25 / 04 / 2024

Maliyetler tavan yaptı. Bu kış çetin geçecek

Maliyetler tavan yaptı. Bu kış çetin geçecek

Ağustos ve Aralık döneminde Hazine, bankacılık ve banka dışı sektörün 22-23 milyar dolar seviyesinde dış borcun, taksitlerle ödenerek belli bir zaman sonunda sıfırlanması bulunuyor. Bankacılık sektöründe yenileme oranları %90’larda seyrederken tüm borcun yeniden çevrilmesi 5-6 milyar dolarlık ek mal



Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri 880 puanlardan 730 puana gerilese de dolar/TL 17.95 TL üzerindeki seyrini koruyor.

Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre döviz cinsi borçlanma maliyetleri ise 2021’den bu yana en iyi oranda ikiye katlamış durumda. Bu arada ise başta bankalar olmak üzere Hazine ve bankacılık dışı sektörün Ağustos ve Aralık aylarını kapsayan dönemde itfa (Bir borcun, taksitlerle ödenerek belli bir zaman sonunda sıfırlanması) veya çevirmesi gereken 22-23 milyar dolarlık dış borç bulunuyor.

Ancak bu 22-23 milyar doların yüzde 100 çevrilmesi bile 5-6 milyar dolarlık bir finansman açığı yaratıyor.
Bu kadar paranın bir şekilde dışarı ödenmesi gerekiyor. Ama bankalar gibi opsiyon kullanılmadığı ve daha az çevrildiği durumda ise içeriye getirilen dolar ve bankaların Merkez Bankası ile swap miktarı azalacak. 
Bu da Merkez Bankası’nın da etkilenmesine neden olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön