29 / 03 / 2024

Maltepe'de kentsel dönüşüm sonbaharda başlayacak!

Maltepe'de kentsel dönüşüm sonbaharda başlayacak!

Maltepe'nin CHP'li Belediye Başkanı Ali Kılıç, 'Maltepe huzur, umut, inançlara saygı ve hizmetin kenti' diyor. Kılıç, '2023 vizyonuna uygun bir Türkiye projemiz var. Projenin tamamlanmasıyla 25 bin insanımız iş olanağı bulacak. Bu Türkiye'de bir ilk olacak” diyor.



Maltepe'nin CHP'li Belediye Başkanı Ali Kılıç, 'Maltepe huzur, umut, inançlara saygı ve hizmetin kenti' diyor. Anadolu yakasının üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Kılıç, '2023 vizyonuna uygun bir Türkiye projemiz var. Projenin tamamlanmasıyla 25 bin insanımız iş olanağı bulacak. Bu Türkiye'de bir ilk olacak” diyor.


Maltepe’de ilk dönemi yarıladınız. İki yılda neler yaptınız? 


Halkın sorunları için çözüm odaklı projeler ürettik. İlk iki yılımızda kurumu, belediyeyi, personeli tanımak ve neler yapabileceğimizi anlattetetin çabaladık. Önümüzdeki iki yıl ise projeleri hayata geçireceğiz. İki dönem düşündüğüm için yolun daha dörtte birini aldık. 2019’da da buradayız. Uzun bir maraton koşacağız, planlarımızı ona göre yaptık.


“DAYATAN DEĞİL DANIŞAN BİR BELEDİYECİLİK”


Halk memnun mu sizden? 


Halkla yakın temasımız var. Ulaşılabilir bir başkanım. Sürekli halkla iç içeyim. Mahalle toplantıları da yapıyorum, camilerimize de gidiyorum. Vatandaş bize gelemediği zaman biz onların ayağına gidiyoruz. Mahallenin sorunlarını mahallede tartışmak ve konuşmak gerek. Belediyemizde de halk toplantıları yapıyor, sorunları dinliyoruz. Çözüm odaklı bir belediyecilik yapıyoruz. Belediyecilik anlayışımız dayatan değil danışan bir belediyeciliktir. Bütün projelerimizde insanlarımızın desteği ve onayı var. Ayda bir muhtarlar toplantısı yapıp, projelerimizi muhtarlar üzerinden vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz.


Maltepe’nin acil çözüm bekleyen sorunları neler?   


Çözmek için projeleriniz var mı? Üç ana sorunumuz var. İşsizlik, trafik ve kentsel dönüşüm. Belediyemizin planlama ekibi kentsel dönüşüm projemizi yaptı. Planlar şekillendikten sonra birilerinin yaptığı gibi saklamadık, halka açtık. Odalar, muhtarlar, kanaat önderleri, dernekler ve STK’larla paylaştık.Yetmedi, kültür merkezimizde 2 bin kişiye planlarımızı açtık. 4.5 saatlik bir sunum gerçekleştirdik. Sonra belediye meclisi gündemine getirdik. AK Partili Meclis Üyesi arkadaşlarımızdan da destek aldık. Oy birliğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Sonbaharda ilk kazmayı vurarak, kentsel dönüşüm projemize başlayacağız. Bir diğer sorunumuz trafik. Ana güzergahlarda sabah ve akşam saatlerinde çok ciddi trafik oluşuyor. Merkez Camisi’nin altından geçen tünel projemiz var. Ana arter büyükşehir belediyesine ait olduğu için Sayın Kadir Topbaş’a konuyu aktardık. Eğer proje hayata geçerse 25-30 yıldır süren trafik sorununu çözmüş olacağız. Bir başka sorunumuz da işsizlik. Bu sorunu Maltepe’de çözmek hiç kolay değil. Çünkü sanayi sitelerimiz, holdinglerimiz, turizm, tarım ve hayvancılık yok.


“ANADOLU YAKASI ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”


 Kongre Merkezi projenizi ne zaman yapacaksınız? 


Planlarımızı hazırlayıp, alt yapı çalışmalarımızı yaptık.Başbakan ve Cumhurbaşkanımıza projemizi aktaracağız ve onların onayını alacağız. Bu sadece Maltepe Belediyesi’yle Maltepe’nin projesi değil, 2023 vizyonuna uygun bir Türkiye projesi. Tamamlanmasıyla 25 bin insanımız iş olanağı bulacak. Anadolu Yakası’nın 14 ilçesi yararlanacak. Bütün ağır sanayi işletmelerimiz körfezde ancak fuarlarımız Avrupa Yakası’nda. Bunu değiştirmek istiyoruz. Bütün yatırımlarımız Avrupa Yakası’nda Anadolu Yakası’na yatırım yok. Anadolu Yakası üvey evlat muamelesi görüyor. Bu kaderin değişmesi gerekiyor.


CHP’li bir belediye olarak İBB Başkanı Sayın Topbaş ile aranız çok iyi. Bu durum projelerinizi rahat geçirmenizde etkili oluyor mu? 


Siyaseti kutuplaşma değil, uzlaşma sanatı olarak görüyorum. Kadir Bey, anakent belediye başkanımız. Kavga ederek, didişerek iş yapamayız. Kadir Topbaş ile belediye başkanı düzeyinde konuşan biriyim. Kendisi yerel siyaseti iyi bilen bir büyüğümüz. Kendisine saygı duyuyorum. Ama projelerimizin tümü onay görüyor mu? Tartışma konusu.Bunları diyalog kapılarını açık tutarak çözme gayretindeyim. Hizmette ne Sayın Topbaş’ın çıkarları ne de Ali Kılıç’ın çıkarları söz konusudur.Maltepe’ye yapılan her yatırım İstanbul’a yapılan yatırımdır.


“AYRIM YOK, EŞİT, ADİL HİZMET VAR”


AK Partili seçmenin size karşı bir sempatisi var mı? 


Maltepe’de yaşayanları hangi siyasi partiye ait olduklarını düşünerek değerlendirmiyorum. Onları Maltepeli hemşerilerim olarak değerlendiriyorum. Adlarımız farklı ama soyadlarımız Türkiye. Tüm insanların sorunlarına adil şekilde çözüm odaklı yaklaşıyorum. Cenazesinde acısını paylaşan, düğününde halay çeken. Bu iki yılda böyle algılandığımı görmenin gururunu yaşıyorum.


Maltepe’nin Cem evi sorunu var. Nedir konunun aslı?


Cem evi inşa aşamasında. Sadece inşaatın tamamlanma sorunu var. Temel hedefimiz, bir an önce halkın hizmetine açmak. Maltepe’de çok sayıda Alevi vatandaşımız var. Bu kardeşlerimizin ibadethane ihtiyaçları var. Şu anda kullandıkları Cem evi koşulları pek uygun değil. Belediye meclisimiz geçtiğimiz yıl Cem evlerini ibadethane olarak kabul etti. Ayrıca güzel bir uygulamamız var. Ramazan bayramında Sünni inanca mensup kardeşlerimize, Muharrem ayında Alevi kardeşlerimize, Noel’de Hıristiyan inancına mensup çalışanlarımıza ikramiye veriyoruz. Cumhuriyet bayramında da ikramiye veriyoruz. Bu yıl yaptığımız toplu sözleşmelerde de çalışanlarımıza 6 ikramiye verdik. Bunların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa Birliği’nde bile yok. Ramazan bayramında insanlarımız nasıl evlerinde kalabiliyorsa, Muharrem ayının son 12’nci günü Alevi kardeşlerimiz izinli sayılıyor. Noel’de de 25’i 26’ya bağlayan gece için de o günü resmi tatil yaptık. Geçen yıl 6 Hıristiyan kardeşimiz belediyeden izin alarak evinde kaldı.


Alevi kimliğiniz zaman zaman ön plana çıkarılıyor. Sizi Cem evinde de, cami ve kilisede de görüyoruz. Bunları başkan olduktan sonra mı yapmaya başladınız? 


Başkan olmadan önce de hepsine gidiyordum. İnanç merkezlerinin siyasete malzeme edilmesini asla tasvip etmem.Maltepe Belediye Başkanıyım. Buradaki her camiye, kiliseye, Cem evine de girip, çıkıyorum. Çünkü benim için inançlar çok değerli. Vatandaşım neredeyse onların yanında olmayı görev kabul ediyorum. Kim nereye çekerse çeksin ben doğru bildiğimi yapmaya çalışıyorum. Çünkü Türkiye’de kutuplaşmanın bize hiçbir fayda getirmeyeceğini düşünüyorum. Kutuplaşmadan başkaları faydalanacaktır. Türkiye’yi bölüp ayrıştırmak isteyenlerin Türkiye’de bir iç savaş çıkartmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmek istemiyorum.


MALTEPE’YE YENİ KÜLTÜR MERKEZİ YOLDA


 Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?


Türkan Saylan Kültür Merkezi’mizde konser ve sergiler düzenliyoruz. Ücretsiz tiyatro oyunlarımız var. Önümüzdeki yıl 1.5 dönüm arazide Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin temelini atacağız. Orası yaklaşık 10 kat yüksekliğinde bir bina olacak. Bir katını tiyatro ve sinema salonlarına, bir katını tamamen kadınlara, bir katını müzisyen ve ressamlara ayıracağız. Bir katını da kreş yapacağız. Üst katlarda belediye hizmet alanı olacak. Konaklama yerimiz olacak.


“Dünyada ilk olacak, işsizliği çözecek”  


İşsizlik için çözüm öneriniz yok? 


Olmaz mı, elbette var. M’EXPO Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi projemiz var.

Türkiye’nin en büyük fuar merkezini burada inşa etmek istiyoruz. 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda kuruyoruz. Bu proje dünyada ilk. Çevreci ve ekolojik olacak. Yağmur suyunu depolayıp, golf sahasını sulayacağız. Güneş enerjisi panelleri olacak. 200 bin metrekare kapalı alanı olacak. Türkiye’de hiçbir fuar alanının bu kadar kapalı alanı yok. Avrupa’nın ilk 10’u arasında yer alacak. Yanında 4 ila 5 bin kişilik kongre merkezi de olacak. Hemen yanı başında 750 dönüm arazi üzerinde golf sahası inşa etmek istiyoruz.


“24 SAAT HiZMET VEREN KREŞ YAPIYORUZ”


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? 


Kadının sosyal hayata katılması için her mahalleye kreş projemiz var. 7-24 hizmet verecek kreş hizmetimiz, önümüzdeki aylarda başlayacak. Ayrıca çocuğun ağlayıp ağlamadığını, aç kalıp kalmadığını kontrol etmek için akıllı telefonlara şifre veriliyor. Ebeveynler gittikleri yerde çocuğunu takip edebilecek. Bu Türkiye’de ilk olacak. Maltepe’de 9 binin üzerinde resmi kayıtlı engellimiz var. Onlar için de Üreten Engelliler Merkezi’miz var. Down sendromlu kardeşlerimiz bir araya gelecekler. Atölyelerimiz müzik guruplarımız olacak. Okullarda uyuşturucu ve madde kullanan gençlerimizin yaş ortalaması her geçen gün düşüyor. Okullar önünde trafik zabıtalarımız var. Sabah 07.00 akşam 17.00 arasında. Ekiplerimiz okulların önlerinde çocukların okullara giriş çıkışında, karşıdan karşıya geçişlerinde daha güvenli olmalarını sağlamaya çalışıyor. Evde sağlık hizmetimiz var. Yaşlılarımızı özellikle 70 yaşın üzerinde olup da kendi tıraşını olamayan, kişisel temizliğini yapamayan insanlara ekiplerimiz evine giderek bütün hizmetlerini yapıyor. Sağlık hizmetleri dışında evi temiz değilse, bakıcısı yoksa evi temizliyor, boyuyoruz. Hiç kimsesi yoksa onlara üç öğün sıcak yemek göndererek, bu insanların mağduriyetinin önüne geçiyoruz.



Alev CİMİN/Posta


Geri Dön