29 / 03 / 2024

Manisa Nurlupınar'daki Tarihi Kırtık Deresi satıldı mı?

Manisa Nurlupınar'daki Tarihi Kırtık Deresi satıldı mı?

Nurlupınar Mahallesi’nde sorun olmaktan bir türlü çıkamayan Tarihi Kırtık Dersi için değişik iddialar konuşulmaya başlandı. Kimilerine göre dere yatağının1980’li yıllarda geçici ıslah çalışmalarında vatandaşa arsa olarak satıldığı iddia ediliyor.



Tarihi Kırtık Dersi’nin akıbetine bir türlü erişilemiyor. Nurlupınar Mahallesi’nde sorun olmaktan bir türlü çıkamayan dere yatağı için değişik iddialar konuşulmaya başlandı. Kimilerine göre dere yatağı olan noktaların 1980’li yıllarda geçici ıslah çalışmaları yapılırken vatandaşa arsa olarak satıldığı iddia ediliyor.


Devlet Sulama İşleri’nin (DSİ) şehir içinden geçen kanallarda borulama sistemine geçilmesinin konuşulmaya başlanmasından sonra, Nurlupınar Mahallesi içerisinden geçen Tarihi Kırtık Deresi suyunun nereye akıtılacağı merak ediliyor. İddialara göre İmar Planı Haritasına bakıldığı zaman dere yatağı görülen yerlerde şuanda mahalleliye ait evler bulunuyor. Kimilerine göre bu noktaların 1980’li yıllarda dönemin yetkilileri tarafından dere ıslah çalışmaları yapılırken, dere kenarında ev yapan vatandaşlara bırakıldığı söylenirken, kimilerine göre ise parsellenerek satıldığı iddia ediliyor. Bu yüzden Nurlupınar Mahallesi içerisinden geçen sulama kanalına kadar giden dere yatağının devamı yapılamıyor. DSİ’nin sulama kanallarında ‘Borulama Sistemi’ne geçileceği konuşulduktan sonra da, basınç nedeni ile kanala bağlanması zorlaşacak olan dere yatağının akıbeti vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

 

MANTIKLI BİR ÇALIŞMA VE AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Mahalle içinde bulunan sulama kanalına kadar yapılan Tarihi Kırtık Deresi akıntıya kavuşamadığı için en ufak yağmurda içi kum ve çamurlarla doluyor. Şehzadeler Belediyesi’nin temizleme çalışmaları yapmasına rağmen, üzerinden fazla süre geçmeden dere tıkanıklığı tekrarlanıyor. Bu derenin sorumluluk alanının DSİ’de olduğu belirtilmesinin ardından, mahalleliler sitem etti. DSİ’nin artık bir çözüm bulmasını bekleyen mahalleliler; ‘Bu dereyi evimizden mi geçirecekler?’ diye soruyor. Derenin devamında arsa olduğu için, Mahalleli dere yatağı için artık mantıklı bir çalışma ve açıklama bekliyor. 



Manisa'da Denge

Geri Dön