20 / 04 / 2024

Maslak'ta ofis kiraları ne kadar

Maslak'ta ofis kiraları ne kadar

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı'ndan Koray Horasan, www.emlakkulisi.com için hazırladığı raporda Maslak bölgesindeki gelişmeleri değerlendirdi. Rapora göre; bölgedeki ofis binalarında kiralar metrekare bazında 20 ila 30 dolar…



 

 

 

İstanbul’un en eski ve gözde yerleşkelernden olan Şişli’de yer alan Maslak, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve E-80 otoyoluna yakınlığı, İstanbul’un en önemli ticaret ve bağlantı akslarından olan Büyükdere Caddesi’nin bölgenin içinden geçmesi, bölgenin sosyal donatı anlamında zengin olması, Maslak’ı en önemli yerleşim merkezlerinden biri haline getirmiş, yatırımcıların yanısıra iş adamları ve aileleler içinde cazip hale sokmuştur.

 

Ulaşabirlik açısından bakıldığında bölgenin çok avantajlı bir konumda olduğu aşikardır. Konu bölgeye yer üstünden toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım mümkün olmakla birlikte, yer altından da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım mümkündür. Ayrıca bağlantı yollarının da bölgeye yakın konumlanması Maslak için artı bir özellik olarak göze batmaktadır. Bölgenin ticaret merkezlerine olan yakınlığından dolayı oluşacak trafik problemi, metro hattıyla bir nebze olsun azaltılmaya çalışılmıştır. 

Bölgede var olan prestijli ofis binalarının yanı sıra, banka merkezlerinin bu bölgeye yerleşmesi bölgede populasyonu arttırmış, İTÜ Maslak Kampüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü, Işık Üniversitesi  ise bölgeye hareklilik kazandırmıştır.

Bölgenin geneline bakıldığında; imar planlarının iptal edilmesi ve henüz 1/5000 ölçekli nazım imar planının oluşturulmaması bölgenin gelişimi, inşai faaliyetlerinin sürmesi ve yatırımların artmasının önündeki en büyük engel olarak dikkat çekmektedir.

Maslak bölgesinde son dönemde, bilinirliği yüksek birçok inşaat firması tarafından konut, ofis, alışveriş merkezi projeleri geliştirmekte ve inşa etmektedir. Ağaoğlu'nun Ayazağa’da yakın zamanda satışa çıkaracağı Emlak GYO'dan hasılat paylaşımı modeli ile aldığı arsada yaklaşık 8.000 konutluk bir proje hayata geçirecektir. Bunun yanında, Eroğlu Yapı’nın Seyrantepe’de 2010 yılı sonunda Emlak GYO’dan satın aldığı 46.000 m2 arsa üzerinde ise home – ofis, ofis ve rezidans projesi planlanlamaktadır.

Maslak’ta yer alan Soma Group’a ait, 60 adet daireden oluşan Spine Tower, Bay İnşaat’a ait 42 Maslak ve Ağaoğlu’nun 2014 Şubat’ta teslim etmeyi planladığı My Home projeleri de Maslak açısında önemli bir konut kaynağı olacağı düşünülmektedir.  

Bölgede yer alan konut projelerinde rezidans hizmeti veren özellikle 1+0 ve 1+1 daire tiplerinin tercih edildiği bilgisi edinilmiştir. Projelerde 1+0 stüdyo tipi daireler 35 – 90 m2 aralığında, 1+1 daireler ise 40-100 m2 aralığında alanlara sahip inşa edilmektedir. Projelerde 3+1 tipte geniş alanlı daireler az sayıda bulunmakta olup, 2+1 ve 3+1 seçenekler daha çok aileler tarafından tercih edilmektedir.  2+1 tipte daireler 80 – 120 m2, 3+1 tipte daireler ise 130 – 170 m2 aralıkta alanlarda inşa edilmektedir.

Ofis sektörü açısından bakıldığında, bölgedeki ofis binalarında kiralar yaklaşık 20 – 30 USD/m² civarında olup, bu rakam Levent’e doğru gidildikçe 30 - 40 USD/ m² seviyelerine çıkmaktadır. Maslak’ta ofis doluluk oranları %96 seviyelerinde olmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda, otel yatırımları açısından bakıldığında, İstanbul’un MİA olan Zincirlikuyu - Levent – Maslak aksında yer alan ofislerin yaratmış olduğu ticari potansiyel ve çekim gücü ile bölgede yer alan otellere olan talebin yüksek olabileceği gözlenmiştir. Özellikle bu bölgedeki iş seyehatlerinde oteller kısa süreli konaklamalar için tercih edilmektedir. Ayrıca İstanbul merkezine olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ve alternatifleri nedeniyle İstanbul’u ziyaret eden yabancılar için de bir alternatif oluşturmaktadır. Çevredeki donatı alanları da gelen ziyaterçilerin vakit geçirebileceği bir alan olarak avantaj sağlamaktadır.

*Bu rapor TSKB GYO tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön