27 / 04 / 2024

Mayıs'ta dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Mayıs'ta dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam hesaplamasında kullanılacak enflasyon oranları belli oldu. Peki, Mayıs'ta dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılacak?



Konut ve dükkan kiralamalarında, dönem sonu yenilenen sözleşmeler için yapılacak zam farklı şekillerde hesaplanıyor. Bilindiği üzere konuttaki kiracıya ancak üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarında zam yapılabiliyor. Bu orandan fazla yapılan zamlar yasal olarak geçerli olmuyor.


Ancak işyeri niteliğinde olan tüm dükkanlar için bu kural uygulanmıyor. Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, konutlar için uygulanan ÜFE zorunluluğu, dükkanlar için 2020 yılından sonra geçerli olacak.


Bu tarihe kadar, dükkan kiralamalarında sözleşmede hangi oran belirtilmiş ise o oranda kira artışı yapılabilecek. Öyle ki sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise, mal sahibi istediği oranda zam yapabilecek.


Bu durumda "Mayıs'ta dükkandaki kiracılara ne kadar zam yapılacak?" sorusunun yanıtı, tamamen sözleşmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek.


Dükkan kira artışı hesaplama örnekleri


Örnek 1- Sözleşmede ÜFE oranında artış yapılması gerektiğini varsayalım. Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracıya ne kadar zam yapılacağını hesaplayalım.


TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranı: yüzde 8,01

Mevcut dükkan kira bedeli: 4000 bin lira

Zam bedeli: 320,4

Zamlı dükkan kira bedeli 4320,4 lira


Örnek 2- Sözleşmede TÜFE oranında artış yapılması gerektiğini varsayalım. Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracıya ne kadar zam yapılacağını hesaplayalım.


TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranı: yüzde 8,66

Mevcut dükkan kira bedeli: 4000 bin lira

Zam bedeli: 346,4

Zamlı dükkan kira bedeli 4346,4 lira




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön