24 / 04 / 2024

Malatya Gelincik'te 1500 konut yapılacak!

Malatya Gelincik'te 1500 konut yapılacak!

Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremden etkilenen Malatya Gelincik'te 1500 konut yapılacak. Malatya Valisi Aydın Baruş, depremden etkilenen bölgelerin yenilenmesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilk aşamada 4 bin 432 konut yapılmasının planlandığını belirtti...



Malatya Valisi Aydın Baruş, Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen depremde etkilenen bölgeler için ilk aşamada 4 bin 432 konut yapılmasının planlandığını bildirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Malatya Valisi Aydın Baruş yaptığı açıklamada, yıkımın yaşandığı Doğanyol ilçesinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı, bölgede yürütülen kurtarma çalışmalarını aynı gece tamamladıklarını ifade etti.

Hemen İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunu topladıklarını ve Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre hareket ettiklerini aktaran Baruş, şöyle devam etti:

“Vatandaşları geçici barındırma imkanına kavuşturmak için çalışma başlattık. Elimizdeki mevcut çadırları hemen kurduk. Birkaç gün içinde çadır kurma işlerini tamamlandı. Çadır kurma işleminde başta AFAD olmak üzere jandarmamız, güvenlik korucularımız gerçekten başarılı çalışma yürüttü. Çalışmalar hızlı bir şekilde yürütüldü ve birkaç gün içerisinde 5 bin 100 çadırın kurulumunu tamamladık.”

Deprem bölgesindeki hayatı normale döndürme çalışmalarında jandarma personelini etkin kullandıklarını ifade eden Baruş, özellikle kadın astsubayların aile ve okul ziyaretleri yaparak, çeşitli yardımlar gerçekleştirdiğini belirtti.

“Devletimiz, hükümetimiz vatandaşlarımızın yanında”

Baruş, depremden dolayı Malatya ve Elazığ’ın acısını paylaşanlara teşekkür ederek, şunları söyledi:

"4 bin 432 konut yapılacak"

Baruş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  TOKİ  vasıtasıyla kentte kalıcı konut yapımına başladığının altını çizerek, “Orduzu Gelincik mevkisinde 1500 konut yapılması planlanıyor. Bunlardan 648 konutun ihalesi yapıldı, ihaleyi alan şirket konut yapımına başladı, zemini hazırlama çalışmaları devam ediyor. Yine Pütürge ilçemizde 208 konutun ihalesi gerçekleştirildi, onların da zemin çalışmaları başladı. Bu kapsamda Malatya‘da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk aşamada 4 bin 432 konut yapılması planlanıyor, bunlardan 2 bin 782’si şehir ve ilçe merkezlerinde, 1650’si de Tarımköy uygulaması kapsamında yapılacak.” dedi.

Baruş, çalışmaların yıl sonuna kadar büyük oranda tamamlanmasını hedeflediklerini aktardı.

Depremden zarar gören vatandaşlara yapılan nakdi yardımları anlatan Vali Baruş, “Bu yardımlar birkaç kalemden oluşuyor. Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi’de 286 kişiye eşya yardımı kapsamında 1 milyon 805 bin lira, 1986 yıkık ve hasarlı ev sahibine 14 milyon 718 bin lira, 530 kiracıya ise 1 milyon 615 bin lira, depremde yakını vefat eden 3 kişiye 30 bin lira, 88 yaralıya ise 88 bin lira olmak üzere toplamda 18 milyon 256 bin liralık nakdi yardım yapıldı. Halen yardımlar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“6 bölgede konteyner kent kuruluyor”

Baruş, konteyner kent kurulumunun sürdüğü anlatarak, “Toplam 6 bölgede 236 konteyner kent kurulumu yapılıyor. Battalgazi Bulutlu Mahallesi’nde 25 konteyner kuruldu ve yerleşime açıldı. Doğanyol merkezde 36, Gökçe Mahallesinde 24, Kale Bent mahallesinde 26 konteyner yerleştirildi. Bunların altyapı işlemleri tamamlandı, birkaç gün içinde elektrik bağlantısı yapılmak suretiyle vatandaşlarımızı konteynerlere alacağız.” dedi.

Bölgede hayvancılığın yoğun olarak yapıldığına değinen Baruş, depremde hayvanı telef olan vatandaşlara Tarım ve Orman Bakanlığınca 66 büyükbaş, 22 küçükbaş hayvan dağıtıldığını, bölgeye 1140 hayvan çadırı kurulduğunu, 69 ton da yem yardımı yapıldığını aktardı.

Depremde hasar gören Battalgazi'ye 2 bin 350 konut müjdesi!


Geri Dön