27 / 04 / 2024

Madeni para sorununa yeni çözüm! Ödemelerde yeni dönem başlıyor!

Madeni para sorununa yeni çözüm! Ödemelerde yeni dönem başlıyor!

​​​​​​​Darphane’nin madeni para üretimi bu yıl başından bugüne kadar azalmaya devam ederken piyasada madeni para sıkıntısını da gündeme getirdi. Yalnızca bozuk para değil 5 TL, 10 TL ve 20 TL’lik banknot bulmanın da zorlaştığını söyleyen esnaflar, müşterilerinden kredi kartı ile ödeme talep etmeye b



Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 Nisan ayından itibaren tedavüle verilen madeni para miktarları netleşti. 2023’ün Ocak-Nisan dönemlerinde 203.2 milyon tane madeni para dolaşıma girerken, bu dönemde 5 kuruş hiç üretilmedi. 2023 yılı başından bugüne kadar madeni para basımında gözle görülür bir düşüş gözlemlendiği verilere de yansıdı. Martta 35.8 milyon tane 1 TL tedavüle sokulmasına rağmen nisanda bu rakam 24 milyona düştü. Söz konusu ayda diğer bozuk para üretimi de düşerken, 6.8 milyon 50 kuruş ve 6.1 milyon tane 10 kuruş tedavüle girdi. 25 kuruş ise hiç üretilmedi.

Madeni para sorununa yeni çözüm! Ödemelerde yeni dönem başlıyor!

ESNAF MADENİ PARA ARAYIŞINDA

Dolaşımdaki bozuk paranın azalması alışverişte yeni bir probleme neden oldu. Habertürk TV’nin haberine göre, esnafın derdi ortak. Esnaf, müşterisine para üstü vermek amacıyla kasasında bozuk para bulamıyor.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan esnaflar, “Bozuk para sorunu yaşıyoruz. Bulamıyoruz. Bazen çok zora düştüğümüz zamanlar olduğunda dükkânı bırakıp komşulardan para bozdurmaya çalışıyoruz. Özellikle madeni para verme hususunda sorunlar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

5, 10, 20 TL BULMAK DA ZORLAŞTI!

Alışverişteki madeni para sorununun da yalnızca madeni parada değil kâğıt parada da yaşandığı aktarıldı. Bozuk paraların yanında ayrıca kâğıt 5 TL ve 10 TL bulmakta da zorluk yaşanıyor. Müşteriden 100 TL ya da 200 TL gibi kâğıt parayla ödeme alan esnafların para üstü olarak 5, 10 ve 20 TL’lik banknot bulamadıkları iddia edildi.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön