28 / 03 / 2024

Markalı konut projelerinde stüdyo dairelere talep arttı!

Markalı konut projelerinde stüdyo dairelere talep arttı!

Geniş aile yapısının ihtiyaçlarına göre gözde olan büyük ev tipi boşanmaların etkisi ile gözden düşerken küçük konut talebi artışa geçti. Özellikle marka projelerdeki stüdyo daireler oldukça ilgi görüyor.



Ekonomik krizin de etkisiyle hızla artan boşanma oranları tüketicilerin konut tercihini de değiştirdi. Yıllardır en çok tercih edilen konut tipi olan 3+1’ler tahtını 2 oda bir salon evlere bıraktı.


Resmi rakamlara göre 2014 yılında Türkiye'de yaklaşık 600 bin evlilik gerçekleşirken 130 bin civarında da boşanma oldu. Ailelerdeki boşanma oranlarının artışı ise Türk halkının konut tercini değiştirdi. Geniş aile yapısının ihtiyaçlarına göre gözde olan büyük ev tipi boşanmaların etkisi ile gözden düşerken küçük konut talebi artışa geçti. Özellikle marka projelerdeki stüdyo daireler oldukça ilgi görüyor.   


'Aileler küçülüyor'

Cef Gayrimenkul Yatırım Proje Pazarlama ve Satış Danışmanlığı Kurucu Ortağı Evren Acar, gayrimenkulün bir yatırım aracı olmasının yanı sıra insanların yaşam biçimlerini yansıtan en önemli göstergelerden biri olduğunu belirtti. Acar, sosyal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak oluşturulan projelerde, son yıllarda artan boşanmaların küçülen ailelerin konut seçimini etkilediğine dikkat çekti. Acar konu ile ilgili ise şunları söyledi: “Son yıllarda evlilik hızında gözle görülür bir artış olmamakla beraber boşanma hızı yüzde 4.5 oranında artış göstermiş. Boşanmaların yüzde 40'ı ilk beş yıllık süreçte gerçekleşmiş. Bu gerçeklik küçülen aileleri daha ufak ölçekli ancak kullanım alanı maksimuma çıkarılmış konut tiplerine yöneltti.”


2+1 evler 3+1  konut tipini tahtından etti


Türk halkının, ihtiyaçlarına cevap verdiği için kullanageldiği 3+1 konutların uzun yıllar en çok tercih edilen ev tipi arasında olduğunu belirten Acar, “Ancak arsa maliyetlerinin artışı, sosyal beklentiler gibi konuları göz önünde bulundurarak tercih yapan ev sahipleri, 3+1 dairelerdeki kadar konfor olanağı sağlayan 2+1 konutlar ile daha az bütçe ile ev sahibi olma imkânını yakalıyor. Yaklaşık yedi- sekiz yıl öncesinde 2+1 konut tipi tercih edilmezken, prestijli projelerin değiştirdiği dinamikler ile 2+1 konut tipleri daha ergonomik hale getirildi” dedi.


Meydan


Geri Dön