16 / 04 / 2024

Mardin Kalesi restore ediliyor!

Mardin Kalesi restore ediliyor!

Mardin Kalesi onarım ve restorasyon ihalesi yapıldı. Mardin Valiliği İl Özel İdaresi binasında yapılan ihaleye 7 firma teklif sundu. Kazanan firmanın yapılacak evrak incelenmesi ardından iki gün içerisinde açıklanacağı belirtildi...




Mardin’in 7 bin yıllık kalesi restore edilecek. 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışması 2 yıl sürecek ve kalede kaya ıslahı ve ışıklandırma çalışması yapılacak.


Mardin Kalesi onarım ve restorasyon ihalesi yapıldı. Mardin Valiliği İl Özel İdaresi binasında yapılan ihaleye 7 firma teklif sundu.


Kalenin restorasyon ihalesini kazanan firmanın yapılacak evrak incelenmesi ardından iki gün içerisinde açıklanacağı belirtildi. Yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışması 2 yıl sürecek ve kalede kaya ıslahı ve ışıklandırma çalışması yapılacak.


60 yıllık hasret sona eriyor


Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Mardin Kalesi'nin turizme açılması için 60 yıllık hasretin sona erdiğini belirterek, 7 bin yıllık tarihi Mardin kalesinin onarımı için bu ay içinde ihaleye çıktıklarını belirtti.


Tarihi Kartal Kalesi'nin turizme kazandırılması için hazırlanan projeler Ocak ayında Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu'nda onaylandığını belirten Vali Cengiz, "Bu kapsamda rölöve restitüsyon restorasyon ile kaya ıslahı destekleme ve güçlendirme projeleri de onaylandı. Kelenin onarımı için en önemlisi olan ihale kısmı da yapıldı. İnşallah kalenin restorasyon işini tamamlayıp Mardinlilerin 60 yıllık kaleye çıkma hayalini gerçekleştireceğiz. Çalışmalar kapsamında kalenin kaya ıslahı, restorasyon ve ışıklandırılması çalışması yapılacak. Tarihe fethedilmeyen tek kale olarak adını yazdıran Mardin Kalesi'nin restorasyon çalışmasının 2014 yılı sonunda bitirilip turizme kazandırılması hedefliyoruz. Çalışmaların hızlı bir şekilde bitirilmesi ve kalenin bir an önce turizme açılması için gerekli talimatlar verildi. Ayrıca kalede bulunan tarihi caminin restorasyonu yapılması için çalışmalar başlatıldı. Bunun için mimarlarımız teknik ekibimiz kalede gerekli çalışmaları başlattı. Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden halkın ibadetine açmayı hedefliyoruz. Mardinliler artık özlem duydukları kaleye en kısa zamanda kavuşacak." dedi


218 yıl sonra ilk kazma vurulacak


Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kalenin 218 yıl aradan sonra aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi için ilk kazmanın önümüzdeki günlerde vurulacağını belirterek şunları söyledi: "5 Eylül 1792 tarihine ait bir belgede dönemin padişahı Bağdat Amirine talimat gönderiyor ve Mardin Kalesi'nin tamir edilmesini rica ediyor. Osmanlı Padişahı 3. Selim döneminde kısmen tamir edildi. Tam 218 senedir tamir edilmeyen Mardin Kalesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimatları doğrultusunda yeniden tamir edilerek Mardinlilerin ve dünya turizmine kazandırıyoruz. Kaledeki kaya parçalarının kopma ve düşme tehlikesi var. Restorasyon ve onarım özel ihtisas gerektiren bir proje. Bu bakımdan kale ihalesi, restorasyonda deneyim, tecrübe ve donanıma sahip firmaları tercih ediyoruz."


40 yıl önce sivil vatandaşların çıkışına kapatılmıştı


Subari, Sümer, Babil, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlıların hükümdarlıklarına ev sahipliği yapan Mardin Kalesi tarih boyunca hiçbir Ordu tarafından fethedilmedi. Birçok kez kuşatılan kale, Timur'u bile çileden çıkaran direnişle tarihe mal oldu. Anvak soğuk savaş döneminde NATO'ya devredilen Mardin Kalesi 40 yıl önce tamamen sivil vatandaşların çıkışlarına kapatılmıştı.

 

Toki Haber


Geri Dön