29 / 03 / 2024

Markalı konut projelerinde aidat yarışı artıyor!

Markalı konut projelerinde aidat yarışı artıyor!

Şirketler kendi içlerinde kurdukları işletmeler veya profesyonel markalarla anlaşarak markalı projelerde aidat ücretlerini metrekare başına 1 ile 2.5 TL arasında değişen bir rakama kadar indirdi



Bugüne kadar maket üzerinden ya da 3 boyutlu çizimlerle satılan çok sayıda konutta artık yaşam başladı. Konutta rekabet şimdi inşaat kalitesi ve mimariden site yönetimlerine ve aidat ücretlerine taşındı. Yaşamın başladığı çok sayıda markalı konut projesinde yüksek aidat ücretleri ev sahiplerini bezdirirken inşaat şirketleri "sürdürülebilir hizmet" anlayışı ve satış sonrası da müşteri memnuniyetini de yüksek tutmak için ya kendi içlerinde işletme şirketleri kurmaya ya da bunları profesyonel şirketlere devretmeye başladılar. Site yönetimlerinin profesyonel işletmelere geçmesi ile birlikte kullanılan alternatif yöntemler ise neredeyse bir ev kirasına denk gelen yüksek aidatları düşürdü. Profesyonel site yönetimi şirketleri güneş enerjisi gibi imkânlardan yararlanarak enerji ve genel giderleri kısarken site içindeki ticari alanları da kiralayıp ev sahiplerini de bu işletmelere ortak ederek lüks projelerde bile aidat ücretlerini uygun fiyatlara düşürdüler. Bu yöntemlerle markalı konut projelerinde aidatlar metrekare başına 1 ile 2.5 TL arasında rakamlara kadar düştü. İnşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde birbiri ardına kurduğu işletmeler ve profesyonel markalara devretmeleri sayesinde artık konutta şirketler aidat ücretlerinde yarışacak.

Lüks konutta metrekare aidatı 2.5 TL'ye düştü

KREA Group tarafından İstinye'de yapılan L'ist İstinye projesinde rezidans ve sosyal tesislerin işletmesi için turizmci The Sofa grubuyla anlaştı. Rezidans kiralarının 6 bin dolar ile 11 bin 500 dolar arasında değişeceği The Bosphorus Suites adını alan projede site yönetiminin profesyonel bir şirkete verilmesi ile ilgili Krea Group Başkanı Hakan Kodal, "Konut projelerinde bundan sonraki rekabet projelerin yönetimi alanında olacak. Bugüne kadar üç boyutlu maket projeler üzerinden yapılan pek çok projede hayat başladı. Şimdi ise aidat ücretleri ve site yönetimleri gibi konular rekabette öne çıkacak" diye anlattı. Bu nedenle The Sofa grubuyla anlaştıklarını söyleyen Kodal, bu şekilde lüks projedeki aidatların metrekare başına 2.5 TL olarak belirlediklerini söyledi. Projenin işletmesi dahilinde The Sofa'nın işleteceği Sanitas SPA ile İtalyan ve Uzakdoğu mutfağı ve 3 açık havuz da yer alacak. Daire fiyatlarının 700 bin euro ile 1.7 milyon euro arasında değiştiği projede toplam 150 dairenin yüzde 70'inin satışı tamamlandı.

7 bin konuta bakıyor

Her türlü ihtiyaca cevap vermek amacıyla ile 2003'te Boyner Holding tarafından kurulan Backup concierge hizmetleri artık konut projelerinde de hizmet veriyor. AVM, ofis ve otel müşterilerini de kapsayan hizmet ağırlıklı olarak konut ve rezidanslarda da tercih ediliyor. Son dönemde markalı konut projelerinde de yoğun olarak temsil edilen Back Up, halen Ağaoğlu, Dumankaya projeleri, Emaar'ın Toskana Vadisi , İsta Arista Ofis, Fer Yapı 'nın iTower Ofis, Boyner & Fer Yapı ortaklığının İstwest, Yorum İnşaat'ın Yorum İstanbul, Akmerkez Concierge Plus, Divan Otelleri Suitleri gibi projeler başta olmak üzere toplam 7 bin konuta hizmet veriyor. Yüzme havuzu, spor kompleksi, güvenlik hizmetleri, restoran gibi pek çok alanda hizmet veren şirket sağlık, seyahat, kişisel asistan ve diğer tüm asistans hizmetlerini tek bir organizasyon üzerinden yürütüyor. Back-Up yetkilileri ev sakinlerinin gıda alışverişinden kuru temizlemeye; sinema ve restoran rezervasyonundan, tıbbi ve hukuki danışmanlıklara kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

Ev sahiplerini ticari alanlara ortak etti aidatı düşürdü

Teknik Yapı, "düşük aidat" sloganı ile kurduğu Aktif Yaşam ve Teknik Güvenlik şirketleri ile kendi projelerinde hizmet veriyor. Aktif Yaşam ve Teknik Güvenlik firmalarının amacının kar olmadığının altını çizen Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım "Bu iki firmamız, Teknik Yapı markasının müşterilerine verdiği güvenin devamını sağlamak ve müşteri memnuniyetini satış sonrasında da sürdürmek için kuruldu. Bu iki şirket Teknik Yapı'nın sinerjisinden faydalanarak görevini oldukça düşük maliyetle ve kaliteli olarak yapıyor. Uplife Park ve Dilman Towers projelerimizdeki aidat tutarları emsallerinin yüzde 25-30 daha aşağısında" diyor. Durbakayım, "Bu tür akılcı binaların, sosyal tesislerin ve toplu yapı kolaylık tesis ve sistemlerinin inşaat ve imalat aşamasından sonraki bilinçli işletilmesi inşaat firmalarının satış aşamasında verdikleri sözlerin gerçekleşmesi ve koşulsuz müşteri memnuniyeti için olmazsa olmaz bir işlev olarak ön plana çıkıyor" diye konuşuyor. Teknik Yapı'nın Kartal'daki Uplife Park projesinden daire alanlar projedeki ticaret alanları ve spor tesislerine ortak oldular ve bu alanlardan elde edilen gelirden pay alarak aidat giderleri asgariye indirdiler.

Ev sahiplerine Pusula gösterecek

Dumankaya İnşaat'ın kendi projelerindeki ev sahiplerine hizmet vermek için "sürekli müşteri memnuniyeti" sloganıyla kurduğu Dumankaya Pusula konut satışından teslime ve teslim sonrasına kadar tüm süreçleri kapsıyor. Dumankaya Pusula ile daire sahipleri, tapudan satış sonrası hizmetlere, ev kiralamadan döşemeye vergi ödemelerinden lobi hizmetlerine kadar her konuda hizmet alabiliyor. Şirket bünyesindeki "Asistan Hizmetleri" ise ev sahiplerine seyahat planlarından kültür sanat etkinliklerine kadar farklı alanlarda hizmet veriyor. Satış öncesinde de hizmet veren 3D Dumankaya Dizayn Destek ise daire sahiplerine evlerine taşınırken, fırın, ocak, bulaşık makinesi, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalara özel fiyatla sahip olma avantajı sunuluyor. Ev sahiplerinin sosyalleşmesi ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesi için ise şirket spor etkinliklerinden resim, satranç, el sanatları gibi hobilere farklı organizasyonlar düzenliyor.

Metrekaresi 1 TL

Artaş İnşaat tarafından yapılan Avrupa Konutları TEM, Avrupa Konutları Atakent 1 ve 2 projelerinde site yönetimi 18 ay Artaş tarafından yapılıyor. 18 ayın ardından ise site sakinlerinin kararına bırakılarak istenirse başka işletmeye geçiliyor. Avrupa Konutları TEM projesinde 18 ayın geçmesine rağmen site sakinleri Artaş'ın işletmeye devam etmesini istedi. Avrupa Konutları Ispartakule projesinde sosyal tesisler de dahil olmak üzere aidatlar metrekare başına 1.30 TL'ye denk geliyor. diğer tüm Avrupa Konutları projelerinde ise metrekare başına aidatlar 1 TL olarak hesapanıyor. Konutlarda güneş enerjisi gibi imkânlardan yararlanarak toplam giderlerin düşürülüyor.

7 yıldızlı servisin metrekaresi 4 dolar

ANT Yapı tarafından Bomonti'de yapılan 200 metre yüksekliğindeki İstanbul'un en yüksek ikiz kulesi Anthill projesinde 40. kattan itibaren yönetimi Singapur merkezli Fraser Hospitality üstlendi.Ev sahiplerinin tüm sosyal tesislerde bedava yararlanabildiği projede Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, 7 yıldızlı servise rağmen metrekare aidat fiyatlarının 4 dolarda başladığını söyledi. Günlük, kısa, orta ve uzun dönem kiralanabilen projede 116 daireyi işletecek olan Fraser Hospitality, spor merkezi ve gurme restoranlardan da yararlanma imkânı sağlıyor.

DİLEK TAŞ/Sabah Emlak


Geri Dön