19 / 04 / 2024

Maketten satışa önlem getiren Tüketici Yasası Meclis'e geldi!

Maketten satışa önlem getiren Tüketici Yasası Meclis'e geldi!

İnşaat ruhsatı almadan maketten satış yapılmasını engellemek başta olmak üzere tüketicinin hayatını kolaylaştıran Tüketici Yasası bugün Meclis'te görüşülmeye başlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yasadaki yenilikleri anlattı..



TBMM'de görüşmelerine bugün başlanacak tüketici yasa tasarısıyla inşaat firmaları, inşaat ruhsatı almadan maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışı yapamayacak. Vatandaşın mağdur olmaması için konut yapan firmalar bina tamamlama sigortası yaptırmak zorunda olacak. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmeye başlanacak tüketici yasa tasarısıyla tüketicilerin daha ileri seviyede korunmasının sağlanacağını ve hak arama yollarının kolaylaştırılacağını belirtti. Yazıcı, tasarıyla getirilen yenilikleri şöyle anlattı: 


¦ BANKA ÜCRETLERİNE SINIR: Bankalar artık tüketicilerden istedikleri her ücreti değil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile BDDK tarafından belirlenecek ücretleri alabilecek ve tüketicilere yıllık aidat gibi ücretler tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmak zorunda olacak. 


¦ BİLEŞİK FAİZE SON: Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulamasına son verilecek. 


¦ MAKETTEN SATIŞA ÖNLEM: İnşaat firmaları inşaat ruhsatı almadan maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışı yapamayacak ve tüketicilerin yaşayabileceği mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası yaptıracaklar. 


¦ SÖZLEŞMELER DENETLENECEK: Bakanlık, bankacılık alanındaki sözleşmeler ile elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik sözleşmelerini denetleyerek, tüketici aleyhine hükümler konulmasını engelleyecek. 


¦ SİGORTA ZORUNLULUĞU KALKACAK: Tüketici kredisi ve konut kredisinde tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek. 


¦ 3 BİN LİRANIN ALTI TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE: Tüketici hakem heyetlerinin sayısı artırılacak, büyük ilçelerde birden fazla tüketici hakem heyeti kurulacak. Üç bin liranın altındaki anlaşmazlıklar mahkeme yerine doğrudan tüketici hakem heyetlerine götürülecek. ANKARA 



Habertürk


Geri Dön