24 / 04 / 2024

2014 Haziran'da kiracıya ne kadar zam yapılacak?

2014 Haziran'da kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Kira artış hesabında kullanılan ÜFE oranları dün TÜİK tarafından açıklandı. Ev sahibi ne kadar zam yapacak? 2014 Haziran'da kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte enflasyon oranları..



2014 Haziran'da kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay yayımlanan ÜFE oranları olup, ev sahipleri bu oranın üstünde kiracısına zam yapamıyor.


Peki kiracıya hangi oranda zam yapılacak? Kir artış oranları hesaplamalarında hangi ÜFE oranı kullanılacak?


Kira zam hesaplamalarında hangi oranların kullanılması gerektiği kanun kapsamında açıklanmıyor. Bu nedenle kiracılar kendilerine diğer oranlardan daha düşük olan on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının kullanılmasını istiyordu.


Ancak, geçtiğimiz aylarda TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre yeni kira bedeli hesaplamalarında  on iki aylık ortalamalarının değil, bu orandan daha yüksek olan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörüldü.


Buna göre, 2014 Haziran'da kiracıya ne kadar zam yapılacak?


Enflasyon oranları:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan oranlara göre 2014 Haziran ayında yüzde 11,28 oranı kullanılarak yeni kira hesabının yapılması gerekiyor. 


Kira artış oranları Mayıs 2014!


Geri Dön