25 / 04 / 2024

Marmara Forum AVM krizde fiyatlarını yükseltti

Marmara Forum AVM krizde fiyatlarını yükseltti

Krizde alışveriş merkezleri kiraları indirirken Merter'de yapılan Marmara Forum'da kira bedelleri 50 ila 90 euro düzeyine çıktı



Krizde alışveriş merkezleri kiraları indirirken Merter'de yapılan Marmara Forum'da kira bedelleri 50 ila 90 euro düzeyine çıktı. Pek çok komşu AVM projesini rezidans ya da otele dönmek zorunda bırakan Marmara Forum metrekare büyüklüğü ile fark yakalıyor

CarrefourSA arazisinde inşa edilen Marmara Forum 620 milyon euroluk yatırımla hayata geçiriliyor. 3 bin kişiye iş yaratacak AVM'de yeşillikler içinde avlulara sahip ofis alanları da olacak.

2011'in ilk çeyreğine kadar açılması planlanan Merter'deki Marmara Forum nedeniyle birçok AVM projesi rezidansa ya da otele dönmek zorunda kalırken alışveriş merkezinden yer kapmak isteyen perakendeciler nedeniyle metrekare bedelleri 90 euroya kadar yükseldi. Uzmanlar, Marmara Forum'da oluşan 50 ile 90 euroluk metrekare bedelinin hiçbir AVM tarafından istenemediğine dikkat çekiyor.

Metrekare bedellerinin bu seviyeye yükseldiği AVM'de sorun da yok değil... Moda perakendecilerinin Kasım 2009'da açılan Forum Bayrampaşa'nın hafta sonu performansından çok memnun olmasına rağmen hafta içi ciddi oranda düşen ziyaretçi sayısı ve alışveriş sepeti büyüklüğünü dikkate aldığı ve Marmara Forum'da yer kiralamak için Multi Turkmall'un bu sorunu nasıl çözdüğünü gözleyeceği öğrenildi. Hatta sektörde moda perakendecileri için çekici olması adına YKM'ye 3 yıl kira almadan mağaza açma teklifi gittiği de konuşulanlar arasında. Multi Turkmall'un internet sayfasında da hafta için alışveriş yapan müşterilerine daha fazla puan kazandırarak yüzde 50 indirim fırsatı sunduğu görülüyor.

H&M de burada olacak

Türkiye pazarına gelişi 'yılan hikayesi'ne dönen H&M'in de mağaza açacağı Marmara Forum'da bazı kiracıların en geç 2011'in ilk çeyreğinde açılacak merkezden yer alabilmek için yarışa girdiği de konuşulanlar arasında. Merkezin Arçelik bayisi olabilmek için genel merkeze teklif mektubu yazanların uzun bir liste oluşturduğu belirtiliyor. Boyner'in 3 bin metrekarelik bir mağaza için görüşmelerinin sürdüğü belirtiliyor. Sektör yetkilileri, “Marmara Forum 165 bin metrekarelik alanı, 300'e yakın mağazasıyla büyük bir proje ve bu nedenle ayrışıyor” değerlendirmesi yaptı.

Ziyaretçi beklentisi 18-20 milyon kişi

Multi Turkmall'la birlikte projenin kiralanmasını üstlenen Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Marmara Forum'un son dönemin en favori projesi olacağına dikkat çekerek, “Metrekare bedelleri bazı alanlarda 90 euroya kadar çıkıyor. Yıllık ziyaretçi beklentisi 18-20 milyon düzeyinde” dedi. Bayrampaşa bölgesinde de ORA'nın kiralamasını üstlendiklerini ve Bayrampaşa'nın daha çok outlet konseptine uygun olduğunu aktaran Alkaş, “Ancak Merter'in durumu farklı. Bakırköy, Osmaniyeyi de düşündüğünüzde milyonlarca nüfusa hitap eden bir konumda ve üst gelir grubuna satış yapacak bir yapıya sahip” diye konuştu.
Hale Tüzün/Vatan


Geri Dön