25 / 04 / 2024

Malatya Zengibar Kalesi turizme kazandırılacak!

Malatya Zengibar Kalesi turizme kazandırılacak!

"Zengibar Kalesi´ne, cam asansör, macera köprüsü, seyir terası ile kale üzerindeki hakim bir tepeye restoran yapılacak. Tarihi kalenin eski görkemli günlerine kavuşmasıyla Darende turizmine de önemli katkı sağlayacak."



Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Hititler döneminden itibaren tarihin her döneminde kullanılan Zengibar Kalesi´ni ilçedeki alternatif turizm alanları arasında değerlendirmek üzere uzman bir heyetle incelemelerde bulundu.


Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, kurul üyeleri, Malatya Müze Müdürü Tevhid Kekeç, Antropolog Hüseyin Şahin ve diğer ilgililerin katılımı ile Zengibar Kalesi ve çevresinde inceleme yapıldı.


Kurul üyeleri ile Zengibar Kalesi ve çevresinde inceleyen Eser, Darende´deki turizm alanlarına yeni alternatifler kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.


Darende´nin turizmle her geçen gün gördüğü ilginin arttığına dikkat çeken Eser; “Gelişen Darende´mizde ihtiyaç duyulan yeni turizm alanlarının kazandırılması hususunda yaptığımız çalışmalarla ilgili bölgenin sit alanı olması münasebetiyle konunun uzmanları ile bir inceleme gezisi yaptık. Hocalarımızın fikirlerinden istifade ederek, bölge ile ilgili yol haritamızı netleştirmiş olacağız” dedi.


Tohma Kanyonu´ndaki düzenleme projesiyle entegre olacak, cam asansör, macera köprüsü, seyir terası ve ilçenin tüm manzarasına hakim tepeye bir restaurant kafeterya yapmayı planladıklarını dile getiren Eser, kaleye teleferikle çıkabilmek gibi alternatifleri de hedeflediklerini sözlerine ekledi.



Darende Haber



Haber  Ankara  Son Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konya Büyükşehir Belediyesince, Bozkır ilçesinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin taş işçiliğinin en çarpıcı örneklerini taşıyan Zengibar Kalesi'nin turizme kazandırılması için ilk somut adım atıldı.


Bozkır Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nda yapılan toplantıda, 10 yıl içerisinde kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalar planlandı.


Kalenin, 3 yıl içerisinde imar planının hazırlanması, 6 yıllık orta vadeli planda ise üst kazı çalışmalarına başlanması kararlaştırılan toplantıda, daha sonraki dönemde ise bölgenin tescili, restorasyonu ve turizme açılması hedefi ele alındı.


Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Zengibar Kalesi'nin turizme kazandırılması için ilk defa böyle bir somut adımın atıldığını söyledi.


Ankara Son Söz 


Geri Dön