25 / 04 / 2024

MAPIC 2016, 16-18 Kasım'da!

MAPIC 2016, 16-18 Kasım'da!

16-18 Kasım tarihlerinde dünyanın en önemli perakendecileri ve AVM yatırımcılarını 22. defa bir araya getirmeye hazırlanan MAPIC 2016’ya Türkiye’nin global adımlarda hız kesmeyen markalarının liderleri de katılıyor.



16-18 Kasım tarihlerinde dünyanın en önemli perakendecileri ve AVM yatırımcılarını 22. defa bir araya getirmeye hazırlanan MAPIC 2016’ya Türkiye’nin global adımlarda hız kesmeyen markalarının liderleri de katılıyor. Kiğılı’den Abdullah Kiğılı, Karaca’dan Fatih Karaca, DeFacto’dan İhsan Ateş, İpekyol’dan Nejdet Ayaydın, Orka Holding’ten Süleyman Orakçıoğlu, Gönül Kahvesi’nden Yaman Yardımcı gibi isimlerin yanı sıra BMD Başkanı Sinan Öncel ve İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de global stratejilerini paylaşarak MAPIC 2016’nın yurtdışına açılımda son derece önemli bir platform olduğunu açıkladılar. Diğer yandan, ana teması “Online to Offline” olarak belirlenen MAPIC 2016’da bu yıl adeta yenilik rüzgârları esti. İddiasını dünya çapına taşımaya kararlı lezzetlerin temsilcisi yeni kurulan Food Court alanında yer alırken, bu yıl alanı 2 kat büyütülerek 600 metrekareye çıkarılan PerakendEğlencesi’nde Trend Noktalar da kuruldu


Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı, dünyanın en büyük uluslararası perakende ve gayrimenkul fuarı MAPIC, 16-18 Kasım tarihlerinde Fransa Cannes’da bir kez daha dünyanın en önemli perakendecilerini ve AVM yatırımcılarını bir araya getiriyor. 12.000 metrekarelik alanda uluslararası markaların yanı sıra şehirlerin de temsil edileceği fuara 74 ülkeden 100 şehir katılıyor. Toplamda 1.400 markayla birlikte globalleşme hedefiyle hareket eden 470 yeni markanın da katılacağı fuarda, diğer rakamlar da bir bu kadar çarpıcı. 8.000’in üzerinde ziyaretin yapılması beklenen MAPIC 2016’ya 2.300 geliştirici, 2.000’in üzerinde perakendeci, 1.000’in üzerinde yatırımcı, 360 yatırımcı şirket katılıyor. Ayrıca fuara stant ile katılım sayısının ise 700 olacağı tahmin ediliyor. 


Diğer yandan bu yıl ana teması “Online to Offline (O2O)” olarak belirlenen MAPIC’te online ve offline perakende arasındaki ilişkide dünya trendlerinin ne olduğu ve gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği; uzmanlar ağzından tüm detaylarıyla paylaşılacak. E-ticaretin uluslararası ölçekte etkileyici bir büyüme sergilediği ama, ABD örneğinde olduğu gibi perakende satışlarının halen yüzde 90’ının gerçek mağazalardan yapıldığı, buna paralel olarak fiziksel ve sanal mağazalar arasındaki sınırın bulanıklaştığı günümüz dünyasında çözümün ne olduğu; dünyanın bu alandaki başarılı girişimlerinin uzman isimleri tarafından anlatılacak. 

MAPIC 2016’DA YENİLİK RÜZGÂRI ESİYOR

“Trend Noktalar”, MAPIC 2016’daki bir başka yenilik… Trend Noktalar,  2 kat büyütülerek 600 metrekareye çıkarılan “PerakendEğlencesi” pavilyonunda yer alacak. Trend Noktalar’da sektöre yeni giren oyuncuların karşılaşacakları zorluklar ve bunların nasıl çözümlenebileceğine ilişkin konferanslar yapılacak. Konferanslar, PerakendEğlencesi alanındaki uzmanların yanı sıra sektörün dijital uzmanları ile etkileşim içinde olacak. Katılımcıların konseptlerini 30 dakikalik sunumlar halinde paylaşacakları organizasyon şirketlerinin yer alacağı “PerakendEğlencesi” pavilyonundaki ana konu ise, önümüzdeki 3 yılda dünyada 1.800’ün üzerinde yeni alışveriş merkezindeki farklılaşmalar ve bunun odağında yer alan perakende eğlencesi olacak. MAPIC 2016’daki bir başka yenilik ise “Özel Kiralama” alanı. Perakendenin pek çok alanında 30’un üzerindeki marka için kurulan bu yeni pavilyonda pop-up mağazacılık ana konu olarak belirlendi. Bu doğrultuda “Özel Kiralama” alanında markalar kendilerini tanıtacaklar. MAPIC 2016’da en önemli yeniliklerden biri de “Food Court” alanı. Gıda perakende zincirlerini bir araya getiren bu yenilikle, iddiasını dünya çapına taşımaya kararlı lezzetlerin temsilcileri de kendilerini tanıtabilecek. Bu yıl 400 metrekarelik alanda yapılandırılan “İnovasyon Forumu” ise perakende ve AVM sektörünün bir başka rehberi olacak. AVM’leri daha çekici kılan unsurlar, alışveriş deneyimini daha da iyileştirerek müşteri sayısını artırmak konuları inovatif ve teknolojik çözümlerle ele alınacak. 


Bir MAPIC klasiği olan ve “perakendenin Oscar töreni” diye nitelendirilen “MAPIC Ödülleri” ise bu yıl 20. defa gerçekleştirilecek. En İyi Yeni Alışveriş Merkezi, En İyi Perakende Dijital Stratejisi ve En İyi Yeni Perakende Tasarımı Konsepti’nin de içinde yer aldığı toplam 12 kategoride 2016’nın en iyileri ödüllendirilecek. Ödüller, 17 Kasım 2016’da düzenlenen bir törenle sahipleriyle buluşacak. Türkiye’den Venezia Outlet “En İyi Outlet” kategorisinde finalist olarak yarışacak. 

KONFERANS PROGRAMIYLA DÜNYANIN EN İYİLERİNİ BİR ARAYA GETİRECEK

MAPIC’in bu yılki teması olan O2O için toplam 5 başlık altında konferans düzenleniyor. Bunlar  “Fijital Dünya”, “Büyük Veri”, “Tasarım ve İnovasyon”,  “Pop up Mağazalar”, “Yeni Alışverişçi Krallar: Y Kuşağı” olarak belirlendi. Sektöre özel yeniliklerin olduğu oturumlar ise “Lüks ve Prestij Perakendesi”, “Seyahat Perakendesi”, “Turizm Perakendesi” ve “Yeni Seyahat Tipi” olmak üzere birbirinden dikkat çekici konularda tasarlandı. MAPIC 2016’da bu yıl da tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi bölgelere yönelik oturumlar da gerçekleştirilecek. Rusya, ABD, Ortadoğu, Asya, Güney Afrika, İngiltere, Polonya, Belçika-Lüksemburg, İsviçre, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’ye özel gerçekleştirilecek bu oturumlarda bu bölge ve ülkelerdeki yeni fırsatlar anlatılacak. 

17 Kasım 2016’da gerçekleştirilecek “Türkiye Oturumu”nda Asya ve Avrupa arasında perakendede yeni bir ticaret merkezi olarak konumlanmaya başlayan Türkiye’deki olanaklar ve bu noktada 3. Havalimanı’nın önemi konuşulacak. Konuşmacı isimler ise DeFacto Büyüme Grubu Başkan Yardımcısı Serdar Ersoy, Kalyon Group Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatioğlu ve Odak Group Yönetim Kurulu Üyesi İrem Oral Kayacık’tan oluşuyor. Ayrıca Kalyoncu,  “Seyahat Perakendesi”  isimli MAPIC ana oturumunda da konuşmacı olarak yer alacak.  

TURKISH BRANDS, YENİ MARKALAR VE STK’LAR İLE DAHA GÜÇLÜ

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer’in açıklamalarına göre,  Türkiye’den münferit firma katılımının 71 olduğu, MAPIC 2016’da, Türk perakende markalarının gücünü tek çatı altında ortaya koyabilmek için ilk kez 2014 yılında kurulan “Turkish Brands” Standı MAPIC 2016’da uluslararası işbirliklerine çok daha iyi bir zemin sağlayacak ve görünürlüğü artıracak Riviera katına kuruldu. Turkish Brands’e katılan markalar ve kuruluşlar ise Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), D’S Damat, DeFacto, Gönül Kahvesi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İpekyol, Karaca Porselen ve Kiğılı isimlerinden oluşuyor. Aközer, diğer yandan İHKİB’in MAPIC’e katılma kararını Türkiye’nin perakendede markalaşması noktasında son derece önemli bir adım olarak nitelendirdi. Ayrıca fuar alanında ise, Odak Group, Rönesans Gayrimenkul ve Omega BigData firmaları stant ile yer alıyor. 


Yonca Aközer’in altını çizdiği bir diğer konu, her yıl Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD)’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Turkey Investors Networking Dinner” oldu. 17 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen yemekte yine geçen yıl olduğu gibi Türkiye’den ve uluslararası platformdan 200’ün üzerinde kişinin ağırlanması bekleniyor. 


Türkiye’nin lider markalarının yurtdışı hedefe ulaşmalarında özellikle MAPIC’te her bir markanın uyguladığı stratejiler ve hedef ülkeler doğrultusunda organize ettikleri B2B’lerin büyük faydalar yarattığını vurgulayan Aközer, şöyle konuştu: “MAPIC 2015’te 950 civarında B2B organize ettik. B2B’ler her bir marka için büyüme stratejileri ve bu doğrultuda hedef ülkeler başta olmak üzere pek çok etkenin karmasıyla organize edildi. Biz, BMD’nin 2023’e kadar 20.000 mağaza açmak hedefine ulaşmada MAPIC’in ve burada gerçekleştirilen B2B’lerin son derece önemli enstrümanlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu, sadece bizim düşüncemiz değil, Türkiye’nin tartışmasız perakende liderleri de böyle düşünüyor. Mesela, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Abdullah Kiğılı, uluslararası açılımlarında MAPIC’in önemli bir yer tuttuğunu ve Çinli ortağını burada bulduğunu ifade etmiştir. Benzer bir durum Koton için ve Türkiye’nin uluslararası atılımda hız kesmeyen diğer markaları için de geçerli. Sonuç olarak, kabına sığmayarak uluslararası platformlarda yer bulmak isteyen Türk markaları için en doğru adres.”

TÜRK PERAKENDE LİDERLERİ GLOBAL STRATEJİLERİ İÇİN MAPIC 2016’DA

Diğer yandan, Türkiye’nin ünlü perakende markalarının patronları ve üst düzey yöneticileri MAPIC 2016’ya katılmaktan büyük bir heyecan duyduklarını ve hem global stratejilerini gerçekleştirmede hem de Türkiye’nin temsil edilmesinde en önemli platformlardan biri olarak nitelendirdikleri MAPIC için açıklamalarda bulundular.


İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dünyadaki farklı noktalarda moda sektörünün trend belirleyici fuarlarına katılım konusunda her zaman öncü kuruluş olduklarının altını çizerek, bu bağlamda uluslararası arenada önemli bir organizasyon olarak uluslararası markaların buluşma noktası olan MAPIC Fuarı’nı uzun zamandır takip ettiklerini kaydetti. Tanrıverdi, şöyle devam etti: “MAPIC Fuarı sayesinde eminim ki, artık dünya modasında söz sahibi olmaya başlamış markalarımız ve tasarımcılarımız kendilerine önemli açılımlar sağlayacaklardır. Bu sayede yurtdışında yeni alıcılara ulaşma imkânı sağlayacaklar, var olan pazarlarda da kalıcı olma imkânı bulacaklardır. Böylebir oluşumda bulunmaktan, bu oluşumda firmalarımıza destek olmaktan İHKİB olarak ayrıca mutluluk duymaktayız. Bundan sonraki zamanlarda da bu oluşumun içinde olmayı sürdüreceğiz.”


BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk markaları olarak MAPIC’e katılmaktan mutlu olduklarını belirtirken, Alkaş’ın girişimleri ve BMD’nin önderliğinde 2014 yılında kurulan Turkish Brands standına dikkat çekti. Turkish Brands standını bu yıl fuar alanında çok daha prestijli bir alanda kurma kararı aldıklarını vurgulayan Öncel, şöyle devam etti: 


“MAPIC, Tük markalarının uluslararası genişlemeleri için fayda yaratan önemli bir etkinlik. Tüm dünyadan ve özellikle Avrupa, Körfez Bölgesi,  Kuzey Afrika, Rusya ve Türk cumhuriyetleri gibi bölgelerden ve ülkelerden gelen yatırımcılar, franchise grupları ve servis sağlayıcılar; markalarımızla görüşmeler gerçekleştiriyor. Alkaş, tüm katılımcı markalarımız için B2B görüşmeler organize ediyor. Böylece, markalarımız daha MAPIC Fuarı’na gelmeden görüşme programlarını hazırlamış oluyorlar. Markalarımız, tüm bu görüşmelerin sonucunda olumlu gelişmeler kaydediyorlar, yeni işbirlikleri kurup yeni pazarlara giriyorlar. Bu anlamda MAPIC, bizler için önemli bir adım niteliği taşıyor.”

DeFacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş, MAPIC’i, global markalar ve yabancı yatırımcıları, Türk perakendecilerle buluşturan eşsiz bir platform olarak nitelendirirken, “3 gün boyunca sektörümüzün gücünü dünyaya gösterme adına önemli fırsatlar yakalayacağız. MAPIC’te perakendeciler dışında AVM yatırımcıları da bulunuyor. Bu anlamda geleceğin trendlerini de göreceğimiz önemli bir fuar olacak”  diye konuştu. 


Gönül Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Yardımcı, istikrarlı ve doğru iş ortaklıkları kurabilmek için MAPIC gibi önemli bir network’e dahil olmayı gerekli bir adım olarak gördüklerini belirterek, şöyle devam etti: “Gönül Kahvesi’nin 2020 hedefleri arasında en az 20 ülkede, günde 1 milyon kişiye hizmet edebilecek mağazalar oluşturmak ve uluslararası arenada güvenilir bir Türk markası olarak bulunmak ön sırada yer alıyor. ‘Dünyada herkes bir gün Türk kahvesini tadacak’ mottosuyla yola devam ediyoruz. Gönül Kahvesi olarak vizyonumuz, misyonumuz ve hedeflerimiz dahilinde markamızın MAPIC’te Turkish Brands ile beraber yer alması gerektiği inancındayız.”


İpekyol Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Ayaydın, dünyanın en büyük uluslararası perakende fuarı olarak tanımladığı MAPIC’in, Türk markalarının yurtdışı açılım sürecinde önemli rol oynayan bir platform olmasının yanı sıra, yerel ve uluslararası katılımcılar sayesinde benzersiz bir networking imkânı sağladığına da dikkat çekti. Diğer yandan bu yıl ana teması O2O olarak belirlenen MAPIC’in perakende ekosisteminde süregelen değişimi yönetebilme sürecinde bu dönüşümü yönetmek isteyen markalara katma değer sağlayacağını düşündüklerini vurgulayan Ayaydın, “MAPIC’in, ayrıca, bölge ve ülkelere yönelik potansiyel yatırım fırsatları oturumlarıyla pazarda faaliyet göstermek isteyen markalara da bir yol haritası çizeceğine inanıyoruz. Tüm bu sebeplerle biz, İpekyol olarak, MAPIC gibi önemli bir uluslararası platformda yer almaktan dolayı mutluyuz” dedi. 


Karaca Porselen CEO’su Fatih Karaca, ihracatlarını katma değerli yapabilmek amacıyla mağaza konseptlerini, müşteri deneyimlerini ve kültürlerini farklı ülkelere taşımak istediklerini açıklayarak, “MAPIC, bizim için dünyanın her tarafından yatırımcılarla ve alışveriş merkezleriyle tanışa ve işbirliği geliştirme fırsatı veriyor”  dedi. 


Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, MAPIC’i sektör ve Türkiye ekonomisi açısından önemli bir organizasyon olarak nitelendirirken, MAPIC’te Türkiye’yi ve tekstil ile tasarımdaki gelişimini sergilemekten memnuniyet duyduklarının altını çizdi. Kiğılı, şöyle konuştu: “Sektörün uluslararası oyuncularını buluşturan MAPIC’, Türk markalarının yeni pazarlar bulması ve yeni işbirlikleri kurmasında son derece önemli. Bu yılki fuarda oldukça önemli konular ele alınacak. Yurtdışında bayilik kanalıyla büyüyen ve erkek giyimin Türkiye’deki öncü markalarından biri olarak oldukça verimli bir fuar geçireceğimize inanıyorum.” 


Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, MAPIC’i, müşteriye kendini özel hissettirmek isteyenler için bir fırsat olarak değerlendirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketler müşteriyle doğrudan iletişim kurmayı, samimiyet kurmayı unutmamalı. Her müşteri yaşı, alışveriş alışkanlıkları, yaşadıkları ülke ve bölgeden bağımsız olarak kendini özel hissetmek ister. Biz müşterilerimize her kanaldan ulaşmaya özen gösteriyoruz. Bu konuda özellikle yeni kuşakların ürünü değil, yaşam tarzını alma alışkanlıklarından, markalarda farklılık ve yenilikçilik aramasına kadar tüm doneleri göz önünde bulunduruyoruz. Bu yıl MAPIC’te işlenecek konu başlıkları, şirket ve markaların kendilerini çağın hızına uydurabilmesi için büyük önem taşıyor.”


Geri Dön