25 / 04 / 2024

Madendeki yaşam odaları 486 işçiyi kurtardı!

Madendeki yaşam odaları 486 işçiyi kurtardı!

Güney Afrika’da bir maden ocağında çıkan yangında 486 işçi yerin 2 bin 300 metre altında mahsur kaldı. İşçiler madende bulunan 128 yaşam odası sayesinde kurtuldu




Güney Afrika’nın Johannesburg kentine bir saat uzaklıkta yer alan Carletonville kasabasında bulunan ve ülkenin en büyük maden şirketlerinden Harmony Gold firmasına ait Kusasalethu altın madeninde çalışan 486 işçinin tümü, arama kurtarma çalışmaları sonucu kurtarıldı. Firmanın yaptığı son açıklamada yeraltında hiçbir madencinin kalmadığı ve herkese sağ olarak ulaşıldığı belirtildi. İlk belirlemelere göre yangın sonrası ulaşılamayan 18 işçinin sağlık durumunun da iyi olduğu açıklandı. Yerel saatle 09.40’da meydana gelen yangın sonrası madende çalışmalar durduruldu.


Yerin 2 bin 300 metre altında çıkan yangına havalandırma sisteminde yapılan bakımın yol açtığı belirtildi.


Dünyanın en derin madeni


Firma yetkilileri, madende 128 yaşam odasının bulunduğunu, acil durum odaları sayesinde temiz hava, su ve telefon kullanarak madencilerin hayatta kaldığını ifade etti. Dünyanın en büyük 12’inci madeni olarak bilinen Harmony Gold madenciliğin Doornkop madeninde geçen yıl Şubat ayında meydana gelen yangın sonucu 9 işçi yaşamını yitirmişti. Güney Afrika’daki altın madenleri, dünyanın en derin ve tehlikeli altın madenleri olarak biliniyor ve ekonomiye büyük katkı sağlıyor.


Soma’da ‘kurtarmaz’ denmişti


13 Mayıs 2014’te 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının ardından şirket yetkilileri yaşam odalarının yasal olarak zorunlu olmadığı için bulunmadığı, bulunsa da yangına karşı ‘etkili’ olmayacağı iddia edilmişti. Yaşam odalarını madenlerde zorunlu hale getiren ILO sözleşmesi ise ancak Soma ve Ermenek facialarının ardından kabul edilmişti.


Kandilli’de bir ayda 630 madenci kovuldu


Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’ne bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel kömür işletmesinde, 76 madencinin daha iş aktinin feshedildiği bildirildi. Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, işveren ile saha sahibi Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasında yaşanan sorunlarla başlayan sürecin maden işçisinin iş akitlerinin feshedilmesiyle sonuçlandığını söyledi. İşletmeden 3 ayda yüzlerce madencinin işten çıkartıldığını belirten Aydın, “Şu an itibarıyla özel kömür işletmesinde 35 kişi çalışıyor. Bu işçiler de maden ocağının içerisinde gerekli önlemleri alıyor, suları tahliye ediyor,  yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bekletiliyor” dedi.


Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da 76 işçiye iş akitlerinin feshedildiğinin bildirildiğini, son çıkarılanlarla işten  çıkarılan sayısının 630’a ulaştığını kaydetti.


Vatan 


Geri Dön