18 / 04 / 2024

Marmaray'ın açılışı 30 Eylül 2013'e alındı!

 Marmaray'ın açılışı 30 Eylül 2013'e alındı!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Marmaray ve Ankara- İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı açılışlarının, bir ay daha öne çekilerek 30 Eylül 2013 olarak açıkladı...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Marmaray  ve  Ankara  - İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı projelerinin açılışlarının, bir ay daha öne çekilerek 30 Eylül 2013 tarihinde yapılacağını açıkladı.


Helikopterle Bilecik ’in Osmaneli İlçesi’ne gelen Bakan Binali Yıldırım, Ankara- İstanbul YHT Hattı Osmaneli şantiyesini ziyaret etti. Burada basın toplantısı düzenleyen Binali Yıldırım, daha önce 29 Ekim 2013 olarak açıkladıkları Marmaray Projesi ve Ankara- İstanbul YHT Hattı projelerinin açılış tarihlerinin bir ay öne çekildiğini söyledi. Bakan Yıldırım, iki projenin açılışlarının da 30 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.


BÖLGENİN EN ZOR KISMINA GELİNDİ


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT Hattı projesinin en zor kısmına gelindiğini ve 150 kilometrelik zor etaplı bir hattın önlerinde durduğunu belirtti. Yıldırım şunları kaydetti:


"Bölgenin en zor kısmı bu kısımdır. 150 kilometrelik bir hattır ve ağırlıklı olarak sanat yapılarından oluşmaktadır. Tüneller, viyadükler yolun büyük bir kısmını oluşturmaktadır. 50 kilometre kesim içerisinde 35 adet tünel vardır. Bu tünellerin toplam uzunluğu 59 kilometre ediyor. 16 adedi tamamen bitmiş, geriye kalan 19 adet de yüzde 80 seviyesindedir. Açılan en büyük tünel 7 bin 400 metre olacaktır. 29 viyadükün 15 adedi tamamen bitmiş geriye kalan 13 adedinde çalışma devam ediyor. Tüneller yüzde 80, viyadükler yüzde 75 oranında tamamlanmıştır. Toplam dolgu işi 14 milyon 500 bin metreküpü bulmuştur. Ray döşeme işi de bir yandan başlamıştır. Şu an itibariyle, güney kesimde 15 kilometrelik bir hat ray döşemeye hazır hale geldi. Alt yapıyla üst yapının birbiriyle uyumlu gitmesi projenin vaktinde tamamlanması açısından hayati bir öneme sahiptir. O yüzden projede koordinasyonun çok iyi sağlanması gerekmektedir. Rayla beraber elektrik ve sinyal çalışmaları da paralel olarak devam ediyor."


AÇILIŞLAR BİR AY ÖNCEYE ALINDI


Ankara- İstanbul YHT Hattı’nın Eskişehir- İstanbul arasındaki projenin hedef tamamlanma tarihini 29 Ekim 2013 olarak belirlediklerini söyleyen Binali Yıldırım, şöyle devam etti:


"Ancak bugün size kötü bir haberim var ama aslında iyi bir haber. Bu tarihi 30 Eylül 2013 tarihine çekmiş bulunuyoruz. Şartlar öyle icap etti. 30 Eylül 2013 tarihine göre yeni bir iş planı yapılması icap ediyor. Çok fazla değil, sadece bir ay. 20 Nisan 2013 olarak öngörülen tüm alt yapı işlerinin 15 Mart 2013 olarak tamamlanması yeni hedefte icap ediyor. Buna göre iş programımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Toplam projede Ankara-İstanbul olarak ele aldığımızda 750’den fazla sanat yapısı var. Şu anda bu bölgede 2 bin kişi çalışıyor. 600 adet iş makinesi çalışıyor. Bu makine bedeli 200 milyonun üzerinde. Bu projenin ne kadar önemli olduğu gösteriyor. Marmaray ve YHT. Bu iki proje, birbirinin devamı olduğu için sayın başbakanımız hem Marmarayı hem de YHT hattının 29 Ekim’de ilan etmişti. Hal böyle olunca tarih değişikliği Marmaray’da da aynısını gerektiriyor. Her ikisi de Eylül sonunda gerçekleşecek. Çok iddialı bir süre. Ama müteahhitlerimize güveniyoruz. Onlar daha zor projeleri başardılar, inşallah bunu da bitirecekler, başarıyla bu işin üstesinden gelecekler. Vatandaşlarımızın 50 yıllık özlemleri bir an önce sona ersin ve bu çağda ulaşım imkanından tüm halkımız yararlansın. Yapılan anketlerde hızlı tren projesi hız kesmeden devam etmesi lazım diye bedeli ne olursa olsun mutlaka yaygınlaştırılması gerekir diyenlerin sayısı yüzde 80’in üzerinde."


Bakan Binali Yıldırım’ın YHT ve Marmaray projeleri açılışlarının bir ay önceye alındığını açıklaması, "Açılışlar yerel seçimler öncesine alındı. Böylelikle açılışlara seçim ayarı yapılmış oldu" yorumlarına neden oldu.





DHA/Hakan Türktan-Cafer Elmas


Geri Dön