29 / 03 / 2024

Maltepe Cevizli’ye dev şehir parkı geliyor!

Maltepe Cevizli’ye dev şehir parkı geliyor!

TOKİ ve Maltepe Belediyesi arasında sağlanan uzlaşmayla, Cevizli Mahallesi’nde yıllarca kurban satış pazarı olarak kullanılan araziye dev bir şehir park yapılacak.



Maltepe Cevizli'de kurbanlık satış alanı olarak bilinen ve uzun dönemdir davalık olan  TOKİ  arazisindeki mahkeme süreci sona erdi. Mahkemeye açtığı davayı geri çeken Maltepe Belediyesi, Maltepeliler'e tam 38 dönümlük bir donatı alanı kazandırdı. Yapılan anlaşmayla arazinin yüzde 65'i kamusal tesis alanı olurken, konut alanı yüzde 35 ile sınırlandırıldı. Mahkeme sürecinin bitmesiyle alanın yüzde 43'ü yol ve yeşil alan olarak düzenlenecek. Yüzde 10 teknik donatı alanı, yüzde 10 ortaöğretim alanı olarak değerlendirilecek. 58 dönüm arazinin sadece 21 dönümünde, konut ve ticaret fonksiyonu olan alanlar yer alacak. Anlaşmayla TOKİ arazisinin yüzde 43'üne de sahip olan belediye, içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı dev bir park yapacak.


DAVA YILLARCA SÜRDÜ

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Maltepe Belediyesi, "Belediyemiz, 2009 yılında TOKİ'nin Cevizli Mahallesi'ndeki alana dair plan tadilatına karşı açılan davadan, feragat etmiştir. Mahkemeyle geçen 5 yıllık hukuk süreci, ne Maltepe Belediyesi'ne, ne mülkiyet sahiplerine, ne TOKİ tarafına, ne de en önemli taraf olan Cevizli halkına yarar sağlamamıştır. Varılan anlaşmayla bölgeye tüm Türkiye'ye örnek olacak bir park yapılacaktır. Arazinin sadece 21 dönümünde, konut ve ticaret fonksiyonları yer alacaktır" denildi.


Cevizli'de 58 dönümlük alan, yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yıllarca kurban satış yeri olarak kullanıldı.


Sabah 



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MALTEPE Belediyesi ve TOKİ arasında sağlanan uzlaşmayla, Maltepe Cevizli'de senelerden beri kurban alanı olarak kullanılan araziye şehir parkının yapılmasının önü açıldı. Belediyenin yaptığı ankete katılan Cevizli halkının yüzde 90'ı da modern bir şehir parkı istediklerini belirtmişti. Anlaşmayla TOKI arazisinin yüzde 43'üne de sahip olan belediye alana, içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı bir park yapacak. Maltepe Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada , 5 yıllık hukuk sürecinin ne Maltepe Belediyesine, ne de en önemli taraf olan Cevizli halkına yarar sağladığına dikkat çekilerek "Varılan anlaşmayla bölgeye tüm Türkiye'ye örnek olacak bir park yapılacaktır" denildi. 


Evrensel



Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 

"Daha Yeşil" bir Maltepe için kolları sıvayan Maltepe Belediyesi, son 2 yıl içerisinde ilçeye 50 bin metrekare yeşil alan kazandırdı. Belediye son olarak TOKI arazisindeki mahkeme sürecini sonuçlandırarak, ilçeye 38 dönümlük bir donatı alanı daha kazandırdı. 


Maltepe Belediyesi, son 2 yılda yaptığı çalışmalarla ilçe genelinde 230 bin metrekare olan yeşil alan miktarını 280 bin metrekareye çıkardı. Son iki sene içerisinde belediye tarafından 2 bin 172 ağaç, 165 bin 65 gül ve 675 bin 454 mevsimlik çiçek dikilirken, park sayısı da 142'den 153'e yükseltildi. Böylece Maltepe'deki parkların toplam yeşil alan miktarı 137 bin 874 metrekare oldu. 2015 yılında 8 yeni park alanı ve 9 yeni yeşil alan çalışması yapılırken, 18 park çalışmalar kapsamında yenilendi. 


DEV ŞEHİR PARKI 

Öte yandan, Maltepe Belediyesi, Cevizlide kurbanlık satış alanı olarak bilinen ve uzun süredir davalık olan TOKI arazisindeki mahkeme süreci sona erdirerek, ilçe sakinlerine tam 38 dönümlük bir donatı alanı kazandırdı. Anlaşmayla TOKI arazisinin yüzde 43'üne de sahip olan belediye, içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı dev bir park yapacak. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Belediye olarak, yeşil alan sıkıntımızı bir nebze olsun ortadan kaldıracak çalışmalar yapıyor ve nefes alacak noktalar yaratıyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm ölçekli çalışmalarımızda ada bazlı, çevreci ve yeşili baz alan projeleri temel alıyoruz" dedi. 


İstanbul Gazetesi



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 

Yıllardır kurban kesim alanı olarak kullanılan arazide TOKİ ile Maltepe Belediyesi sulh yaptı. Bölgeye 38 dönümlük dev bir şehir parkı yapılacak.


Maltepe’de Cevizli’de kurbanlık alanı olarak bilinen ve uzun dönemdir belediye ve TOKİ arasında davalık olan 59 dönümlük TOKİ arazisindeki mahkeme süreci sona erdi. 


YÜZDE 43’Ü BELEDİYENİN


Mahkemeye açtığı davayı geri çeken belediye, Maltepelilere tam 38 dönümlük bir donatı alanı kazandırdı. Cevizli Mahallesi’nde alanla ilgili mahkeme sürecinin bitmesiyle alanın yüzde 43’ü yol ve yeşil alan olarak düzenlenecek. Yüzde 10 teknik donatı alanı, yüzde 10 ortaöğretim alanı olarak değerlendirilecek. Anlaşmayla TOKİ arazisinin yüzde 43’üne de sahip olan belediye, alana içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı dev bir park yapacak. 


Halka zarar verdi


Belediye, “Belediyemiz, 2009’da TOKİ’nin Cevizli Mahallesi’ndeki alana dair plan tadilatına karşı açılan davadan feragat etmiştir. Mahkemeyle geçen 5 yıllık hukuk süreci, ne Maltepe Belediyesi’ne, ne TOKİ tarafına, ne de en önemli taraf olan Cevizli halkına yarar sağlamıştır. Anlaşmayla bölgeye tüm Türkiye’ye örnek olacak bir park yapılacaktır” dedi.


Akşam



Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Maltepe Belediyesi'nin Cevizli'de kurbanlık alan olarak bilinen ve uzun dönemdir atıl durumda olan arazi ile ilgili yaptığı ankete katılanların büyük çoğunluğu çağdaş bir kent parkı olarak değerlendirilmesini istedi. 


Maltepe Belediyesi, Cevizlide kurbanlık satış alanı olarak bilinen ve uzun süredir davalık olan TOKI arazisindeki mahkeme sürecinin sona ermesi ile ilçe sakinlerine tam 38 dönümlük bir donatı alanı kazandırdı. Anlaşmayla TOKI arazisinin yüzde 43'üne de sahip olan belediye, içerisinde botanik park, çocuk oyun alanları, amfi tiyatro, konser ve ışıklı gösteri alanlarının yer alacağı dev bir park yapacak. Konuyla ilgili bir anket düzenleyen belediyeye, vatandaşlardan tam destek geldi. 18 bin 198 kişinin oy kullandığı ankette şehir parkına destek oranı yüzde 92 oldu. 16 bin 725 kişi, Cevizli'deki alanın çağdaş bir kent parkına dönüştürülmesini istedi. 


Yapılacak yeni parkın yüzde 65 gibi büyük bir bölümü, sosyal donatı alanı olarak başta Cevizli sakinleri olmak üzere halkın kullanımı için düzenlenecek. Dünyanın sayılı kentlerinde olduğu gibi Maltepe'nin nefes yollarını açacak olan proje ile Cevizli güvenli büyük bir parka, yürüyüş parkurlarına ve yapay bir gölete kavuşacak. İki devlet kurumu arasında varılan anlaşmayla arazinin konut alanı yüzde 35 ile sınırlandırılacak. Mahkeme sürecinin bitmesiyle birlikte kurban alanı olarak kullanılan ve vatandaşların sürekli olarak şikayet ettiği arazinin yüzde 43'ü yol ve yeşil alan olarak düzenlenerek, bölgeye tüm Türkiye'ye örnek olacak bir park yapılacak. 58 dönümlük arazinin sadece 21 dönümünde, konut ve ticaret fonksiyonları yer alacak. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön