27 / 04 / 2024

Markalar ve AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası!

Markalar ve AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası!

Markalar ile AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası yaşanıyor. Markalar “AVM’den çıkmak istediğimizde ceza ödüyoruz” diye belirtirken AVM yatırımcısı, “Bunu bilerek kontrata imza attınız” diye ifade ediyor.



Son dönemde bazı AVM'lerin yüzde 60 boş açılması markaları çileden çıkardı. Markalar ile AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası çıktı. Markalar, AVM’den çıkmak istediğinde kontrat cezası ödediklerinden yakındı.


Yeterli doluluğa ulaşılmadığı taktirde AVM yatırımcısının bütün markaları koruma altına alması gerektiğini söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel,  "Korumak bir tarafa marka o AVM'de zarar ettiği için çıkmak istediğinde üç aylık kira bedeli ceza olarak kesiliyor. Ben 200-250 bin liralık dekorumu çöpe atıp çıkacağım bir de ceza ödeyeceğim... Bu büyük bir haksızlık" dedi.


Markalar ve AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası!


AVM yönetiminin mağazasının zamanında açana birtakım indirimler verdiği için markaların da buna kapıldığını belirten Öncel, "Ancak yabancı bir marka AVM açıldıktan üç ay sonra mağaza açıp beni mağdur edebiliyor. Bu önlenmeli"  diye konuştu.


Öncel, AVM yatırımcısının kontratlara, 'Yüzde 90 doluluğa ulaşılamadığı taktirde kira indirimi uygulanacaktır' diye bir madde eklendiği takdirde sorunun çözüleceğini söyledi.


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de markaların kontrat yapmayı bilmediklerini bu yüzden iş hayatının gerçekleriyle karşılaştıklarında hemen zorlandıklarını belirtti. Bengü, "Rakibi o AVM'de diye sözleşmeyi dahi okumadan imzalıyorlar. AVM açılıp işler başladığında veryansın ediyorlar. Hiçbir AVM yatırımcısı bir markaya zorla o sözleşmeyi imzalatmıyor" şeklinde konuştu.


Markalar ve AVM yatırımcısı arasında kontrat kavgası!


Yüzde 85'in altında dolulukla açılan AVM'lerin başarısız olucağını açıklayan Belgü, markalar istemediği taktirde o AVM'nin boş açılacağını ifade etti. 


Bengü,  "Türkiye'de 387 AVM var. Bunun yüzde 98'i ideal doluluk oranlarıyla açılıyor. Bir iki örneği genele yaymak büyük ayıp. Türkiye yüzde 5 büyüdü. Dokuz yıldır perakende sürekli büyüyor. Bunun değerini bilmek lazım. Sadece şikayet ederek bir yere varılmaz" ifadelerini kullandı. Son beş yılda yabancı yatırımın yüzde 10'unun AVM'ye geldiğinin altını çizen Belgü, "Bu negatif söylemler Türk ekonomisine zarar veriyor. BMD'nin çarşıyı falan düşündüğü yok, hasım gibi davranıyor" ifadelerini kullandı.



Sabah


Geri Dön