belirlenecek...



Konaklama, dijital hizmet ve de­ğerli konut olmak üzere 3 yeni vergi getiren, gelir vergisi dilim­lerini yeniden düzenleyen kanun teklifi Meclis’te kabul edildi. İki haftalık bir mesainin ardından kabul edilen yasa teklifi ile geti­rilen dijital hizmet vergisi kapsa­mında dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü rek­lam hizmetleri yüzde 7.5 oranın­da Dijital Hizmet Vergisi'ne ta­bi olacak. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirha­ne, kamping, dağ evi, yayla evi gi­bi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konak­lama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hiz­metleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetlerden Konaklama Vergi­si olarak gecelik, 2020'de yüzde 1, 2021'de yüzde 2 oranında vergi alınacak.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, getirilen değerli konut vergisi ile de değeri 5 milyon ile 7.5 milyon lira arasında olan konut­lar binde 3, 7.5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6,10 milyon lirayı aşanlar da bin­de 10 oranında vergilendirilecek. Gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarıldı. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara uy­gulanan gelir vergisi kesinti oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarıla­cak. Özelleştirilen termik santral­lere çevre yatırımlarını yapmala­rı, filtre ve baca gazı sistemlerini kurmaları için tanınan süre 2.5 yıl daha uzatıldı.

31 Aralık 2020 tarihine kadar bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak. Getirilen değerli konut vergisi ile de değeri 5 milyon ile 7,5 mil­yon lira arasında olan konutlar binde 3,7.5 milyon lira ile 10 mil­yon lira arasında olanlar binde 6, 10 milyon lirayı aşanlar da binde 10 oranında vergilendirilecek.

Gelir vergisinde yeni dilim

Meclis'te kabul edilen kanun teklifiyle gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılı­yor. Böylece 500 bin lira ve üze­rinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulu­nan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarılacak. OTV ve KDV hariç ilk iktisap bedeli 135 bin lirayı aşan otomobiller için ayrılan amortismanın en faz­la bu tutara isabet eden kısmı gi­der yazılabilecek. Vergilerin ma­liyet bedeline eklendiği veya bi­nek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde de amortismana tabi tutarı 250 bin lira­yı aşan binek otomobilin en fazla bu tutara isabet eden kısmı gider olarak baz alınabilecek. Kanun teklifiyle TMO Genel Müdürlüğü'nün ithalat yoluyla yapaca­ğı tarımsal ürün alımları, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulurken, özelleştirilen termik santrallere çevre yatırımlarını yapmaları, filtre ve baca gazı sis­temlerini kurmaları için tanınan süre 2.5 yıl daha uzatılıyor. 

Değerli Konut Vergisi nasıl hesaplanacak?


Geri Dön