25 / 04 / 2024

Mardin Kalesi restorasyonuna izin verildi!

 Mardin Kalesi restorasyonuna izin verildi!

Soğuk savaş döneminde uzun yıllar boyunca NATO'ya hizmet veren Mardin Kalesi'nin restorasyonu için hazırlanan proje kabul edildi




Mardin Artuklu Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rölöve projesi hayata geçirilmesi için Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu'na gönderilecek. Kalenin restorasyonu için 2 ay içinde ihaleye çıkılacak. Yaklaşık 20 milyon TL'ye mal olacak olan restorasyon çalışmasının 2014 yılında bitirilmesi hedefleniyor. 200 yıl önceki aslına göre restorasyonu yapılacak olan Mardin Kalesi 60 yıl aradan sonra dünya turizmine açılacak. Mardin Valisi Turhan Ayvaz, kalenin 218 yıl aradan sonra restore edileceğine dikkat çekiyor. Ayvaz, "Milli Savunma Bakanlığı'nın nezdinde kalenin boşaltılması konusunda girişimlerde bulunduk. Kaledeki kaya parçalarının kopma ve düşme tehlikesi var. Restorasyon ve onarım projesi özel ihtisas gerektiren bir projedir. Bu bakımdan kale ihalesi, restorasyonda deneyim ve tecrübe ve donanıma sahip, İtalya-İsviçre ve Almanya firmalarına açık teklif vereceğiz." dedi. Vali Ayvaz kalenin turizme açılması durumunda turist sayısının 3 milyona yükseleceğini ifade etti.


M.S. 330 yılında ateşe ibadet eden ve Subari, Sümer, Babil, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlıların hükümdarlıklarına ev sahipliği yapan Mardin Kalesi tarih boyunca hiçbir ordu tarafından fethedilmedi. Birçok kez kuşatılan kale, Timur'u bile çileden çıkaran direnişe tarihe mal olmuştu.

Zaman


Geri Dön