28 / 03 / 2024

Manisa'da revizyon imar planı hazırlığı!

Manisa'da revizyon imar planı hazırlığı!

Posta Manisa Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa Pala bugünkü yazısında, Manisa'nın imar planını ve yapılaşmasını değerlendirdi. İşte o haber...



1950'li yıllarda başlayan kentleşme, devleti ve belediyeleri hazırlıksız yakalayınca, kentlerin gecekondularla kuşatılması hız kazandı. Gecekondulaşmadan Manisa da payını aldı. Kentimizin doğusu, güneyi ve kuzeyi gecekondularla kuşatıldı. Batı yönünde de gecekondulaşma başlamak üzereyken. Yeni Manisa Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği devreye girdi ve gecekondulaşmaya "dur" dedi. Bugün kentimizin en güzel bölümü olan Güzelyurt Mahallesi çıktı ortaya. Yeşil alanları, sosyal donatıları, geniş yolları ile Güzelyurt, örnek yerleşim yeri olma özelliğini koruyor. 

 

Kentlerimizin gelecekleri planlanmadığında, çarpıklıkların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Yapılan nazım ve uygulama imar planlarının uygulamalarında problem olması halinde veya söz konusu planların ihtiyaca cevap vermemesi durumunda, planın tümünün veya büyük kısmının plan yapım tekniğine uyularak yenilenmesi için revizyon imar planı yapılıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi, revizyon imar planı için kolları sıvadı. Konuşulanları ve yapılacak olanları yurttaşlar olarak izlemeli, görüşlerimizi paylaşmalıyız. 

 

Önerim, açık ve net bir öneri. Kentimizin  İzmir  yönündeki Atatürk Anıtının bulunduğu Cumhuriyet Kapısı'ndan girip İstanbul yönüne giden bir araçtaki yolcuların aklında Manisa'ya ilişkin neler kalmalı? Cumhuriyet Kapısı ve Atatürk Anıtı kentimizin girişinde güzel bir imaj oluşturuyor. Karaçay Vadisi projesi tamamlandığında 'Yeşil Manisa' imajı desteklenmiş olacak. Menemen yolu üzerindeki köprülü kavşakta yapılan düzenleme de 'Yeşil Manisa' imajını güçlendiriyor. Atatürk Anıtı ve köprülü kavşak arasında, 'yeşil ve planlı Manisa' imajına uymayan alanlar var. Bana "bu yol kıyısında ne olmaz?" diye sorsalar. "Depolama alanı olmaz" derim. Depolama alanı, revizyon imar planı çalışmaları sırasında ticaret alanına dönüştürülmelidir. Bu alanda, büyük işyerlerinin kurulmasının yolu açılmalıdır. 


Revizyon imar planı çalışmalarını başlatıp sürdürenlere başarılar diliyorum. Kentimizin ufkunu genişleteceklerine, yeşil ve planlı kent imajını güçlendirecek çalışmalar yapacaklarına yürükten inanıyorum. Kolay gelsin...



Mustafa PALA/Posta Manisa


Geri Dön