19 / 04 / 2024

Maketten satışa “Garanti” geliyor!

Maketten satışa “Garanti” geliyor!

Yeni Tüketici Yasası’nda “maketten satış”a yapılacak olan düzenlemenin tüketicinin lehine olduğunu vurgulayan Gayrimenkul Danışmanı Birol Polat, düzenleme ile ev alma hayalini gerçekleştiren tüketicilerin haklarının en üst seviyede korunacağını söyledi...



Yeni Tüketici Yasası’nda gayrimenkul sektörünün son yıllardaki yaygın uygulaması “maketten satış”a yeni düzenlemeler getirilmesi, gayrimenkul piyasasında tartışmalara yol açmıştı. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’dan inşaat sektörünü rahatlatan açıklama geldi. Maketten satışı tamamen yasaklayacak bir düzenleme yapmayacaklarını açıklayan Yazıcı, maketten satışı ruhsat, kart irtifakı ve örnek dairenin tamamlanmış olması gibi kriterlere bağlayacaklarını açıkladı. 


Tüketici haklarını en üst seviyede korunacak

Maketten konut satışı ile ilgili devreye girmesi planlanan bu yeni düzenleme ile ev alma gibi önemli hayali gerçekleştiren tüketici haklarının en üst seviyede korunacağına dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Birol Polat, sistemin haksız rekabeti önleyeceğini ve işini düzgün yapan firmaların değerine değer katacağını söyledi. 

Maketten satış yönteminin gerek yatırımcı gerekse de tüketici için oldukça avantajlı bir sistem olduğuna dikakt çeken Polat, sistemin yaygınlaşarak devam ettiğini belirtti.


Fiyat avantajı sağlıyor

Maket üzerinden yapılan satışlarda konut alıcılarının önemli bir fiyat avantajı yakaladığını vurgulayan Polat, “Özellikle maket üzerinden konut satışı, gayrimenkul sektörü için önemli bir adım olup günümüzde de yaygınlaşarak devam etmektedir. Bu yöntem ile yapılan satışlarda, konut tamamlandıktan sonra yapılan satışa göre fiyat daha uygundur. Dolayısıyla tüketici tarafından daha çok tercih edilmektedir” diye konuştu.


Maketten satışa “Garanti” geliyor!


Sermaye yetersizliğine çözüm 

Maketten satışların inşaat sektörünün temel problemi olan sermaya yetersizliğine çözüm olduğunu ifade eden Polat, “Bildiğiniz üzere sektörümüzün temel problemi sermaye yetersizliğidir, yatırıma başlayacak öz sermayeye sahip olmayan birçok şirket öz sermayeleri yerine, müşteriden topladıkları peşinatlarla projelerini yapımına başladıkları için yeni düzenleme şirketler için önemli derece finansman daralması yaratacaktır” dedi.


İki tarafa da kazandırıyor

Günümüzde birbirine güvenen müşteri - firma ilişkisi temelleri üzerine kurulu bir sistemin hakim olduğuna dikkat çeken Polat, maketten satışın en büyük avantajının ise her 2 tarafa da kazandırması olduğunu belirtti. 


Yeni sistem daha garantici

Yeni Tüketici Yasası’nda maketten satışa yapılan düzenlemenin daha garantici bir sistem olduğunun altını çizen Polat, “Yeni düzenleme daha garantici olup, şirketlerin öz sermayesi olmasını ya da projenin sigortalanmasını zorunlu kılacak. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde inşaata başlanamayacak” dedi.


Karar vermeden önce iyi araştırsınlar

Konut almayı düşünen insanların bu kararı vermeden önce sağlıklı bir araştırma yapmaları gerektiğinin önemini vurgulayan Polat, “Yatırımcılara tavsiyemiz; karar vermeden önce sağlıklı bir araştırma yapsınlar. Firmanın sağladığı finansal imkanları, projenin yer aldığı bölgenin geleceği gibi konuları iyice araştırıp yatırımlarını bu yönde değerlendirsinler” diye konuştu.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön