26 / 04 / 2024

Malatya'da 517 konut hak sahiplerine teslim edildi!

Malatya'da 517 konut hak sahiplerine teslim edildi!

 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardında bölgede inşa edilen binalar hak sahiplerine teslim ediliyor.



Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Malatya'nın Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçeleri başta olmak üzere Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri olumsuz etkilendi. Söz konusu ilçelerde bazı binalar enkaz olurken çokça bina da hasara uğradı. 

Malatya Valisi Aydın Baruş,yaptığı açıklamada, depremin Doğanyol ve Pütürge ilçeleri başta olmak üzere kent merkezinde de şiddetli hissedildiğini hatırlattı.

Depremde 4'ü Malatya'dan olmak üzere 41 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Baruş, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. 


Baruş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda bir an önce harekete geçtiklerini ve vatandaşların günlük yaşamlarını devam ettirebileceği mekanlar sağlama konusunda çalışmalara hızla başladıklarını dile getirdi.

Ağır hasarlı 2 bin 205 bina yıkıldı 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin 62 bin 31 binada yaptıkları incelemede 232 bin 3 bağımsız bölümde hasar tespitinin yapıldığını bunlardan 6 bin 368'inin ise ağır hasarlı konut olduğunu vurgulayan Baruş şunları söyledi: 

"Bugüne kadar ağır hasar gören 2 bin 205 binayı yıktık, bağımsız bölüm bazında da 2 bin 894 bina yıktık. Yeşilyurt ilçemiz daha sonra afet kapsamına dahil edildiği için orada hak sahipliği çalışmaları henüz tamamlanmadı. Battalgazi, Kale, Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde hak sahipliği işlemleri tamamlandı. Söz konusu 4 ilçemizden 4 bin 430 vatandaşımız 'Biz afet konutu talep ediyoruz' diye talep taahhüt belgelerini doldurdu. Bunlardan 2 bin 955 kişi hak sahipliği kazandı. Çünkü hak sahipliği konusunda müracaat eden herkes hak sahibi olamıyor, belirli şartları var. Örneğin üzerine birden fazla konut varsa aynı mahalde hak sahibi olamıyor veya kanuni mirasçısı olmadığı bir konutta oturuyorsa oradan hak sahibi olamıyor. Bugüne kadar 2 bin 955 vatandaşımız hak sahibi oldu bunlar özellikle Yeşilyurt ilçesinde devam ediyor. Bu sayının 3 bin 500'ü aşacağını düşünüyoruz."

Malatya da 517 konut hak sahiplerine teslim edildi!

"517 konut hak sahiplerine teslim edildi" 

Depremzedelerin kalıcı yaşam mekanları yaratmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  TOKİ  aracılığıyla deprem konutlarının inşasına hızlıca başladığını anlatan Baruş sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Malatya'da şu ana kadar TOKİ tarafından ihale edilen 5 bin 24 konut var. Bunlardan 3 bin 815'inin yapımına başlandı. Kale'de 309, Pütürge ilçemizde ise 208 olmak üzere 517 konut hak sahiplerine teslim edildi. 678 konutun tesliminin de inşallah şubat ayı içerisinde tamamlanmasını umut ediyoruz. Şu anda doğal gaz bağlantı çalışmaları, çevre yollarını gibi işlemleri tamamlanıyor. İnşallah bu konutları vatandaşlarımıza kura usulü vereceğiz. Konutlarımın tamamına yakının haziran sonuna kadar vatandaşlarımıza teslim edilmesini planlıyoruz. Malatya'da yapılan deprem konutu sayısı 5 bini geçecek. Bu konutların yapımının tamamlanmasıyla vatandaşlarımızın sıkıntıları tamamen çözülmüş olacak."

Malatya da 517 konut hak sahiplerine teslim edildi!

Vali Baruş, konut inşasının zahmetli bir süreç olduğunu hatırlatarak konutun tüm alt ve üstyapı, sosyal donatı alanları gibi detayları planlayarak çalışmaları yürüttüklerini sürecin hızlandırılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. 

"Devlet her zaman vatandaşlarımızın yanında" 

Malatya'da depremin yaralarının sarılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük payı olduğunu söyleyen Baruş, "Yine sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un büyük destekleri oldu, çalışmaları da yakından takip ediyorlar. Bu süreçte AFAD, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer yardımcı kuruluşlarıyla başta Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin büyük destekleri oldu. Bu çalışmaları hep birlikte koordine ederek el birliğiyle gerçekleştiriyoruz. Bu süreçten daha olumsuz bir durum yaşamadan güzel bir şekilde çıkacağız, vatandaşlarımız bundan emin olsun. Devlet her zaman, her sıkıntılarında vatandaşlarımızın yanında" dedi.

Pütürge'de 104 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi!


Geri Dön