28 / 03 / 2024

Malatya Darende Çarşısı kentsel dönüşümle yenilenecek!

Malatya Darende Çarşısı kentsel dönüşümle yenilenecek!

Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilçe merkezindeki çok sayıda işyerinin yenileneceğini söyledi. Hikmet Haspolatlı Darende'deki kentsel dönüşüm alanlarında incelemelerde bulundu.



Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilçe merkezindeki çok sayıda işyerinin yenileneceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı Darende'de yenilenecek iş yerlerinin de aralarında yer aldığı kentsel dönüşüm alanlarında incelemelerde bulundu. 


Eser, Haspolatlı'ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  TOKİ  aracılığıyla kentsel dönüşüm uygulaması ile yenileme yapacakları alanlarda uygulanacak proje hakkında bilgiler verdi. Çarşıyı tamamen kapsayan proje ile Darende'de geleneksel Türk mimarisine uygun projelerle işyerlerini ilçenin tarihi ve turistik dokusuna uygun hale getirmeyi planladıklarını ifade eden Eser, "Kentsel dönüşüm projemiz Darende Çarşısını yeni baştan ve harika bir şekilde yenileyerek esnaflarımız, ilçemizde yaşayan vatandaşlarımız ve Darende'ye gelen konuklarımızın istifadesine sunulacaktır. Gerekli alt yapı hazırlıkları tamamlanmış, projesi sunum aşamasına gelmiştir. İnşallah kısa süre sonra TOKİ projeyi vatandaşlarımızla paylaşarak talep toplayacaktır. Mülk sahipleri haklarını aynen alacak, yeni projeye göre taleplerini de bu kapsamda değerlendirerek esnaflarımız geniş, kullanışlı bir çok imkana sahip işyerlerine kavuşacaktır" dedi. 


Sahibi olduğu işyerlerini kendileri çalıştıran esnaflara 18 ay kira yardımı yapılacağını da vurgulayan Eser, "Etap etap yapılacak çalışma ile kimseyi mağdur etmemeye gayret edeceğiz. Bu süreçte belki ufak tefek sıkıntılar çekeceğiz ancak proje tamamlandığında hatta yıllar sonra bile hayırla, dualarla anılacağız" diye konuştu. 


İşyerlerinin nostaljik mimari dokuyla inşa edileceğini belirten Eser, "Çarşımız yenilendiğinde içerisinde her türlü imkana sahip olan güzel işyerleri, ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlere de hitap edecek, gelişmişlik oranı ve kalkınma daha hızlı ilerleyecektir. Kira öder gibi taksitlerle esnaflarımızın sahip olacağı yeni işyerleri Darende'nin çehresini değiştirecek, gelecek asırlara şehircilik anlamında güzel bir emanet bırakılmış olacaktır" ifadelerini kullandı. 


Darende'nin manevi atmosferi, turistik dokusu ve kendi özgü yapısı ile ismini markalaştıran bir ilçe olduğunu kaydeden Haspolatlı da, "Sayın başkanımız çok güzel ve gerekli bir projeyi uygulayacak. Darende'nin ismini duyuyordum ancak ilk defa bugün görmek kısmet oldu. Somuncu Baba ve civarları çok güzel düzenlemelerle örnek bir hale gelmiş, inşallah çarşı başta olmak üzere ilçenin diğer alanları da bütünlük arz edecek bir siluete kavuşacaktır. Herkesin beğeneceği ümit edilen bir proje hazırlanıyor. Özellikle konumu itibarı ile kara yolu üzerinde bir ilçe olması nedeniyle yol güzergahındaki binalar, çarşı ve ilgili alanlar düzenlenerek Darende marka değerini artıracaktır" şeklinde konuştu. 


Gerekli incelemeleri yaptıkları teknik heyetle proje hakkında bilgiler aldıklarını dile getiren Haspolatlı, Darende'yi gelecekte güzel günlerin beklediğini sözlerine ekledi. 

Ziyaret ve incelemelere Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Çolak ile Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de katıldı. 


Görüş


Geri Dön