25 / 04 / 2024

Mantolama ile ısı yalıtımı için en uygun zaman geldi

Mantolama ile ısı yalıtımı için en uygun zaman geldi

Isıtma ve soğutma giderlerimizi azaltmak için uygulanabilecek en kesin yöntem ısı yalıtımı



Baharın habercisi ilk cemre havaya düştü ve havalar ısınmaya başladı. Artık kaloriferlerimizi daha düşük seviyede yakıyor ve hafifleyen faturalarla biraz olsun rahatlıyoruz. Ama unutmayın ki önümüzde klima çalıştıracağımız sıcak bir yaz var ve ardından kış yine kapımızı çalacak. Şimdiden ısıtma ve soğutma giderlerimizi azaltmak için önlem almak gerekiyor. Enerji faturalarını düşürmenin en kesin yolu olan ısı yalıtımı için en uygun dönemlere giriyoruz. Başlayan yalıtım sezonunu iyi değerlendirebilmek için ürünler konusunda da bilinçli olmak şart...
 
Binalarda doğru ürünler ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapıldığı takdirde, ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlanabiliyor. Zaten artık Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince 5 Aralık 2009'dan itibaren yeni binalar Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmak zorunda. Mevcut binaların da 2017'ye kadar bu belgeyi alması gerekiyor. Ve artık ısı yalıtımı olmayan binaların belediyeden ruhsat alması da mümkün değil... Ancak ısı yalıtımının avantajlarını yaşayabilmek için seçilecek ürün ve uygulamanın doğru yapılması çok önemli...
 
Türkiye'de ısı yalıtımı bilincini artırmayı misyon edinen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yalıtım sezonunun başladığına dikkat çekerek nitelikli yalıtım için ürün seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
 
Isı yalıtımında paket sistemleri seçmek gerekiyor!
 
Isı yalıtımı ancak AB standartlarında ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında avantaj sağlıyor. Piyasada bu amaçla kullanılan pek çok ürün var ama XPS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ulu, mantolamada bilimsel metotlarla testlerden geçirilmiş paket sistemleri tavsiye ediyor. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; birbiri ile uyumlu ve belirli standartlarda üretilen ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. Bu yaklaşım Türkiye'de yeni yeşermekte olan yalıtım konusundaki toplum bilincini de olumsuz etkiliyor.
 
Renkli, sert köpük XPS levhalar, ömür boyu binayı koruyor
 
Mantolama sistemleri arasında XPS'li paketleri tercih ederek diğer ısı yalıtım malzemesi kullanılan sistemlere göre önemli avantajlar sağlanıyor. Renkli, XPS köpük levhalar ısı iletkenlik değeri en düşük olan ısı yalıtım malzemesi. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS ısı yalıtım levhaları, bünyesine su almadığı için uzun ömürlü ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmiyor. Ayrıca XPS'in dış hava şartlarından etkilenmemesi ve su emmediği için dona karşı dayanıklı olması sıva ve boya yüzeyinde çatlak oluşumunu, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek konforlu iç mekân koşulları yaratıyor. XPS Isı Yalıtım Levhaları, performansını bina ömrü boyunca koruyarak maksimum tasarruf sağlıyor. Enerji tasarrufunun yanında yapıların betonarme ve taşıyıcı bölümlerinde korozyonu önleyerek yapı ömrünün uzamasına da yardımcı oluyor.
 
Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.

Geri Dön